Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NÁZOR: Češi milují běh a přináší mu rádi oběti

NÁZOR: Češi milují běh a přináší mu rádi oběti
foto: Martin Symon (ilustrační foto)

Jiří Kastner | 09.05.2015 | přečteno: 3142×

Český národ je z několika důvodů vysněná cílová skupina marketérů a prodejců. Pokud se Češi pro něco rozhodnou, jdou do toho naplno. Tedy většinou do doby, než je ovládne jiná móda nebo styl. To, že máme tendence „lítat od zdi ke zdi“, se aktuálně projevuje i na oslavách květnových svátků osvobození, kde naše sympatie osvobozenecké americké armádě drtivě válcují historickou skutečnost zásluh ostatních armád.

Jedna vlna české radosti je však s přicházejícím jarem daleko dunivější a masovější, a to dokonce ještě více než probíhající MS v ledním hokeji. Nová běžecká sezona s sebou přinesla další ne už stovky ale tisíce běžeckých akcí, závodů, veletrhů, charit a tréninkových kempů. Kdo neskáče, neběhá, není Čech!!!

Je velmi zajímavé číst nikoli sportovní, ale i ekonomické informace, kde je zmiňován finanční boom prodejců v oblasti běhu. Co je už méně veselé a možná o to více k zamyšlení, je obrovský nárůst ordinací fyzioterapeutů, které nemají o bolavé pacienty nouzi.

Ve své profesi mentálního trenéra jsem zaznamenal nový typ klientů. Jsou to lidé, kteří rozumově ví, že nemají na maratony a dlouhé běhy fyzické předpoklady a absolutně nemají natrénováno. Své nedostatky chtějí ale překonat odhodláním, nadšením a taktikou „TO URVU!“.

Pracuji hodně pro firemní klientelu a manažery, kteří silnou psychiku potřebují jako velmi důležitý předpoklad dlouhodobé výkonnosti a jistoty při manažerských nebo obchodních rozhodnutích. V posledních několika letech je však stále větší téma (nejen) ve firmách kumulace stresu a psychická únava. Důvodem je nepřetržité nastavení mysli i těla na režim „VÝKON“.

V oboru mentálního tréninku a práce s psychikou pracuji již od roku 1999 jak pro vrcholové sportovce, tak pro firemní managementy a obchodní týmy. Všechny tyto skupiny podávají často nadlidské a dlouhodobé, fyzicky i psychicky náročné výkony. Základním a v poslední době se prohlubujícím rozdílem je umění regenerace.

Špičkoví sportovci ví, že regenerace je základem dlouhodobého úspěchu a regeneraci milují! My „ostatní“ už odpočívat příliš neumíme, když už tedy na to máme vůbec čas. Vyčištění hlavy sportem, které se často odehrává v ranních nebo nočních hodinách a tak trochu v myšlenkách na neodeslané maily, nelze jako psychickou regeneraci absolutně uznat. Hlava i tělo jsou stále nastaveny na režim ostražitosti a výkonu. Stejně jako v práci.

Hobík běžec je často ověšen technikou a IT, která ho měří, vyhodnocuje, popohání a online porovnává s ostatními „rekreačními“ běžci. Navíc často máme v podvědomí otazníky a obavy, co s námi udělá maraton, na který jsme nezvládli naběhat ani půlku potřebných tréninků. Cílová fotka, euforie dokončeného závodu a především další startovní číslo na stěnu boxu v openspace se ale cení a je velkou motivací!

Sám jsem velkým vyznavačem zdravého pohybu a sportu. Organizuji s naším týmem několik sportovních akcí, včetně těch běžeckých. Jsem rád za každého Čecha v pohybu. O to více bych si přál, abychom naše běžecké nadšení nepřepálili a nenechali se vyhecovat marketingovými kampaněmi k příliš rychlému tempu. Záněty v chodidlech, poškozená imunita nebo bolavé achilovky jsou zbytečnou cenou placenou za přílišné vtažení do víru běžecké euforie a je naprosto zbytečné dobrovolně přinášet tyto oběti na oltář běžeckému náboženství, které propuklo v posledních letech.

Přeji všem ty nejlepší výkony sportovní i pracovní při zachování vnitřního klidu a pevného zdraví. Užívejme si běh i další aktivity s myšlenkou na dlouhodobost. Posilujme kromě nohou i naši vnitřní sílu a dopřejme si řízenou regeneraci, abychom se s úsměvem sešli na startech i v příštích letech.

Autor je mentálním trenérem a osobním koučem: www.topguide.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

KASTY muž 09.05.2015 11:22:17

Český národ je z několika důvodů vysněná cílová skupiny marketérů a prodejců. Pokud se Češi pro něco rozhodnou, jdou do toho naplno. Tedy většinou do doby, než je ovládne jiná móda nebo styl. To, že máme tendence „lítat od zdi ke zdi“, se aktuálně projevuje i na oslavách květnových svátků osvobození, kde naše sympatie osvobozenecké americké armádě drtivě válcují historickou skutečnost zásluh ostatních armád.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.