Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Košický maraton vyhrál Kosgei v druhém nejrychlejším čase historie závodu

Košický maraton vyhrál Kosgei v druhém nejrychlejším čase historie závodu
foto: archív závodu

Petr Kostovič | 04.10.2015 | přečteno: 3272×

Jen šest sekund dělilo v cíli maratonu v Košicích keňského vytrvalce Kosgeie od platného rekordu závodu z roku 2012! Zvítězil časem 2:07:07 s minutovým náskokem před svým krajanem Tanuim. Mezi ženami zvítězila časem 2:35:33 etiopská běžkyně Mulu Dirová. Nejstarší maraton na evropském kontinentu přilákal ve všech disciplínách na start přes deset tisícovek účastníků. VÝSLEDKY

Kosgei rozhodl o svém prvenství čtyři kilometry před cílovou páskou, když utekl svému soupeři, nakonec druhém u Tanuimu. Keňa tak počtem 13 získaných titulů vyrovnala počet prvenství na MMM Košice získaných běžci české či slovenské národnosti.

„Všechno mi dnes hrálo do not. Od počasí, přes tradičně skvělou diváckou atmosféru až po běžeckou formu,“ uvedl po závodě v přenosu Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) vítěz Kosgei. Závod byl zároveň mistrovstvím Slovenska v maratonu. Mužským mistrem se stal v čase 2:25:01 Juraj Vitko, mezi ženami stačil Sylvii Sebestianové na mistrovský titul čas 3:01:12.

Na limity Slovenského atletického svazu pro letní olympiádu v Riu de Janeiro, které jsou shodné s limity IAAF, podle očekávání nedosáhl nikdo ze slovenských mužů. Mezi ženami má naopak jistou startu v maratonu v Riu nejlepší slovenská vytrvalkyně současnosti Katarína Berešová. Letos v dubnu zaběhla ve Vídni kvalitní čas 2:36:20 a výborně běžela maraton i na mistrovství světa v atletice v Pekingu. Tam vybojovala časem 2:37:24 22. příčku. V Košicích startovala Berešová v půlmaratonu a přestože před startem myslela na lepší čas, s přehledem v něm zvítězila časem 1:16:27.

"Pěkně jsem se trápila, ale ještě na 15. kilometru jsem držela tempo druhé ženě maratonu. Na svůj výkon jsem se příliš nesoustředila, chtěla jsem spíše pomoci v tempu více ženám běžícím maraton, spolupráce však nebyla taková, jakou jsem očekávala. Mám v nohou maraton a teď dva půlmaratony během jednoho měsíce. Je to pěkná bilance, na lepší čas to však v neděli vzhledem k té zátěži nebylo, uvedla Berešová v cíli půlmaratonu pro Rozhlas a televizi Slovenska.

Maraton v Košicích patří mezi oblíbené závody řady českých vytrvalců. Ani oni se ve výsledkové listině neztratili. Nejlepším z mužů byl na 14. příčce absolutního pořadí klasifikovaný Dušan Tomčal, který dosáhl času 2:39:58. Tímto časem mu patří druhé místo v kategorii M40. Vlastimil Bukovjan vybojoval časem 2:44:55 20. místo absolutně a první v kategorii M50. V ženském maratonu se mezi českými ženami nejvíce dařilo Haně Večerkové. Čas 3:32:06 znamenal třetí příčku v kategorii W40 a třinácté místo v závodě žen. V cíli maratonu klasifikovali 95 mužů a 13 žen z České republiky.

Medzinárodny maraton mieru Košice je nejstarším maratonem na evropském kontinentu a třetím nejstarším maratonem na světě. Poprvé se závod uskutečnil v roce 1924, letos se běžel 92. ročník.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 04.10.2015 22:24:59

Jen šest sekund dělilo v cíli maratonu v Košicích keňského vytrvalce Kosgeie od platného rekordu závodu z roku 2012! Zvítězil časem 2:07:07 s minutovým náskokem před svým krajanem Tanuim. Mezi ženami zvítězila časem 2:35:33 etiopská běžkyně Mulu Dirová. Nejstarší maraton na evropském kontinentu přilákal ve všech disciplínách na start přes deset tisícovek účastníků. VÝSLEDKY http://www.kosicemarathon.com/maraton-2015/
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.