Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Do Prahy se vrací rekordman Birell Grand Prix Praha

tisková zpráva | 22.08.2015 | přečteno: 1985×

Geoffrey Ronoh se 5. září postaví na start Birell Grand Prix Praha, závodu, kde loni potvrdil roli nové stoupající hvězdy vytrvalostních silničních běhů. Keňský běžec přijede spolu s dalšími 9 000 běžci oslavit 20. výročí Birell Grand Prix Praha a pokusí se obhájit vítězství a svůj loňský čas 27:28, který se stal rekordem závodu na desítku a druhým nejlepším světovým časem roku 2014.

Geoffrey Ronoh, běžec, jemuž se loni podařilo o čtyři vteřiny překonat věhlasného Geoffrey Mutaie, se již vypořádal se zraněním, které ho brzdilo tuto sezónu, a chystá se na obhajobu loňského titulu. Zdaleka to však nebude jednoduchý úkol. Soupeřem mu bude krajan Daniel Chebii, jehož osobní rekord na 10 km 27:35 pochází také z pražského závodu z roku 2013, kdy s tímto časem zvítězil. Potenciálním překvapením mezi renomovanými atlety může být i Amos Mitei, jednadvacetiletý Keňan s nejlepším osobním výkonem 27:42, který zaběhl loni na Nairobi 10K ve vysoké nadmořské výšce. Na startu bude i první muž letošního Mattoni 1/2Maratonu Olomouc Josphat Kiptis, jenž dokázal zvítězit ve velmi silné konkurenci bývalého světového rekordmana Wilsona Kipsanga a olympijského vítěze Stephena Kiprotiche.

„Startovní listina Birell Grand Prix Praha dokazuje, že se z RunCzech závodů stává opravdová běžecká liga. Rádi se k nám opakovaně vrací vítězové předešlých ročníků i dalších závodů a RunCzech si tak pomalu utváří své hvězdy,” pochvaluje si prezident organizačního výboru Carlo Capalbo.

Jméno Geoffrey Ronoh je v RunCzech běžecké lize již známé jméno. Přestože letos kvůli zranění nezažívá svou nejlepší sezónu, jeho výkony jsou velmi stabilní. Na konci března doběhl na Sportisimo 1/2Maratonu Praha na osmém místě, v květnu si na Volkswagen Maratonu Praha doběhl v osobním rekordu 2:10:52 pro páté místo. Kromě Geoffrey Ronoha je ve stratovní listině ještě pět borců, kteří umí zaběhnout 10 km pod 28 minut. Pokud se Ronoh dokáže po zranění vrátit do stejné závodní pohody jako loni, kdy předběhl nejen Geoffrey Mutaie, ale také Wilsona Kipsanga a Denise Kimetta, můžeme se první zářijovou sobotu těšit na opravdu zajímavý závod.

Ženskému startovnímu poli vévodí zkušená Caroline Kilel, vítězka bostonského maratonu, Viola Jelagat, druhá ženu z Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice, a Linah Cheruto, která letos získala druhé místo pro změnu na Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary. Osobní rekord Caroline Kilel 31:36 a stabilita jejích výkonů z ní dělá hrozbu pro soupeřky na každé trati. Do pořadí na stupních vítězů však může promluvit i Etiopanka Amane Beriso, která letos běhá ve vynikající formě – zvítězila na půlmaratonu v Ostii, kde probíhala desítku v čase 32:06.

Překvapit mohou i běžkyně Shitae Eshete a Karolina Jarzynska, pro které bude Birell Grand Prix Praha prvním mezinárodním závodem po splnění mateřských povinností. Reprezentantka Bahrajnu Shitae Eshete je šestá žena z Mistrovství světa v Moskvě 2013 na trati 10 000 m, Polka Karolina Jarzynska závodila v Praze již několikrát a desítku umí zaběhnout za 32:09. Ohrožení rekordu závodu 31:05, který loni stanovila Correti Jepkoech z Keni, je rozhodně v silách těchto vynikajících atletek a elitní startovní listina jen potvrzuje kvalitu závodu, který má nejvyšší ocenění Mezinárodní asociace atletických federací IAAF – zlatou známku kvality.

Týden po Birell Grand Prix Praha se rozběhne poslední závod RunCzech běžecké ligy na české půdě – Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem. Řada atletů se tak po pražském závodě představí i v Ústí nad Labem. Mezi nimi bude Keňan Daniel Chebii a Amos Mitei, z žen potom Caroline Kilel, Amane Beriso a Shitaye Eshete, pro kterou to bude půlmaratonský debut. Čeští fanoušci se mohou těšit na to nejlepší z české vytrvalostní špičky, která bude oznámena v příštím týdnu.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 22.08.2015 11:13:44

Geoffrey Ronoh se 5. září postaví na start Birell Grand Prix Praha, závodu, kde loni potvrdil roli nové stoupající hvězdy vytrvalostních silničních běhů. Keňský běžec přijede spolu s dalšími 9 000 běžci oslavit 20. výročí Birell Grand Prix Praha a pokusí se obhájit vítězství a svůj loňský čas 27:28, který se stal rekordem závodu na desítku a druhým nejlepším světovým časem roku 2014.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 11273,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:02 (2013)
půlmaraton: 1:37:23 (2013)
maraton: 3:43:40 (2012)

polopes muž 22.08.2015 13:23:00

By mě zajímalo, jestli někoho tyhle články o Keňanech zajímají… Mě teda ne, snad teda opravdu přijde i info o českých běžcích :-)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.