Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Krkonošský Skymarathon STRC: Boduje se i šestnáctka

Krkonošský Skymarathon STRC: Boduje se i šestnáctka
foto: Ola Pokorná

Salomon Trail Running Cup | 03.08.2015 | přečteno: 3868×

Už příští sobotu 8. srpna se chystá velká premiéra – Krkonošský Skymarathon STRC, 47 km s převýšením 2 600 metrů a maximálním stoupáním 41% po hřebenech českých velehor. Martin Dvořák, havajský Ironman a bývalý český reprezentant v plavání a triatlonu, po poslední obhlídce trati, říká: „Silniční maraton je proti tomu, co chystáme, metrosexuální procházka.“

Unikátní závod, čtvrtý díl letošního Salomon Trail Running Cupu a součást Skyrunner Czech Series, zveřejňuje aktuální informace před startem. Všechny vycházejí ze snahy vyjít vstříc závodníkům, aby jejich zážitek byl co nejsilnější. Což neznamená, že musí být pěkný, jak praví známé pořekadlo.

Startuje se ve Špindlerově Mlýně na parkovišti 1 za přehradou už v 9 ráno! Limit je deset a půl hodiny, neboť na 19.30 je hlášený západ slunce… Na 27. km trasy, na Erlebachových boudách, musíte být do 15 hodin – to je kontrolní bod.

Kromě dlouhé trasy je v plánu i kratších 16 km s převýšením 1 100 metrů. „I to je nejtvrdší závod, jaký máme v programu letošního seriálu,“ tvrdí Dvořák. Proto se i kratší verzi pořadatelé rozhodli bodovat do celkového pořadí STRC plným počtem bodů. Za hlavní závod dostanou stateční jedenapůlnásobek běžných bodů.

„Na 10. km na rozcestí už na trati se můžete definitivně rozmyslet, zda raději poběžíte kratší trať a tam to nahlásíte pořadatelům. Body dostanete za tu trať, kterou jste doběhli,“ přidává Dvořák další neobvyklou možnost. Chce tím zmírnit obavy a zároveň zamezit zklamání, pokud se na poslední chvíli přece jen rozhodnete, že si na maximální horskou porci netroufáte.

Na hlavní trať se vydá i Vít Pavlišta ve dvojici s Petrem Urbánkem, nebo Kateřina Matrasová, vítězka letošního STRC na Dolní Moravě. Na tu kratší i Ondřej Fejfar a další známá jména.

Podrobnou mapu závodu najdete na webu www.strc.cz. Účastníci, jichž je v současné době už k pěti stovkám, dostanou mapku včetně barev turistického značení i na startu. Navíc je dostupná záchranářská aplikace Horské služby pro mobilní telefony i v místech, kde není signál – podle ní okamžitě identifikují místo, kde se nacházíte.

„Horská služba navyšuje kapacitu mužů v pohotovosti. Fungovat bude i nonstop telefonní linka 1210. A všude po trase jsou orientační body značené čísly,“ potvrzují pořadatelé. Naopak chybí kilometrové značení trati, neboť v horách se GPS údaje značně liší.

„Jsme si jistí, že všichni startující závod nedokončí. Nebuďte to vy, kdo se na trati zbytečně zraní,“ varuje ještě Dvořák, který věnuje bezpečnosti velkou pozornost. Pouť bude lemovat pět desítek dobrovolníků, připravených ukázat cestu, ale i okamžitě pomoct. Ze tří sběrných míst na Dolních Mísečkách, Erlebachových boudách a ze Svatého Petra mohou zmožené běžce odvézt automobily.

Podle současné předpovědi hrozí sice tropy, ale nahoře na Zlatém návrší může být všechno úplně jinak. Víte, jak tu dopadli Hanč s Vrbatou…

„Doporučujeme vzít s sebou oblečení a jídlo, naopak pití je zbytečné, protože kromě čtyř občerstvovaček s vodou a ionťáky je po cestě mnoho míst, kde se dá pít ze studánek či horských pramenů,“ doplňují organizátoři. Gely dostanou účastníci už na startu a mohou je tedy použít podle svého.

Závod se pohybuje povětšinou v první zóně národního parku, proto dbá i na slušný pohyb v přírodě. Značení se provádí ekologickými spreji v oranžové barvě, všichni závodníci by si měli – podobně jako v jiných podnicích STRC – odnášet svoje odpadky z gelů a tyčinek.

Zázemí ve Špindlerově Mlýně nabídne tradiční servis – úschovnu batožiny i hlídání dětí, dětské závody, účastnické medaile, jídlo v cíli, lékaře, sprchy. Přijeďte včas, registrace poběží už v pátek od 17 do 21 hodin, v sobotu pak od 6 do 9 ráno. Kromě obou závodů se vyhlašují i štafety muži, ženy, smíšené.

Přihlášky a další podrobnosti najdete na www.strc.cz

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

STRC muž 30.07.2015 09:59:57

Už příští sobotu se chystá velká premiéra – Krkonošský Skymarathon STRC, 47 km s převýšením 2 600 metrů a maximálním stoupáním 41% po hřebenech českých velehor. Martin Dvořák, havajský Ironman a bývalý český reprezentant v plavání a triatlonu, po poslední obhlídce trati, říká: „Silniční maraton je proti tomu, co chystáme, metrosexuální procházka.“
Odkaz na článek

avatar

Praha - Hostivař

10 km: 0:52:23 (2013)
půlmaraton: 2:06:55 (2014)
maraton: 5:30:23 (2014)

black.horse muž 30.07.2015 11:50:05

Těším se a mám respekt zároveň, pro mě to bude první podnik s přídomkem „sky“, takže jsem zvědav jak bolestivě bude můj metrák živé váhy vzdorovat gravitaci v těch kopcích :-)

Motto: Kupředu chce člověk, dokud dýchá, i kdyby měl lézt po kolenou...
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.