Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

DOMÁCÍ ZÁVODY: Kam letos na středně dlouhé traily

DOMÁCÍ ZÁVODY: Kam letos na středně dlouhé traily
foto: Montrail

Michaela Kalátová | 26.01.2015 | přečteno: 6249×

Pokud patříte mezi milovníky terénních běhů, mohou se vám hodit tipy na středně dlouhé trailové závody, kterých se lze letos v České republice zúčastnit. Možností, kde si zazávodit mimo silnici, je opravdu hodně. Vybírali jsme z distancí od deseti kilometrů po maraton.

Trail running znamená v překladu běhání po nezpevněných pěšinách v přírodě, ať už po trávě v parku, lesních stezkách nebo v horách. Mimo zpevněné cesty je nutné neustále přizpůsobovat tempo a vyhýbat se nerovnostem. Proto je běh v terénu mnohem náročnější než na silnici. Středně dlouhé trailové závody jsou určeny pro ty, kdo danou vzdálenost zvládnou bez potíží i na asfaltu a jsou zvyklí zařazovat běh po stezkách do svého tréninkového plánu.

Jestliže poctivě trénujete celou zimu a už se nemůžete dočkat, až si letos poprvé zazávodíte v terénu, mohl by vás zaujmout 26. ročník pražského Rybakrosu, který se běží už 31. ledna. Náročný pětikilometrový kopcovitý okruh v Krčském lese zdolávají muži do 69 let dvakrát, ženy všech kategorií a muži nad 70 let jednou.

Většina závodů se však koná až během hlavní běžecké sezony od jara do podzimu. Vyrazit můžete třeba na Pošemberský ultrakros poblíž Českého Brodu. Zde vás čeká 16,5 km dlouhý běh údolím říčky Šembery. Výtěžek ze startovného bude věnován na dobročinné účely. Po celé odpoledne se můžete zapojit také do bohatého doprovodného programu pro děti i dospělé.

Na start celkem devíti klání se lze postavit v rámci 5. ročníku seriálu běhů v terénu zvaného Salomon Trail Running Cup. Součástí je například červnový třicetikilometrový běh na Dolní Moravě, kde lze nově startovat také v soutěži dvojic. Těšit se můžete i na city traily po strmých kopcích v Praze na Petříně nebo na běh industriální zónou v severomoravské metropoli v době konání hudebního festivalu Colours of Ostrava. Všechny závody seriálu nabízejí kromě hlavní kategorie také kratší trasy pro hobby běžce, děti a dorost.

Tradičním dvojzávodem je květnový Pražský ŠUTR a říjnový Šumavský ŠUTR. Soutěžní okruh v pražské Šárce měří 18 km a je na rozhodnutí každého, zda poběží jedno, dvě, tři nebo čtyři kola. Na stejném principu funguje i závod na Šumavě pouze s tím rozdílem, že jeden okruh měří 21 kilometrů a celkem můžete absolvovat maximálně tři kola.

Vzdálenost si můžete sami určit také na Mácháč Trail Run, kde je na výběr terénních 10, 25 a 60 kilometrů. Tady vás čekají méně známé stezky, hluboké rokliny a skalní města nedaleko Máchova jezera. Každý závodník obdrží po doběhu teplé jídlo a pivo či nealko. Na občerstvení na trati i v cíli mají nárok i vaši čtyřnozí mazlíčci. Součástí této akce je také běh naboso v České republice v délce 1,5 nebo 7 kilometrů.

Jestliže máte rádi kratší trasy, nebo se chystáte na svou trailovou premiéru, lze doporučit celou řadu regionálních akcí s délkou kolem deseti kilometrů. Mezi takové je možno zařadit například terénní závod Dachovský kros, který se koná v pátek 29. května v odpoledních hodinách v Podkrkonoší. Ten nabízí mírně členitý lesní okruh ve tvaru osmičky okolo pramene Kalíšek. V prostoru startu a cíle najdete koupaliště, kurt na odbíjenou nebo ohniště na večerní táborák.

V terénu je možné absolvovat také půlmaraton. Novinkou je Slezský půlmaraton zvaný též Tři sopky, který spojuje vrcholy tří vulkánů na Bruntálsku. Trasa vede zajímavou krajinou jesenického podhůří přes vrcholy Velký Roudný, Venušina sopka a Uhlířský vrch v regionu, kde mnoho podobných závodů neprobíhá.

A na závěr ještě upozornění: V únoru vydáme tradiční speciál – tištěnou termínovku letošních závodů doma i v blízkém zahraničí. Bude obsahovat informace o tisícovce akcí. Objednat lze v rámci předplatného Běhej.com nebo i kusově zde.

LETOŠNÍ KROSY, TRAILY A DÁLKOVÉ POCHODY V ONLINE TERMÍNOVCE

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

michaela88 žena 26.01.2015 20:53:09

Pokud patříte mezi milovníky terénních běhů, mohou se vám hodit tipy na středně dlouhé trailové závody, kterých se lze letos v České republice zúčastnit. Možností, kde si zazávodit mimo silnici, je opravdu hodně. Vybírali jsme z distancí od deseti kilometrů po maraton.
Odkaz na článek

avatar

Ifffka žena 27.01.2015 09:40:41

Moc děkuju za zajímavé tipy. Hned bych vyběhla :D

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.