Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Slunce, lesy, kopečky, RunTour rozběhala Liberec

Slunce, lesy, kopečky, RunTour rozběhala Liberec
foto: RunTour

ČEZ RunTour | 19.07.2015 | přečteno: 2918×

Letní teploty přes 30 stupňů, náročný terén a občasný kopeček na trase. Liberecká RunTour byla jiná než ty ostatní, přesto bavila a co víc, běžcům nabídla většinu běhu v chládku libereckých lesů. VÝSLEDKY

Kdo byl zvyklý na utulné Lidové sady v sousedství ZOO, musel být překvapen. Celé zázemí závodu se totiž přesunulo na nedaleké náměstí Sukovo, kde ale našlo skvělé prostředí v rozkvětlém parku.

Ten navíc nabízel stejně jako samotná trať dostatek míst ve stínu, kam se účastníci čtvrtého letošního dílu RunTour schovávali před sluncem. A když se k večeru začalo zatahovat, atmosféra závodu vrcholila, na pódiu hrál populární zpěvák Sebastian a ve stanu RunTour se podepisovaly osobnosti v čele s Hankou Mašlíkovou a mistrem světa v běhu na lyžích Martinem Koukalem. I proto většina běžců zůstala až do závěrečného vyhlašování, při kterém panovala skutečně parádní atmosféra.

Pro první místo na 10 km si došel zcela zaslouženě místní rodák a de facto soused liberecké tratě, Vít Pavlišta. Za sebou nechal svého velkého konkurenta Ondřeje Fejfara a velké překvapení závodu Davida Vaše. Všechny tři závodníky na bedně dělila necelá minuta. „Byl to hodně vyrovnaný běh, což mi nedělalo na trati dobře. Mám rád, když ostatním uteču a mám klid, ale především Ondra se mě držel až do cíle,“ uznal sílu soupeře Pavlišta.

Podobnou vyrovnanost nenabídl ženský závod, ve kterém přesvědčivě vyhrála letošní suverénka RunTour Eva Nývltová Vrabcová. Ta navíc na poloviční distanci vyslala svého manžela. „Já myslím, že si to užil. Běžela jsem chvíli s ním a moc mu fandila. Snažila jsem se mu oplatit to, co dělá při mým závodem on mě,“ prozradila Vrabcová.

Na poloviční, tedy pětikilometrové trati, se blýskl druhým místem Jakub Gräf, který také označil trať za poměrně těžkou. „Já jsem stejnou trať běžel i loni a musím říct, že letošek byl výrazně lepší, tak doufám, že to bude tímhle způsobem pokračovat a hlavně že to bude pokračovat v zimě,“ přeje si 23letý člen české reprezentace.

„Běželo se mi velice dobře, na to že teprve začínáme s rychlými tréninky – zatím to bylo vše o objemu. S druhým místem jsem spokojený, všichni kolem mě byli atleti, takže pro mě super, že s nimi dokážu běžet,“ těšilo ho. Spolu s ním se do elitní desítky na pětikilometrové trati prosadil ještě bývalý reprezentant Martin Koukal, který skončil mezi muži devátý.

O další umístění v top 10 se postaral na dvojnásobné vzdálenosti Miroslav Rypl – mezi muži obsadil šestou příčku. Běžecký závod přitom vložil do těžkého tréninkového bloku, který v tomto týdnu absolvoval právě v Liberci.

„Dneska to bylo docela znát, to vedro tomu také nepřidalo. Ale bral jsem to hlavně jako zpestření, takový funkční trénink. Pro mě to jsou první rychlé běhy,“ popisoval těsně po závodě. A jak je na tom s během v rámci přípravy? „Za poslední dva roky se to hodně změnilo, přesunuli jsme se hodně na kolečkové lyže. Ale já jsem za běh rád, protože v mládí jsem byl zvyklý závodit.“

Desetikilometrový běžecký závod v Liberci absolvoval také Dušan Kožíšek, byť měl původně v plánu být touto dobou v Norsku a připravovat se individuálně na nadcházející sezonu. „Malinko se to pozdrželo, odjíždět budu nejspíš v úterý, jestli to všechno dopadne. Budu trénovat na Holmenkolenu, převážně na kolečkových lyžích.“

Právě ty vyplňují velkou část Dušanovy přípravy, klasický běh je pro něj spíše zpestřením. „Já vůbec nejsem běžec, takže pro mě je úspěch, když mě předběhne co nejméně ženských, dnes to byly jen tři,“ smál se v cíli český reprezentant, který závod dokončil na 21. místě mezi muži. „Čtvrt závodu to bylo dobré, běžel jsem kolem 11. místa, ale pak mě začalo píchat při seběhu a musel jsem skoro jít a zastavovat, protože jsem vůbec nemohl dýchat. Takže jsem závod spíš doklusal,“ uzavírá své dojmy dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství světa ve sprintu dvojic.

Pro tropické podmínky a náročnou vlnitou trať jsou ale vítězi skutečně všichni účastníci. Na RunTour se počítá účast, i když je jasné, že každému na čase záleží. Jsme rádi za každého, kdo se v sobotu rozhodl zvednout z gauče. RunTouráci jedou dál. Uvidíme se v sobotu 22. srpna v Brně. Registrace probíhají ZDE.

použity materiály Svazu lyžařů ČR

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runtour1 muž 19.07.2015 18:49:34

Letní teploty přes 30 stupňů, náročný terén a občasný kopeček na trase. Liberecká RunTour byla jiná než ty ostatní, přesto bavila a co víc, běžcům nabídla většinu běhu v chládku libereckých lesů. VÝSLEDKY
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.