Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Nechme už diskusí o maratonských limitech, říká Preibischová

ROZHOVOR: Nechme už diskusí o maratonských limitech, říká Preibischová
foto: Miroslav Kratochvíl

Daniela Havránková | 18.04.2016 | přečteno: 8726×

Svůj pokus o kvalifikaci na olympijské hry měla mít maratonská debutantka Monika Preibischová nyní již za sebou. Maraton v Lodži však musela kvůli nedávno prodělané viróze odpískat. V těchto dnech se již vrací k tréninku, aby zvládla pražský maraton 8. května a zdolala při něm přísná kritéria Českého atletického svazu, který pro ženy stanovil „letenkový“ čas na 2:35.

Tvým kvalifikačním závodem měl být maraton v Lodži 17. dubna. Jenže nakonec jsi neběžela kvůli nemoci – co se stalo?

„Dvanáct dní před plánovaným startem, po návratu ze soustředění, mě přepadla viróza. Týden jsem neběhala a teď zas začínám a bude ještě několik dní trvat, než se budu při běhání zas cítit dobře."

Byly ještě nějaké jiné zdravotní obtíže, které tě v poslední době limitovaly?

„Zbytek přípravy jsem ustála dobře, přišlo jen pár drobností, ale nic, co by mě limitovalo nebo vyřadilo ze stěžejních tréninků. Vše se dalo vyřešit bez přerušení trénování během pár dní, cvičením, ledováním, regenerací nebo s pomocí fyzioterapeuta."

Podle čeho se takový kvalifikační závod vybírá?

„Určitě v první řadě podle termínu, rychlosti a převýšení trati a výsledků z minulých let, dle možnosti startovat v elitní skupině a mít tak povoleno vlastní ozkoušené občerstvování, případně také podle vzdálenosti kvůli cestování před závodem a v mém případě hrály roli i kontakty trenéra s pořadatelem lodžského maratonu."

Máš tedy nyní náhradní plán?

„Jasná náhradní volba je pro mě pražský maraton. Celou dobu figuroval v našem plánu jako varianta B z mnoha důvodů. Je to doma, určitě bude s kým běžet a je v posledním možném kvalifikačním termínu. To právě hrálo i roli mimo jiné v tom, proč to nebyla varianta A; nechávat pokus o limit na poslední možný termín jsme nechtěli."

Co nebo kdo tě k maratonu vlastně přivedl? Je to logické vyústění tvého dosavadního běžeckého vývoje?

„V podstatě ano, je to logický krok, pokračování mého běžeckého vývoje. Něco, k čemu jsem se dlouhá léta postupně propracovávala. Ale ten hlavní impuls přišel před necelými pěti lety od mého trenéra Pavla Tunky v momentě, kdy jsme zahajovali spolupráci a bavili se o tom, jakým směrem se bude další příprava ubírat."

Není trochu riskantní pokoušet se hned prvním maratonem o olympijský li­mit?

„Nikdy jsem nechtěla běžet maraton „jen tak“, dokazovat si, že to uběhnu. Na maraton musí být člověk opravdu připravený, po fyzické i psychické stránce. Během maratonské přípravy, kterou jsme zahájili začátkem ledna, jsem si začala na limit víc a víc věřit. Jsem přesvědčená, že je to reálný cíl a pro mě zároveň obrovská motivace. Momentálně se mi ta cesta ale trochu zkomplikovala a uvidím, co přinese pár dalších týdnů, jaké budou podmínky v den D, jak se budu cítit a hlavně jak proběhne závěrečná příprava."

Co ti dala loňská úspěšná půlmaratonská premiéra – Hradecký půlmaraton za 1:16:17?

