Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRŮVODCE: Jak vybrat univerzální běžecké boty "na všechno"

PRŮVODCE: Jak vybrat univerzální běžecké boty "na všechno"
foto: Asics

Josef Smetana | 15.04.2015 | přečteno: 49286×

Běháte do práce a z ní zpět domů? O víkendu na chatě? Objevujete rádi nové běžecké trasy? Nejen tehdy se hodí univerzální boty. Co je to univerzální bota? Pro někoho těžko zařaditelný model, pro jiného nepostradatelný tréninkový pomocník. Zvládá totiž téměř vše. Tempo i objem, asfalt i terén. A třeba i závod. Vhodné jsou tak nejen pro začátečníky. DUBNOVÉ BĚHEJ.COM PŘINESE SROVNÁVACÍ TEST 13 UNIVERZÁLNÍC­H BOT

Testovali jsme modely 13 značek a s výsledky vás seznámíme v dubnovém čísle tištěného Běhej.com. Zapojili se a do testu boty dodaly tyto značky: Adidas, Asics, Brooks, Diadora, Kalenji, New Balance, Newton Running, Nike, Puma, Reebok, Salming, Salomon a Scott. Nyní se podívejme, co vše výběr prvních bot „na všechno“ obnáší a co je třeba před nákupem zvážit.

Jaký typ povrchu bude při běhání převažovat? Je lepší koupit tzv. silničky nebo krosovky? Samozřejmě, speciální silniční boty mohou mít lepší tlumení, dynamiku odrazu nebo nižší hmotnost. Povedené univerzální boty však nijak výrazně nezaostávají. A na rozdíl od „čistokrevných“ silniček se v lehčím terénu pohybují s naprostou samozřejmostí. Krosové boty to mají k univerzálnosti trochu dále. Chybí jim zejména kvalitnější tlumení na tvrdém povrchu.

Co test ukázal? Především zjištění, že najít univerzální botu není nemožné. Ze třinácti modelů vykazovala většina slušnou míru použitelnosti jak z pohledu rychlosti, tak i pro střídání povrchů. Dlouhé pomalejší běhy zvládá všech třináct modelů skvěle. Devět modelů označili testeři za více než vhodné (tři hvězdičky) k tempovému tréninku. Pět modelů pak můžeme doporučit pro závod od 10 km až po maraton.

Osm značek do testu „vyslalo“ botu vhodnou pro běh v lehčím terénu. Ani za mokra se boty z testu neztratí. Čtyři z nich měly hodnocení na mokrém povrchu velmi dobré. Pro „univerzální“ běhání je tedy z čeho vybírat. Zde jsou podle nás nejdůležitější zásady při výběru:

• Běžecká bota musí především dobře „padnout“. Většinou platí, že konkrétní značka používá stejné „kopyto“, tedy tvar nohy pro všechny své modely. Podle tvaru své nohy můžete výběr zúžit na vhodné značky.

• Běžec s nadváhou nemůže používat boty, v kterých běhají čtyřicetikiloví afričtí běžci. Nejenže v nich nepoběží stejně rychle, ale především si koleduje o zranění. Platí to i naopak. Lehkonohý běžec neprošlápne přetlumenou botu a běhá pak jako ve dřevácích (bota je na něj příliš tvrdá).

• Botu vybírejte také podle délky běhu. Pro ty delší, zejména na tvrdém povrchu, volte boty s dobrým tlumením a také výrazným vnitřním polstrováním. Takové boty jsou většinou těžší, vrátí to ale běžci svojí pohodlností. Pro pohodové proběhnutí se především v lehčím terénu jsou skvělé minimalistické boty. Pro začátek je používejte velmi opatrně.

• Typ došlapu je jedním z nejdůležitějších kritérií výběru. S určením došlapu vám pomohou ve specializovaných obchodech. Požádat můžete i zkušenějšího běžce. Ten při pohledu na váš běh pozná, zda noha zůstává při došlapu v přirozené poloze (tzv. neutrální došlap), zda se propadá dovnitř (pronace), nebo ven (supinace).

• Nejvhodnější pro začátečníky jsou univerzální boty. Postupným zlepšováním kondice (a zpevňováním vazů a šlach nohou) připravíte tělo na použití dalších typů běžeckých bot. Můžete se vrhnout závodním směrem a přidávat tempové a závodní boty. Nebo si oblíbíte pohodové klusání a vyzkoušíte tzv. minimalistické (nízká a ohebná podrážka, lehkost, minimum materiálu) boty. Ještě dále jdou „bosoběžci“. Pro ně jsou určené boty s označením barefoot.

• Většina závodních běžců používá k tréninku více párů běžeckých bot. Zpravidla ty s větším tlumením na dlouhé vytrvalostní tréninky, lehčí a zároveň více tuhé boty (mají dobrou dynamiku odrazu)se používají na rychlé tempové tréninky. V takových botách část běžců i závodí. V „povinné výbavě“ závoďáka nechybí speciální boty do terénu (krosovky). A samozřejmě ty nejdůležitější – hýčkané a opatrované závodní boty. Jsou především lehké a není vhodné je používat jindy než k závodění.

