Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Prígl oběhli nejrychleji cizinci, Zahálková třetí, Kourek čtvrtý

Prígl oběhli nejrychleji cizinci, Zahálková třetí, Kourek čtvrtý
foto: Zdenek Krchák

Lucie Johaníková | 11.10.2014 | přečteno: 4695×

Rekordní dva tisíce běžců, ideální počasí a solidní sportovní úroveň. To vše nabídl pátý ročník okruhového závodu kolem Brněnské přehrady Vokolo Príglu. Nejrychlejšími českými závodníky se stali Pavla Zahálková (celkově třetí žena) a Lukáš Kourek (v mužích čtvrtý). Vyhráli Keňané v dresech Benedek Teamu Kimaiyo Hillary Kiptu a Jerono Peris.

Již dva měsíce před závodem byla naplněna kapacita 2 000 běžců. Bohužel ne všichni dorazili na start a počítadlo závodníků se zastavilo na číslo 1 990. Marně moderátor hecoval diváky, aby se na poslední chvíli postavili na start a pomohli překonat dvoutisícovou hranici.

Startovalo se, stejně jako minulý rok, ve vlnách dle výkonnosti s časovými rozestupy mezi jednotlivými vlnami. Poslední, šestá, vlna odstartovala v 11:14, to už vedoucí závodníci byli u lávky pod Hradem Veveří.

Jako první proběhl cílem Keňan Kimaiyo Hillary Kiptu z Benedek-Teamu, který náročnou trať dlouhou 14,1 km zvládl v čase 43:05. Na druhém místě, s více než minutovou ztrátou, přiběhl jeho týmový kolega Too Silas Kiprono. Třetí místo obsadil s časem 44:38 Iurchuk Volodymyr, původem z Ukrajiny, nyní závodící za tým Demolex Bardejov.

Nejrychlejším Čechem byl vítěz prvního ročního tohoto závodu Lukáš Kourek s časem 46:47. Na druhém „českém“ místě doběhl Robert Míč, který o necelých 20 vteřin utekl brněnskému vytrvalci Danu Orálkovi. Dan kromě závodu stihl u přehrady také autogramiádu své knihy „Můj dlouhý běh“, kterou nedávno vydal ve spolupráci s autorem řady jiných sportovních knih Lubošem Brabcem.

V ženách jako první proťala cílovou pásku Keňanka Jerono Peris z Benedek-Teamu v čase rovných 48 minut. Minutu a patnáct vteřin za ní následovala dvojnásobná vítězka Vokolo Príglu, slovenská olympionička Katarína Berešová, která se díky svému loňskému vítěznému gestu stala tváří letošní kampaně závodu. Na třetím místě, a jako první Češka, doběhla Pavla Zahálková s časem 53:40.

Sportovní nadšenci si nemohli nevšimnout olympijské vítězky Miroslavy Knapkové, které chyběly dvě minuty k tomu, aby brněnské moře, na kterém Mirka často trénuje, oběhla za méně než hodinu.

Závodníkům perfektně vyšlo počasí, bylo příjemných 18°C, pod mrakem, bezvětří. Co víc si může běžec přát? Slovy hobby běžkyně Míši: „Letos mi závod vyšel parádně, běželo se mi dobře, počasí bylo ideální, ve druhé půlce mi psychicky pomohla kamarádka, které běžela kus se mnou. Celkově je z toho zlepšení o deset minut oproti minulému roku“.

Po Olomouckém půlmaratonu se jedná o druhou největší běžeckou akci na Moravě. Organizačně bylo vše zvládnuto na jedničku. Na tom mají velký podíl i dobrovolníci, kterých se na pomoci s organizací podílelo téměř tři stovky. Jak řekla dobrovolnice Leonka: „Jsem tu jako dobrovolník poprvé a jsem nadšená. Závod se mi moc líbí, asi také začnu běhat“. V neposlední řadě tvoří závod také fanoušci, kterých se tu sešlo plno, fandili, podporovali známé i neznáme běžce a i pro ně byl závod velkým zážitkem.

„Závod jsem již dvakrát běžel, letos jsem si jej užil jako divák a musím říct, že i to má něco do sebe, i to pro mě bylo nezapomenutelným zážitkem,“ řekl fanoušek Jakub z Brna.

Kdo by chtěl ještě jednou, alespoň zprostředkovaně, zažít atmosféru závodu kolem brněnské přehrady, má možnost přesně týden po závodě, v sobotu 18. října v 10:55, shlédnout dvacetiminutový záznam České televize na ČT Sport.

FOTOGRAFIE

VÝSLEDKY

Anketa

Jak se vám líbil letošní ročník Vokolo Príglu? Dejte mu známku jako ve škole.

1
 
113 hl.
2
 
7 hl.
3
 
2 hl.
4
 
1 hl.
5
 
4 hl.
Celkem hlasovalo 127 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Lucccik žena 11.10.2014 17:37:23

Rekordní dva tisíce běžců, ideální počasí a solidní sportovní úroveň. To vše nabídl pátý ročník okruhového závodu kolem Brněnské přehrady Vokolo Príglu. Nejrychlejšími českými závodníky se stali Pavla Zahálková (celkově třetí žena) a Lukáš Kourek (v mužích čtvrtý). Vyhráli Keňané v dresech Benedek Teamu Kimaiyo Hillary Kiptu a Jerono Peris. VÝSLEDKY />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.