„Svůj první půlmaraton jsem chtěla běžet alespoň dva a půl roku předtím. V přípravě však přišly momenty, kdy jsem na to nebyla připravená a běžet ho by byl zbytečný zdravotní risk. Nebo jsme dali aktuálně přednost něčemu jinému. Na půlmaraton už jsem byla hodně natěšená, a přestože jsem na něj neměla stoprocentně natrénováno, byl to super zážitek. Směrem k jarnímu maratonu to byla i jakási nutnost pro mou psychickou pohodu. Pouštět se do maratonské přípravy bez uběhnutého závodního půlmaratonu, to by mi v hlavě mohlo hodně vrtat (úsměv)."

Co si myslíš o strategii ČASu, který zpřísnil maratonské limity na olympiádu? Také období pro jejich plnění bylo vzhledem k náročné přípravě na tuto disciplínu poměrně krátké…

„Mně na celé situaci vadí to, kdy byla kritéria schválena a zveřejněna. Zvlášť pro maraton je to špatně, člověk má maximálně dva pokusy, jeden na podzim a druhý na jaře. Znát limity by bylo dobré již na jaře rok před konáním OH, v té době již limity IAAF byly zveřejněny. To, že plnění limitů pro maraton je ukončeno dříve, než pro ostatní disciplíny, je samozřejmě v pořádku, aby se případný limitář mohl kvalitně připravit na olympijský start."

Jak tedy vidíš rozhodnutí svazu zpřísňovat limity oproti IAAF?

„Zpřísnění oproti limitu IAAF je bez diskuse naprosto pochopitelné. Zpřísnění oproti Londýnu 2012? To už by bylo na delší diskusi. Kritéria by určitě mohla být lehčí, ale i těžší, na obou variantách se dají najít klady i zápory, dá se na to pohlížet z různých stran. Já to beru tak, jak to je, a ani mě moc nebaví o tom stále dokola diskutovat. Co mi ale přijde naprosto pozitivní, je to, kolik běžců se o to pokouší. I kdyby to limity nepřineslo, myslím, že o kvalitní výkony nebude letos nouze. A ono se to někomu podaří!“

Jak proběhla tvá zimní příprava? Kde všude jsi trénovala?

„Většinu přípravy jsem odběhala v Praze nebo v Mariánských Lázních. Pět a půl týdne jsem byla na soustředění v Portlandu v USA, ve státě Oregon. Měla jsem tam skvělé tréninkové podmínky a domácí zázemí u Evči a Ryana Vailových (další česká uchazečka o limit na OH v maratonu a americký reprezentant; pozn. red.), navíc tam za mnou na několik týdnů přiletěl přítel Adam, který se mnou také objezdil na kole nebo autem dlouhé tréninky a pomohl mi s občerstvováním."

Co odlišného oproti minulým letům jste s trenérem do přípravy zařadili?

„Hlavně se jednalo o delší běhy 25–35 km, tréninky v maratonském a půlmaratonském tempu a celkové navýšení kilometráže."

Kde jsi zatím testovala svou formu?

„Běžela jsem v půlce března půlmaraton v Sacramentu v Kalifornii. Byl to hodně nepovedený závod ze strany pořadatele. Po druhém kilometru jsme začali bloudit, protože vedoucí cyklista nevěděl kudy kam a jedna křižovatka nebyla úplně dobře značená. Dva kluci nám při závodě utekli a ti najednou běželi proti nám a volali, že tamtudy to nebude. Cyklista jen pískal na píšťalku a směřoval si to proti balíku, ke kterému jsme se vrátili a dál pokračoval kdoví kam. Někdo z balíku si pamatoval cestu z loňska, takže po troše zmatků jsme se zas objevili na trase a běželo se dál. Ale motivace a chuť k závodění byla na chvíli pryč. Naštěstí se pak vedle mě objevila Keňanka a utvořili jsme si menší skupinku pěti běžců, takže se běželo dál a byl z toho dobrý testík. Druhou půlku závodu jsem běžela podle mezičasu pod 37 minut, výsledný čas 1:16:56 mě ale nijak netěšil."

S čím půjdeš na start maratonu 8. května, jakou zvolíš strategii?

