Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Půlmaratonci v Brně bojovali se sluncem i větrem

Půlmaratonci v Brně bojovali se sluncem i větrem
foto: Gabriela Kadlecová

Jiří Kadlec | 19.04.2014 | přečteno: 4091×

Brněnský půlmaraton ovládli cizinci jak v mužské, tak ženské kategorii, na domácí zbyly bronzy. Pro pětitisícovou odměnu pro vítěze si dopelášil Keňan Elisha Kiprotich Sawe (1:09:31), o osm vteřin později cílovou čaru přeťal maďarský závodník Tamas Janos Nagy. Pro bronz si doběhl domácí Dan Orálek (1:10:07, AC Moravská Slávia Brno).

Také mezi ženami první dvě místa obsadily cizinky – zlato brala Elena-Daniela Cirlanová (Rumunsko, 1:25:44), jež o osm vteřin předčila Maďarku Tunde Szabovou. Za třetím místem úspěšně uháněla Šárka Macháčková (X-Air Ostrava, 1:26:15).

Závod s nejvyšší, více než jedenáctistovkovou účastí v historii půlmaratonů v Brně odstartoval jen pár metrů od kontroverzního brněnského orloje údajně připomínajícího nábojnici svým výstřelem brněnský primátor Onderka a masa běžců se dala do pohybu. Jedenáct minut po půlmaratoncích byli vypuštěni i závodníci na poloviční trati.

Ze srdce moravské metropole se běželo Masarykovou ulicí ven z centra, závodníci profuněli kolem hokejového stadiónu či výstaviště. Chuťovkou byl velodrom, na němž pro dnešní den místo cyklistických kol kroužily stovky párů běžeckých bot. Po deseti kilometrech se trať stočila zpět do centra, kde půlmaratonci záviděli desítkářům, jejichž závod zde končil.

Nejmladší účastník závodu, Filip Čech narozený v roce 1998, profrčel dva okruhy za vynikajících 1:33:27. Proto už byl nějaký čas v cílovém prostoru, když jsem tam dosupěl i já. Euforie z prvního půlmaratonu však vyprchá při čtení výsledků. Dlaněmi rozčileně plácám do zdi a hlavou se mi honí myšlenky o tom, co by bylo, kdybych svůj čas zkrouhl o pár desítek vteřin, kdybych na dvou posledních občerstvovačkách nestál tak dlouho nad kelímkem s vodou, kdybych se trochu víc vybičoval v samotném závěru… Mohl bych se těšit z umístění na stupních vítězů v juniorské kategorii, jenže teď už je samozřejmě pozdě bycha a zbylé tři běžce přede mnou honit. Zklamání je o to větší, že i našemu týmu chyběly dvě a půl minuty ke stejnému umístění. Nezbývá než se konejšit v coubertinovském duchu: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“.

Část trati absolvovali také zástupci Unie sportovních klubů města Brna společně s Míšou Stuchlíkem, u kterého byla v osmi měsících diagnostikována svalová dystrofie. Míša se však pere statečně a v tomto boji ho mohli podpořit všichni, kdo si zakoupili jeho píšťalky.

Příští rok lze díky současnému trendu očekávat i atakování dvoutisícového počtu účastníků a letošní prosluněný a větrný ročník nechává všechny v očekávání toho s pořadovým číslem tři.

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte letošní Brněnský půlmaraton známkami jako ve škole.

1
 
36 hl.
2
 
14 hl.
3
 
14 hl.
4
 
4 hl.
5
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 70 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

okidoki muž 19.04.2014 22:31:07

Brněnský půlmaraton ovládli cizinci jak v mužské, tak ženské kategorii, na domácí zbyly bronzy. Pro pětitisícovou prize money si dopelášil Keňan Elisha Kiprotich Sawe (1:09:31), o osm vteřin později cílovou čaru přeťal maďarský závodník Tamas Janos Nagy. Pro bronz si doběhl domácí Dan Orálek (1:10:07, AC Moravská Slávia Brno).
Odkaz na článek

avatar

10 km: 0:39:24 (2015)
půlmaraton: 1:29:34 (2014)
maraton: 3:11:05 (2015)

Petr H muž 20.04.2014 20:07:48

Ten společný závod na 21 km a poloviční vzdálenost byl takový divný. Když dobíhali do cíle první lidé na desítku, tak slabší půlmaratonci běželi do dalšího kola. Když pak dobíhali do cíle dobří půlmaratonci, tak s nimi dobíhali do cíle i špatní desítkáři. Myslím, že to hodně zkazilo atmosféru. Běžel jsem půlmaraton a po dost náročném výkonu jsem sprintoval do cíle, tohle blbnutí totiž miluji. Dělám to i pro diváky, kteří mě při tom povzbuzují. Díky tomu chaosu kvůli té desítce tomu okamžiku ale úplně chyběla atmosféra. Hodně mě to zklamalo. Rozhodně tento společný závod dvou distancí považuji za špatný nápad. Je to fakt úplně jiná atmosféra. Bylo to vážně divný. To proč chodím občas na tyhle větší závody tomu chybělo. Uvidím, jestli se případně příště takovéhle akce zúčastním.

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 21.04.2014 23:43:15

>> Petr H, 20. 04. 2014 20:07:48 … Když pak dobíhali do cíle dobří půlmaratonci, tak s nimi dobíhali do cíle i špatní desítkáři. Myslím, že to hodně zkazilo atmosféru…To proč chodím občas na tyhle větší závody tomu chybělo…

Nemůžeš svou myšlenku trochu rozvést?

Zkazilo to atmosféru DaOvi a spol, desítkářkám kolem abs. místa no 300, anebo snad hypotetickému divákovi s detailní startovní listinou? ;-)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.