Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: Zranění a běžecká stopka, strašák každého běžce

SERIÁL: Zranění a běžecká stopka, strašák každého běžce
foto: Lavaredo Ultra Trail

Mirek Píštěk | 28.04.2016 | přečteno: 2889×

Drtivou většinu běžců jakékoliv úrovně potkalo (aniž si to kdokoliv přeje, tak nejspíše také potká) nějaké zranění či běžecká stopka. Mohlo být menší, od odřených kolen a loktů, až po ta větší, namoženiny, záněty a v některých případech i únavové zlomeniny. Takové komplikace jsou strašákem každého z nás.

Často je nutná pauza v řádu několika dní až měsíců (popřípadě let, ale trénink od tohoto bodu se dá považovat za zmrtvýchvstání). Zdravotní komplikace nás potkají dříve, nebo později. Lidské tělo je sice úžasný „stroj“, ale dokonale mu porozumět je v současnosti sci–fi, stejně tak, jako očekávat, že bude fungovat stále na 100%.

Dny postupně ubíhají a start Lavareda se neodkladně přibližuje. Příprava vrcholí a jediné, co si přeji, je vyhnout se právě nějakému zranění. Jak na to? Mnozí (více či méně erudovaní) doporučují strečink před a po cvičení. Ano, před každou fyzickou aktivitou se snažím pamatovat na protažení. Většinou se jedná o dynamické zahřátí, tedy nějaká běžecká abeceda či indiánský běh. Takový přístup je celkem racionální, protože před výkonem je potřeba trochu prokrvit svaly a připravit tělo na zátěž, takzvaně se zahřát (warm up). Ostatně, v zimě se také nedoporučuje hned po startu vytáčet motor auta. Je potřeba zahřát motor, olej, vodu atd. Až pak můžete šlapat pedálu po krku. Tělo je jako stroj. Strečinkem, který vám vyhovuje, zahřejete tělo.

Nedávno jsem si z toho důvodu pořídil foam roller neboli masážní váleček. Promasíruje potřebné svalové partie (přední i zadní stranu stehen, lýtka, úpony šlach a svalů) a připraví mě tak na fyzickou aktivitu. Ještě důležitější než strečink před cvičením, je strečink po cvičení. Ten, který většina lidí opomíjí, nejspíše proto, že se už nikomu nechce ještě dvacet minut dělat různé neobyčejné pohybové kreace. Během tohoto strečinku je foam roller neocenitelnou věcí. Velmi jednoduše řečeno, pomůže rychleji tělo zbavit bolesti. Opravdu pozoruji, že úleva přichází o poznání dříve.

Při velmi dlouhém či náročném tréninku je mou nejoblíbenější metodou ledová sprcha, zejména na spodní část těla, tedy stehna, lýtka a chodidla. Nedávno po takovém tréninku (3×1Km 300+ v tempu a následných 25 Km a 1400+) jsem využil horský potok, který byl kousek ode mě. V takové vodě sice nanejvýš vydržíte 5s, ale i přesto, pokud to opakujete, je to jako balzám. Něco na způsob kryoterapie.

I přes všechny tyto metody, které můžete studovat a aplikovat, člověka potká něco, co jej zaskočí a poměrně dost rozhodí. V mém případě to byla nedávná diagnostika levotříselné kýly. Ano, to, co vám údajně „operují na vrátnici“. Naštěstí pro mě po odborné konzultaci a velikosti kýly byla odsouhlasena možnost dalšího tréninku a následných závodů, nicméně operativní zákrok je nevyhnutelný. Tak či ona, se běžecká stopka blíží. Těžko říci, jak dlouho potrvá rekonvalescence, několik týdnů je jistých.

Útěchou mi byla odpověď Tonyho Krupicky, který nedávno také prodělal operaci kýly. Na mou otázku, jak dlouho trvalo jemu, než začal plně trénovat, odpověděl, že několik týdnů. Týden po operaci začal chodit na procházky a den za dnem to bylo lepší. I v jeho případě platilo, že tato překážka je jen příležitostí, jak překonat problém, vstát a jít dál. Je mi ale jasné, že u mě to může být úplně jinak, možná i několik měsíců.

Doufám tedy, že Lavaredo nebude ve znamení „lazzaretto“ tedy nemocnice a operace, protože italští doktoři jsou občas známí svou řezničinou. Každopádně per aspera ad astra. Každá běžecká pauza je něčím specifická, všeobecně ale platí, jak řekl, W. S. Maugham „čas je dobrý lékař“. Nezbývá tedy nic jiného než dále tvrdě makat, polykat objemy, šplhat po kopcích a následně zúročit píli.

Autor článku po loňském neúspěšném startu na Lavaredo Ultra Trailu v italských Dolomitech chystá návrat v letošním roce. V seriálu sledujte jeho přípravu a pochopitelně i reportáž z červnového závodu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MirekCek muž 28.04.2016 11:48:22

Drtivou většinu běžců jakékoliv úrovně potkalo (aniž si to kdokoliv přeje, tak nejspíše také potká) nějaké zranění či běžecká stopka. Mohlo být menší, od odřených kolen a loktů, až po ta větší, namoženiny, záněty a v některých případech i únavové zlomeniny. Takové komplikace jsou strašákem každého z nás.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.