„Nad tím zatím příliš nepřemýšlím. V první řadě je třeba vrátit se do tréninku, potřebuji zvládnout ještě několik delších běhů a tréninky v maratonském tempu. Času již moc není, ale věřím, že ta zdravotní pauza mě úplně nevyřadila a dostanu se do toho rychle."

Kdyby ti olympijský limit nevyšel, čemu by ses chtěla v sezoně věnovat? Silnici, dráze, krosům nebo vrchům?

„Nejvíce mě aktuálně láká silnice, chtěla jsem se také pokusit o limit na ME v půlmaratonu, na což po maratonu nebude už moc času, ale uvidíme. Stále mě lákají i vrchy, ale plánování, co dál, si nechám spíš až po 8. květnu."

Komentáře (Celkem 41)

Nalezené položky: 42 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Poprad

10 km: 0:34:36 (2014)
maraton: 2:40:46 (2015)

runtachykard72 muž 19.04.2016 09:26:51

Runty ma love..a ma kvalifikačny A limit SVOJ,t.j. 2:40,,odmení sa sám a zaplatí si svoj olymp.maraton v Riu symbolicky,za­behnutím 42,195m ,bosy po piesku copacabany :-)

…nebude vyciciavat ten rozkradnuty štát slovenskymi politikmi-potomkami drotarov a pastierov..

  • foter je juhoslovak a matka maďárka(južan­ska.kref)
Motto: .... A z vlku jsou dnes malamuti a z nočni mury prosty sen. A na ten sen je spolehnutí. Můj bože, to je krásný den.
avatar

Pierrot muž 19.04.2016 10:05:49

>> bedrich, 19. 04. 2016 09:24:34

Takový je i můj dojem. Když dělal Dvořák spolukomentátora a na MS/ME se běžela pětka nebo desítka, tak měl vždycky nějaké poznámky na adresu režie, že je zabírají nějak moc dlouho, prostě nuda, nuda, šeď, šeď. Od té doby ho nemám moc rád. Je to ten typ, co trousí poznámky o dálkoplazech.. Ad limity: ačkoli si nemyslím, že by se na vrcholné akci měl objevit ten, kdo na ni objektivně nemá výkonnost, v případě maratonu bych volil model bez limitů (pro OH ale možná i MS). Na podzim před Olympiádou bych uspořádal MČR v maratónu (lepší termín než květen) a vítěz nebo první dva by prostě jeli (možná bych ještě stanovil, že musí běžet pod 2:20). Podle mě jsou tady v současnosti tři nebo čtyři běžci, kteří reálně mají na to zaběhnout pod 2:15, ale vzhledem k tomu, jak je „systém“ nastavený, jsou jejich šance přiblížit se takovému výkonu minimální. Pokud by měl běžec na přípravu 8 nebo 10 měsíců, myslím, že by to v kombinaci s obrovskou motivací mohlo vést ke slušnému výkonu na vrcholné akci..

avatar

Sloviensko

rudo muž 19.04.2016 10:05:56

>> bedrich, 19. 04. 2016 09:24:34

v okolnich zemich s vyjimkou SVK jsou limity mnohem tvrdsi a neni to proto ze tam sefuje desitibojar

a SVK nema nejmeksi limity pro to ze tam sefujou chodci a ma nejmeksi limity na vsechny discipliny

prestante uz vsichni fnukat na ublizovani maratoncum

koli let uz maji narodni vytrvalecke rekordy ?

a kolik bezcu v kazde sezone dokaze zabehnout 5–10km rychleji nez Zatopek pred 70 lety? a Emil nemel zadne steroidy ani 5. generaci EPO a mel jenom batovy kecky a nikdy nebyl na vysokohorske priprave

kdyby skokani vrhaci a sprinteri davali vykony jenom slabsi jak byli narodni rekordy pred 70 lety, tak by na OH nejel absolutne zadnej atlet.

