Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Blanenská desítka vyrostla

Blanenská desítka vyrostla
foto: Blanenská desítka

tisková zpráva | 15.09.2015 | přečteno: 1332×

Úsměvy dětských vítězů, nelítostné souboje na tratích, překonání rekordu, účast osobností a radost pořadatelů ze slunečného počasí. To byl druhý ročník Blanenské desítky, kterou si letos užil skoro dvojnásobný počet lidí než při loňské premiéře.

„Letos se to povedlo, přece jen už jsme věděli, do čeho jdeme,“ říká v závěrečném hodnocení ředitel závodu Tomáš Mokrý.

Pořadatelé závodu pro běžce, inlinisty a koloběžce všech věkových kategorií rozdali přes sto registrací ještě na místě, celkově se přihlásilo 1 113 účastníků, závodilo jich nakonec 962. „Příjemně mě překvapil počet dětí v nejmladších kategoriích, na 200metrové trati jich bylo 141, celkově 264,“ rozebírá čísla Mokrý.

Právě skončený ročník Blanenské desítky zpestřila účast zajímavých osobností. Od rána diváky provázel herec Filip Tomsa, zajel si i závod koloběžek, na bruslích si zopakoval loňskou účast starosta Blanska Ivo Polák, desetikilometrovou běžeckou trať úspěšně zdolali místostarostové Blanska a Boskovic Jiří Crha a Petr Malach. Oba dva ovšem předběhl mistr světa v biketrialu Václav Kolář. V cíli měl vynikající čas 42 minut, celkově skončil 46. „Já jsem si myslel, že se to běží jen tam a zpátky, takže jsem byl trochu v šoku, když jsem zjistil, že je to ještě jednou tolik, a musel jsem trochu zpomalit, ale jinak se mi běželo dobře,“ usmíval se tradičně dobře naladěný šéf blanenského biketrialového oddílu.

Předtím, než se do cíle dostaly jmenované osobnosti, viděli diváci napínavé souboje elitních sportovců. V inline ukázali znovu svoji dominanci jezdci oddílu Bruslárna.cz, kteří dojížděli společně a obsadili první tři místa. Zvítězil domácí Štěpán Šváb, rekord trati přepsal časem 17:43 o více než minutu. V koloběžkách svedli ostrý souboj mistr světa a loňský vítěz Michal Kulka s týmovým parťákem Tomášem Pelcem. Pelc nakonec Kulku přespurtoval o pět sekund. Výkonem 20:18 zaostal jen o sekundu za loňským Kulkovým časem, tomu tak zbyl aspoň rekord trati. „Jeli jsme spolu, až v posledním kole jsem v protivětru Michalovi ujel, pak už jsem si to pohlídal. Často jezdíme do kopců, tady ta rovina byla pro mě příjemnou změnou,“ vrátil se k závodu vítěz.

Do Blanenské desítky se zapojilo město Blansko i spousta dobrovolníků. „Chtěl bych poděkovat celému vedení města Blanska a starostovi Ivo Polákovi za podporu, bez které akce této velikosti nelze dělat. A jsem velice rád, že Ivo Polák i Jiří Crha nebyli pouze pasivní podporovatelé, ale postavili se na start a odnášejí si tak větší zážitek než běžný divák,“ připomíná ředitel závodu Tomáš Mokrý a vyzdvihuje i další partnery. „Také chci veřejně poděkovat vedení Střední školy technické a gastronomické Blansko a Střední škole gastronomické za poskytnutí studentů do organizačního týmu, hasičům Obůrky a všem dobrovolníkům, bez kterých to prostě nejde. Jsou a budou vždy důležitou součástí Blanenské desítky.“

Pro příští ročník neplánují pořadatelé velké změny, spíš by rádi vylepšili zázemí pro účastníky i návštěvníky Blanenské desítky a pokračovali ve zvaní známých osobností. „Chceme, aby byly plnohodnotnou součástí závodů stejně jako letos Filip Tomsa, který startoval závody, předával ceny a hlavně si také zajel na koloběžce desetikilometrovou trať,“ ocenil herce Tomáš Mokrý.