Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Po rychlém pražském půlmaratonu se Kocourek stal vládcem Velké Moravy

Po rychlém pražském půlmaratonu se Kocourek stal vládcem Velké Moravy
foto: Libor Kopl

Luděk Durďák | 09.04.2016 | přečteno: 5062×

Milan Kocourek si minulý týden svým výkonem na pražském půlmaratonu vybojoval místo v družstvu pro evropský atletický šampionát. Formu a pohodu si přenesl i do Mikulčic. Od prvních metrů diktoval tempo a soupeřům ukazoval záda. Desítku zvládl vzhledem k podmínkám v solidním čase 31:05, což je pátý nejlepší výkon letošního roku.

„Únavu z Prahy jsem trošku cítil. Rozhodně to dnes nebyla úplná paráda. Déšť by mi tolik nevadil, mnohem nepříjemnější byl vítr,“ zhodnotil v cíli spokojený vítěz.

Na Slovácko se i přes psí počasí sjela vynikající konkurence. Silniční závod vedoucí z malebné vinařské obce k památníku a velkomoravskému sídlišti na Valech a zpět přilákal i přes studený vítr a déšť na dvě stě třicet běžeckých nadšenců. Větrnými poryvy jsou Mikulčice doslova pověstné, na zpáteční cestě zhruba na osmém a devátém kilometru nefoukalo za poslední dvacet let snad jednou. Samozřejmě vždy proti běžcům.

S nástrahami počasí se skoro celý závod pral sám i druhý v pořadí. Brněnský Jan Kohut protnul cílovou čáru dvacet vteřin za Kocourkem. Třetí příčku vybojoval několikanásobný vítěz z minulých let Martin Kučera, reprezentující brněnskou Universitu. Jeho stopky se zastavily na hodnotě 31:57.

Poměrně velké rozdíly mezi běžci byly i na dalších místech. Závodníci na trati i přes nepříjemné počasí příliš nespolupracovali a čelní skupinka se rychle roztrhala. Výborný výkon předvedl nakonec čtvrtý hodonínský David Kákona. Věkem junior dosáhl čas 32:10 a oproti loňsku se zlepšil téměř o minutu. Svůj progres potvrdil i drtivým finišem, v němž udolal Tomáše Steinera. Nejlepším veteránem byl sedmý Dan Orálek. Také jeho čas 33:07 by na mnoha menších závodech stačil k vítězství.

Ženská kategorie neměla jasnou favoritku. Irena Pospíšilová se postupně rozbíhá po zimním zranění kotníku. Patrícia Puklová, známější pod dívčím jménem Gánovská, se pro změnu vrací k běhání po porodu a závody objíždí s šestiměsíční ratolestí. Právě o tři roky mladší Slovenka reprezentující AK Steeple Poprad si na trati dokázala vybudovat náskok, který uhájila až do cíle, kam nakonec dorazila v čase 39:20.

„Nebylo to jednoduché, teprve se rozbíhám, v tréninku běhám většinou jen kolem pěti kilometrů. Déšť nebyl tak zlý, nevadil mi, ale vítr mě překvapil. Bylo to dnes náročné,“ popsala Patrícia Puklová. Irena Pospíšilová na ni ztratila čtyřicet vteřin a cílovou metou proběhla za rovných čtyřicet minut. Bronz vybojovala o další více než minutu zpět zkušená běžkyně AAC Brno Lenka Jančaříková.

Mikulčická Velká Morava měla i přes nepříznivé počasí při svém 42. ročníku výbornou diváckou kulisu. Závod tradičně odstartovala atletická legenda Dana Zátopková. Nejstarším účastníkem byl nestor běhu na Slovácku devětasedmdesá­tiletý Květoslav Hána.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Dusty77 muž 09.04.2016 21:14:41

Milan Kocourek si minulý týden svým výkonem na pražském půlmaratonu vybojoval místo v družstvu pro evropský atletický šampionát. Formu a pohodu si přenesl i do Mikulčic. Od prvních metrů diktoval tempo a soupeřům ukazoval záda. Desítku zvládl vzhledem k podmínkám v solidním čase 31:05, což je pátý nejlepší výkon letošního roku.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 10.04.2016 14:17:04

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.