fnuky fnuky fnuk, ;-)

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 19.04.2016 10:08:14

>> Pierrot, 19. 04. 2016 10:05:49

hele neco ti prozradim, vsichni vytrvalci vedeli ze bude OH v lete 2016 a mohli na to trenovat 4 roky a mohli zabehnout 2:10–2:12 v roce 2015 a dostali by nominaci

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Liberec

Celkem 11210 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:28 (2016)
půlmaraton: 1:16:15 (2011)
maraton: 2:47:01 (2010)

bedrich muž 19.04.2016 10:23:07

>> rudo, 19. 04. 2016 10:05:56

No tohle není o žádném fňukání, mě je to osobně úplně jedno :) Já sem sám psal, že nějaké diskuze o limitech jsou úplně zbytečné a já ani nevím kolik je limit zrovna na SVK. Já jen psal, že prostě jako ve všech oborech rozhodují někdy osobní vlivy a preference to je celé a nějaká diskuze o Emilovy a starých časech je úplně mimo.

Ale omlouvám se Vám , že jsem se míchnul do diskuze, které nerozumím, ale alespoň jsem Vám udělal radost, jak jste někoho setřel, přeji pěkný den ;-)

avatar

Pierrot muž 19.04.2016 10:23:31

>> rudo, 19. 04. 2016 10:08:14

A kde by na to vzali peníze?

avatar

Sloviensko

rudo muž 19.04.2016 10:26:44

>> Pierrot, 19. 04. 2016 10:23:31

kdo by kde vzal penize na co ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Pierrot muž 19.04.2016 10:28:29

>> bedrich, 19. 04. 2016 10:23:07

Zato já tady roním slzy do klávesnice.. Mně by popravdě řečeno ani moc nevadilo, kdyby se žádná Olympiáda nekonala. Vlasteneckých pocitů si přece v poslední době užíváme i bez ní až až..

avatar

Liberec

Celkem 11210 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:28 (2016)
půlmaraton: 1:16:15 (2011)
maraton: 2:47:01 (2010)

bedrich muž 19.04.2016 10:28:44

>> Pierrot, 19. 04. 2016 10:23:31

Já bych se s pánem do této diskuze vůbec nepouštěl :-D

avatar

Sloviensko

rudo muž 19.04.2016 10:32:59

>> bedrich, 19. 04. 2016 10:23:07

nene psal jsi o okolnicj zemich a limitech

schvalne se koukni na limity v okolnich zemich (krome SVK)

co si ja pamatuji minule OH cykly

tak to bylo na urovni 2:10–2:12 ve vetsine evropskcyh zemich ale bylo to tak i v AUS , kde i jenom nekolik vterinek pres 2:12 znamenalo nesplneno a chodili to plnit na specialne rychle maratony pocas zimy (zima severni polokoule) do JPN, aby meli splneno pul roku pred OH nebo pred MS a svaz se s nimi neprplal, kazdej si to zaridil i financoval sam jak vedel

a kdyz AUS zrusila system podpory vrcholoveho sportu a vyhazeli ze systemu i chodce kteri brali medajle na OH a museli prejist na soukromny amatersky system

tak co ? ale trenujou dal a maji zase splneno na dalsi OH specialne tvrde AUS limity v chuzi

a nefnukaj ze sef atletiky neni chodec a nerozumi tomu.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 19.04.2016 11:17:32

Chudak Dvorka, jak mu tady a v diskusi o Homolacove utoku na limit kazdy myje hlavu. Kdyz si vzpomenu, jak si bral do Londyna in-line brusle, aby mohl jezdit treninky s maratonci a chodkyni…

Je moc hezke, jak se vse hodi na cloveka, co je tam ted par let a za jehoz pusobeni je videt pozitivni zmena.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 19.04.2016 11:32:32

>> Skritek Hugo, 19. 04. 2016 11:17:32

jojo ++++

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 42 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.