Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jihočeši představují novinky svého poháru

tisková zpráva | 17.03.2016 | přečteno: 2910×

O víkendu odstartuje venkovní část Jihočeského běžeckého poháru, jediného podobného podniku na jihu Čech. Poprvé sbírali běžci body v lednu v garážích Mercury centra při podzemním maratonu, další příležitost mají v sobotu dopoledne v Kamenném Újezdu na trati 15 kilometrů při tradiční Grand Prix.

Letošní, v pořadí už šestý ročník poháru, nabízí opět několik změn oproti minulým létům.„Nepovažujeme náš pohár za zakonzervovaný a každoročně zcela stejný seriál závodů na stejných místech či ve stejných časech. Zároveň ale nechceme dělat každý rok pohár úplně jinak, bez kontinuity s roky předchozími,“ říká ředitel poháru Miroslav Šimek.

Pohárově se nepoběží Lesní běh v Plané nad Lužnicí, stejně tak jako tradiční závod ve Strakonicích, půlmaraton u Lipna nebo Královský maraton v Písku. „Neznamená to ale, že by se tyhle závody nekonaly. Předpokládáme, že budou dále organizovány a budou i nadále mezi běžci oblíbené. Pouze nejsou v našem poháru,“ dodal Miroslav Šimek, který zmínil ještě i Hodinovku na dráze. Specifický závod, kdy krouží běžci hodinu po trati a na konci se jim spočítá uběhnutá trať, bude v tomto ročníku v Jindřichově Hradci.

„Rádi bychom se postupně podívali na všechny atletické stadiony v Jihočeském kraji. Letos je na řadě Jindřichův Hradec,“ vysvětlil.

Vedle toho se běžci nově nebo staronově podívají na boršovský Reuter Run, svatováclavský běh do Vodňan nebo si vyběhnou na horu Kleť. Bonusovým závodem bude Běh olympijského dne, kdy se v Holubově poběží bez hodinek. Účastníci si předem nahlásí čas, kterému se musí co nejvíce přiblížit. Tenhle závod je jedním ze dvou, které jsou bonusové.

Jihočeský běžecký pohár totiž sdružuje ve svém kalendáři 20 závodů, které mají různé pořadatele a sami o sobě fungují samostatně. Jsou po celém Jihočeském kraji , během celého roku a na různé vzdálenosti. Běžci přihlášení do poháru pak z jednotlivých závodů dostávají body a do celkového pořadí se počítá osm nejlépe zvládnutých závodů. Při těch bonusových dostávají účastníci předem daný počet bodů za účast.

Aktuálně je do běžeckého poháru registrováno 119 běžců. Každý, kdo se chce do poháru zaregistrovat, musí zaplatit 170 korun. Ve startovném dostane prvních 150 přihlášených kromě obvyklého servisu i funkční tričko s logem seriálu a díky přízni sponzorů, kdy je novým a největším partnerem firma Groz‐Beckert, rozdělí pořadatelé na odměnách mezi nejlepší běžce v celkovém pořadí v jednotlivých kategoriích 54 300 korun. Více informací najdou zájemci na webu www.jihoceskybezeckypohar.cz.

„Novinkou je pro letošní rok také to, že na deseti závodech poháru budou mít po doběhu závodníci možnost masáže od profesionálního maséra,“ připomněl manažer poháru Martin Gazda. Masér už bude k dispozici na sobotním úvodním venkovním závodě v Kamenném Újezdu. „Je to tradiční závod, kterým jsme každoročně otevírali venkovní běhání v rámci poháru,“ připomněl Gazda. V loňském roce běželo hlavní závod 150 závodníků. Letos odstartuje hlavní trať na 15 kilometrů v jedenáct hodin. Už od půl desáté začínají závody pro děti a kratší závod na tři kilometry.

„Trať je stejná jako v loňském roce. Poběží se z Kamenného Újezdu kousek za Záluží. Tam se běžci otočí a poběží zase zpátky,“ přibližuje pořadatel Václav Klíma, který znovu očekává velký zájem běžců. „Pokud bude pěkné počasí jako loni. Tím, že jsme v Jihočeském běžeckém poháru se počet hodně zvýšil, protože chtějí body do žebříčku,“ dodává.

Rekord patnáctikilometrové trati drží mezi muži Leo Sobaňski z TJ Čimelice, který ji v roce 1993 zaběhl za 46:10 minuty. Mezi ženami pak drží nejrychlejší čas Milena Procházková. Ta zdolala trať v roce 2002 za 57:10 minuty. Najdou pokořitele v letošním roce?

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 17.03.2016 12:25:20

O víkendu odstartuje venkovní část Jihočeského běžeckého poháru, jediného podobného podniku na jihu Čech. Poprvé sbírali běžci body v lednu v garážích Mercury centra při podzemním maratonu, další příležitost mají v sobotu dopoledne v Kamenném Újezdu na trati 15 kilometrů při tradiční Grand Prix.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.