Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Vybíráte první běžecké boty? Sáhněte po univerzálkách

ZAČÁTEČNÍCI: Vybíráte první běžecké boty? Sáhněte po univerzálkách
foto: archív Běhej.com

behej.com | 02.06.2022 | přečteno: 59013×

Vybrat ty „správné“ běžecké boty není vůbec snadné. Pokud jste na úplném začátku své běžecké kariéry, nebo dokonce vnitřně pochybujete, zda na nějaké delší běhání vůbec máte, asi se vám nechce investovat do několika párů bot najednou, jak je často doporučováno. Univerzální boty vám umožní běhat na silnici i v terénu, zvládnou pomalé i vyšší tempo a klidně si v nich můžete střihnout i nějaký ten závod.

Univerzální bota umožní začátečníkovi „osahat“ si celé spektrum běžeckých rychlostí, terénů a zážitků bez většího omezování. Univerzální botou však nepohrdnou ani zkušení běžci. Mít v kanceláři nebo na chatě kupu bot není moc praktické. S univerzální botou ale nemusíte dělat kompromisy. Poběží tam, kam chcete vy. Jsou ideální na trénink při častém střídání povrchů nebo na objevování nových běžeckých tras.

Samozřejmě, speciální silniční boty mohou mít lepší tlumení, dynamiku odrazu nebo nižší hmotnost. Univerzální boty však nijak výrazně nezaostávají a na rozdíl od „čistokrevných“ silniček se v lehčím terénu pohybují s naprostou samozřejmostí. Ostatně v Česku je málo míst, kde budete potřebovat botu s výrazně „terénním“ spodkem, rychlé krosy v lese či běh po kamenech velehor si asi jako začátečníci ještě necháte v šuplíku…

Z pohledu konstrukce mají k univerzálnosti nejblíže tempové boty (v obchodu občas takto bývají i označeny), ovšem i mezi botami na objemový trénink jsou leckdy povedené kousky. Pokud se výrobci podaří sladit svršek boty, tlumení a vzorek podrážky s optimálním nastavením sklonu boty (tzv. dropu), může se z tréninkové boty lehce stát bota pro všechno. Bota pro každý trénink nebo i závod.

Jedna rada na závěr. Dejte na první dojem! Hlavním kritériem při výběru běžeckých bot by mělo být to, jak vám padnou na první nazutí. Pokud se v botě necítíte dobře, dejte od ní ruce a nohy pryč! Nenechte se zlákat cenou, barvou ani značkou. Boty se nevytáhnou při tréninku (tedy ano, po delší době svršek změkne, ale to už je čas botu vyměnit), takže pokud vás tlačí již v prodejně, dejte ji zpět do regálu. Pokud vám bota naopak padne a budete se v ní cítit dobře, vrátí vám to při pohodovém běhání.

Nejčastější dotazy začátečníka

Čím se liší krosové boty od silničních?

Především podrážkou. Ta má výraznější vzorek pro lepší odraz na nezpevněném povrchu. Jsou zároveň méně tlumivé než „silničky“. A to je hlavní důvod, proč se nehodí pro běh na asfaltu. Většina „krosovek“ má užší střih, jsou těsnější než silniční modely. Pozor tedy dávejte na výběr správné velikosti.

Existuje univerzální bota pro všechny povrchy?

Ano. Vždy je ale univerzálnost něčím „vykoupena“. Většinou najdete lepší silniční nebo krosový model. Univerzální bota ale zvládá oba povrchy slušně. A to je její výhoda. Běžec se nemusí při výběru trasy ohlížet na to co má na nohou a běží si, kam ho napadne.

Jsou minimalistické boty pro každého?

Ano, ale pouze při dodržení pravidla o postupném a přiměřeném používání. Začátečník i zkušený běžec by měl v minimalistických botách začínat chůzí, postupně přidávat kratší běhy volnějším tempem. V prvních měsících boty střídejte s těmi klasickými, nejlépe se sníženým sklonem podrážky.

Jaké boty pro běžce s nadváhou?

Především s dobrým tlumením. Nejlépe v kombinaci s podporou klenby nohy. Velice opatrně navyšujte naběhané kilometry. Pečlivě zvolte optimální velikost. Noha se při běhu roztáhne. Běžecká bota nesmí tlačit. Běžec s nadváhou boty také rychleji opotřebuje. Vyměňujte je včas!

Brát ohled na typ došlapu?

Ano, je to jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru správné boty. Při mírné pronaci (kolena vbočují lehce dovnitř) lze používat bez problémů tzv. neutrální boty. Ale například při silné pronaci je naprosto nevhodné používat supinační model a naopak. Určení způsobu došlapu provádí specializované obchody, většinou zdarma.

Kdy se hodí boty s Gore-Texem a podobnými materiály?

Především v zimě. Membrána zabraňuje pronikání vlhkosti do boty, zároveň ale snižuje prodyšnost svršku a v teplém počasí se stává téměř nepoužitelnou. Snad jen při trvalém dešti je použití takové boty smysluplné i v teplejším počasí.

Lze závodit v nových botách?

Kategorie bot „z krabice na závod“ sice existuje, ale vždy je lepší boty alespoň krátkým klusem před závodem vyzkoušet. Nejde jen o puchýře a otlaky, ale také o přizpůsobení boty tvaru nohy. Tomu pak odpovídá správné utažení šněrování. Běžet v příliš utažených nebo naopak příliš volných botách výkon nezlepší!

Jaká je životnost běžeckých bot?

Životnost většiny bot končí někde mezi 800 až 1400 km. Záleží také na povrchu, na kterém běháte (asfalt boty více „ničí“) a na hmotnosti běžce (těžší běžec boty více namáhá). Nečekejte na první roztržení nebo „prošoupání“. I pohledově dobře vypadající bota může zvyšovat riziko zranění. Střídejte více párů běžeckých bot a zapisujte si, kolik mají naběháno.

Anketa

Po jaké době od prvních běžeckých krůčků jste si pořídili speciální obuv na běh?

 
118 hl.
 
34 hl.
Celkem hlasovalo 258 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 21.03.2015 13:17:06

Vybrat ty „správné“ běžecké boty není vůbec snadné. Pokud jste na úplném začátku své běžecké kariéry, nebo dokonce vnitřně pochybujete, zda na nějaké delší běhání vůbec máte, asi se vám nechce investovat do několika párů bot najednou, jak je často doporučováno. Univerzální boty vám umožní běhat na silnici i v terénu, zvládnou pomalé i vyšší tempo a klidně si v nich můžete střihnout i nějaký ten závod.>Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.