Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zářijová Grand Prix večerní Prahou nabízí poslední volná místa

Zářijová Grand Prix večerní Prahou nabízí poslední volná místa
foto: RunCzech

tisková zpráva | 13.08.2014 | přečteno: 5127×

Birell Grand Prix Praha se letos 6. září rozběhne osvětlenými ulicemi Prahy již po devatenácté, přesto však svým způsobem zažije premiéru. Poprvé se poběží se zlatou známkou kvality od Mezinárodní asociace atletických federací IAAF a v přímém přenosu na ČT Sport.

Ziskem tohoto nejvyššího ocenění RunCzech zkompletoval svou sbírku zlatých známek pro pražské závody a spolu se Sportisimo 1/2Maratonem Praha a Volkswagen Maratonem Praha se Praha pyšní nejvíce zlatými známkami na světě. Se zlatou barvou koresponduje i nový titulární partner, který dal celému závodu jméno, Birell.

„Birell dlouhodobě podporuje aktivity, které motivují lidi k aktivnímu trávení volného času. Mezi ně patří i běh, a proto je partnerem řady závodů pro profesionální běžce, ale i akcí pro rekreační sportovce. Těší nás, že se můžeme podílet na organizování akce jako je maraton a stát se tak titulárním partnerem Grand Prix Praha. Všem jeho účastníkům přineseme osvěžení nejen těla, ale i mysli. Věřím, že i díky Birellu bude Grand Prix Praha pro běžce i diváky nezapomenutelným zážitkem,” říká Luděk Baumruk, marketingový manažer značky Birell.

První ze dvou závodů Birell Grand Prix Praha, adidas Běh pro ženy 5 km, je výhradně ženskou záležitostí. Běžecká dámská jízda začíná v 18 hodin, kdy z Václavského náměstí odstartuje 1 500 běhuchtivých dívek a žen, které se vydají na pětikilometrovou trať centrem Prahy.

5 kilometrů – pro někoho výzva, pro někoho první běžecké krůčky, trénink na delší vzdálenosti či hon za co nejrychlejšími časy. Ať už je motivace účastnic jakákoliv, zážitek je vždy velkolepý. A když budete mít štěstí nebo budete dostatečně rychlé, potkáte se na trati i s nejkrásnější ženou světa roku 2006 Taťánou Kuchařovou.

Taťána vyměnila taneční parket za běžecké boty a na svůj první závod se poctivě připravuje. „Je to pro mě něco nového, k čemu jsem se musela trochu vybičovat. Já mám v povaze, že ráda překonávám sama sebe a zdolávám vlastní limity. Samozřejmě to nijak extrémně nepřeháním, ale zkrátka mám pak dobrý pocit sama ze sebe, že zkouším něco nového, že se zlepšuji a něco se učím. Tohle má pro mě obrovský osobní význam, takže zaběhnout závod na 5km je pro mě motivace a výzva.” A na jaký čas si Táňa věří? “Ten závod bych chtěla především zaběhnout, dokončit. Ráda bych překonala svůj rekord, ale ještě nechci mluvit o číslech. Chtěla bych si závodem hlavně udělat radost.”

Birell Běh na 10 km následuje hodinu a půl po startu adidas Běhu pro ženy. Závod na dvojnásobnou vzdálenost je otevřen všem, mužům i ženám. Čelu šestitisícového běhu budou už tradičně vévodit nejlepší vytrvalci a vytrvalkyně světa, zbytek startovního pole tvoří čeští elitní běžci, výkonnostní atleti, zapálení sportovci i ti, kteří si chtějí dokázat, že na to mají.

„Od loňského roku má Birell Běh na 10 km novou jednokolovou trasu, která přeje rychlým časům. Loni ji tři nejrychlejší muži zvládli hluboko pod 28 minut, první dvě ženy svedly napínavý souboj a vítězka si doběhla do cíle nejtěsnějším možným „náskokem“ jedné vteřiny. Letošní nabité startovní pole slibuje opět zajímavé výsledky,” těší se Jana Moberly, koordinátorka elitních atletů.

Birell Grand Prix Praha startuje v sobotu 6. září. Stále je ještě možnost se přihlásit on-line, tak si nenechte ujít nezapomenutelný zážitek bežte s námi podvečerní Prahou! Více informací a registrace na www.runczech.com.


NABÍDKY NADACÍ:

Nadace VIA

Světlo pro svět


• V sobotu 6. září se poběží již 19. ročník závodu podvečerní Prahou.

• Večerní závod dodává běhu Prahou zcela jiný rozměr, slibuje příjemné zářijové počasí a zážitek z běhu osvětlenými pražskými ulicemi.

• Program Birell Grand Prix nabízí hned dva závody. Ženy si mohou vybrat mezi desetikilometrovou tratí nebo pětikilometrovým adidas Během pro ženy 5 km. V Birell Běhu na 10 km startují muži i ženy.