• Nulový sklon od paty ke špičce vykazuje bosá noha. Takový sklon napomáhá přirozenému došlapu při běžeckém kroku. Nejvíce se mu přibližují barefoot a minimalistické boty. Jejich sklon je nejčastěji 0 až 6 mm. Velká část běžeckých bot dnes využívá sklon 6 až 10 mm. Tradiční (dlouhodobě používaný) je 10 až 12 mm. Jeho výhodou je výraznější „nakopnutí“ při rychlejším běhu a mezi závoďáky je stále oblíbený. Při došlapu na patu ale výrazněji namáhá achilovku.

• To, jakým způsobem běžec dokončí běžecký krok (došlápne), je také velmi důležité při výběru bot. Závodní a minimalistické boty s minimem tlumení jsou nevhodné při došlapu na patu. Příliš tlumivé a tuhé boty zase jen těžce udržují při běhu přes špičku. Za nejšetrnější k nohám se považuje tzv. přirozený došlap na střední část chodidla. Zohlednit můžete i změnu došlapu při únavě. Na velmi dlouhý závod (maraton) tak můžete místo závodních vyběhnout v lépe tlumených tempových botách.

Dubnové číslo vyjde 16. dubna. K dostání bude na těchto distribučních místech a pokud se chystáte na začátku jarní sezony na nákupy, zvažte naše předplatné, protože je k němu připojena i sada výhod a slev u obchodníků a firem poskytujících služby sportovcům. Objednat si lze také nové číslo kusově pomocí online formuláře níže. Zašleme vám jej poštou.

Anketa

Kolik párů běžeckých bot máte aktuálně v botníku? Myšleny jsou pravidelně užívané boty.

1
 
127 hl.
2
 
107 hl.
3
 
76 hl.
4
 
37 hl.
 
47 hl.
Celkem hlasovalo 414 uživatelů.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 02.04.2015 21:42:34

Běháte do práce a z ní zpět domů? O víkendu na chatě? Objevujete rádi nové běžecké trasy? Nejen tehdy se hodí univerzální boty. Co je to univerzální bota? Pro někoho těžko zařaditelný model, pro jiného nepostradatelný tréninkový pomocník. Zvládá totiž téměř vše. Tempo i objem, asfalt i terén. A třeba i závod. Vhodné jsou tak nejen pro začátečníky. DUBNOVÉ BĚHEJ.COM PŘINESE SROVNÁVACÍ TEST 13 UNIVERZÁLNÍCH BOT
Odkaz na článek

avatar

Pce

Celkem 21,1 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2016)
půlmaraton: 1:24:29 (2016)
maraton: 3:10:53 (2016)

Michal435 muž 03.04.2015 12:18:40

Super, paráda, skvělý......ale chybí mi tam Mizuno ???? :-)

Motto: Je lepší mířit ke hvězdám a netrefit se, než do hromady hnoje a trefit se.
avatar

Plzeň

Celkem 499 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:57:52 (2013)

orca muž 05.04.2015 11:36:12

nejlepší bota je žádná bota :-) proč se stále vylepšuje „něco“ co je samo o sobě už od narození dokonalé ?

Motto: Never give up !!!
avatar

Vesec u Turnova

Celkem 36335,3 km
Minulý měsíc 28 km
10 km: 0:45:56 (2011)
půlmaraton: 1:44:53 (2014)
maraton: 3:39:18 (2012)

Strouhal Zdenek muž 05.04.2015 19:26:26

*>> orca, 05. 04. 2015 11:36:12*Máš naprostou pravdu!!!

Motto: Běhám rád!
avatar

Stranná

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:07 (2011)
půlmaraton: 1:17:14 (2012)

DASK muž 05.04.2015 20:09:48

>> orca, 05. 04. 2015 11:36:12

Nic jiného než business to není. Behej.com má zase o čem psát a dovozci/prodejci bot si tak zkouší zvýšit zisk. A proč tam není Mizuno? Možná proto, že se dovozce THERM nedohodl s redakcí na podmínkách.

avatar

Coach muž 06.04.2015 10:40:57

>> DASK, 05. 04. 2015 20:09:48

Značka Mizuno byla ve všech našich předchozích testech, včetně trailových, objemových, nebo bot na zimní trénink. Dovozce se pro tento test rozhodl nezúčastnit, což samozřejmě respektujeme. Do testu však zařadil další svojí značku – Diadora. Není tedy nutné rozvíjet teorie o rozporech mezi redakcí a dovozci. Nechápu proč si článek o běžeckých botách čte někdo, kdo je po přečtení překvapený, že článek je o běžeckých botách. Možná je to tím, že jako cyklista běžecké boty nepoužíváte? Nevím. Každopádně očekávat, že běžecké boty bude někdo rozdávat zdarma je nereálné. Josef Smetana (redaktor Behej.com, autor textu, josef.smetana@behej.com)

avatar

Pce

Celkem 21,1 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2016)
půlmaraton: 1:24:29 (2016)
maraton: 3:10:53 (2016)

Michal435 muž 06.04.2015 14:41:16

>> Coach, 06. 04. 2015 10:40:57 .............. " jako cyklista běžecké boty nepoužíváte" ............ Že by DASK uběhl půlmaraton za 1:17 v jiných něž „běžeckých“ botách?? … no, možné to je, ale podle mě stejně nepravděpodobné, jako to rozdávání bot.

Jinak vaše vysvětlení ohledně Mizuna respektuji a děkuji za vysvětlení.

Motto: Je lepší mířit ke hvězdám a netrefit se, než do hromady hnoje a trefit se.
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.