• Druhý „nejstarší“ závod RunCzech běžecké ligy láká každoročně stále více běžců. Loni se ho zúčastnilo 6 678 běžců, letos se na start adidas Běhu pro ženy 5 km postaví 1 500 závodnic. Startovní pole Běhu na 10 km bude čítat 6 000 účastníků.

• Birell Běh na 10 km je letos poprvé vyznamenán zlatou známkou kvality, nejvyšším oceněním Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Díky Birell Grand Prix Praha tak RunCzech zkompletoval svou sbírku zlatých ocenění pro pražské závody a spolu se Sportisimo 1/2Maratonem Praha a Volkswagen Maratonem Praha se Praha pyšní nejvíce zlatými známkami a světě.

• Závod bude poprvé přenášen živě na České televizi. Přímý přenos začíná v sobotu 6. září na ČT Sport od 19 do 20:30 hodin.

• adidas Běh pro ženy 5 km je určený výhradně ženám a trať je navržena tak, aby ji zvládla každá účastnice a mohla si zároveň vychutnat kouzlo podvečerní Prahy. Závod ozdobí i Miss World Taťána Kuchařová, pro kterou bude pětikilometrová trať první běžeckou výzvou.

• V Birell Běhu na 10 km se představí také elitní startovní pole, které nabízí zvučná jména atletického světa.

• Do České republiky poprvé zavítá Geoffrey Mutai, nejrychlejší maratonec všech dob (2:03:02), jehož fantastický výkon z Bostonu 2011 však nemůže být díky profilu bostonské trati oficiálně uznán jako světový rekord. Soupeřem mu bude Geoffrey Ronoh, vodič, jenž na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc senzačně porazil světového rekordmana v maratonu Wilsona Kipsanga a zvítězil v novém rekordu závodu (1:00:17).

• Mezi ženami bude k jasným favoritkám Birell Běhu na 10 km patřit keňská závodnice Helah Kiprop (31:19) a Etiopanka Afera Godfay (31:08).

• Kromě nejlepších současných vytrvalců světa se na start Birell Běhu na 10 km postaví i bývalá mistryně světa na 800m Ludmila Formanová, Marcel Chládek (ministr školství, mládeže a tělovýchovy), Tomáš Hudeček (primátor hl. m. Prahy) a Oldřich Lomecký (strarosta MČ Praha 1).

• Oba dva závody na 5 i na 10 km lze absolvovat jako jednotlivec i jako součást tříčlenného týmu. Každý člen běží celou vzdálenost a výsledný čas se sčítá. Týmové závody jsou perfektní příležitostí jak poměřit síly s kolegy či kamarády. Celkem poběží 140 týmů ze všech koutů republiky.

• Nedílnou součástí doprovodného programu je i Maraton Music Festival, který provází běžce na trati a navazuje tu správnou závodní atmosféru.

• Tradiční převahu na Birell Běhu na 10 km mají muži, kteří tvoří 72 % všech účastníků, 28 % ženy. I proto je tu adidas Běh pro ženy 5 km, kde je dámská účast samozřejmě 100%.

• Birell Grand Prix Praha je součástí RunCzech běžecké ligy, která pořádá celkem 7 závodů v 5 městech České republiky. V roce 2013 se závodů zúčastnilo celkem 61 306 běžců.

• RunCzech spolupracuje s 25 charitativními organizacemi. V letošním roce zatím běželo 3 867 běžců pro dobrou věc a RunCzech tak podpořil neziskový sektor částkou 2 350 400 Kč.

• Celková kapacita Birell Grand Prix je 7 500 běžců

• Převážná většina vytrvalců je z řad vysokoškolsky vzdělaných lidí (58 %), běžci se středním vzděláním jsou zastoupeni z 34 %, zbylých 8 % má základní vzdělání.

• Ve startovním poli se objeví celkem 54 národností

• TOP 5 cizími zeměmi jsou SVK, UK, FRA, USA, GER

• 14 běžců má v den závodu narozeniny

• Nejstarší účastník 2014: Josef Svoboda (CZE), 72 let

• Nejstarší účastnice 2014: Maria DeGouveia (CZE), 72 let

• Na všech závodech pomáhá každý rok 4,5 tisíce dobrovolníků, na Birell Grand Prix Praha bude pomáhat 600 dobrovolníků.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 13.08.2014 08:37:52

Birell Grand Prix Praha se letos 6. září rozběhne osvětlenými ulicemi Prahy již po devatenácté, přesto však svým způsobem zažije premiéru. Poprvé se poběží se zlatou známkou kvality od Mezinárodní asociace atletických federací IAAF a v přímém přenosu na ČT Sport.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.