Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Do Ria určitě nepojedu jen do počtu, těší se nová maratonská šampionka

Do Ria určitě nepojedu jen do počtu, těší se nová maratonská šampionka
foto: Zdenek Krchák

Aneta Grabmüllerová | 08.05.2016 | přečteno: 6204×

Při své maratonské premiéře obsadila Eva Vrabcová Nývltová celkově 6.místo mezi ženami. S přehledem pokořila kvalifikační limit pro OH v Rio de Janeiru a po třech zimních olympiádách se tak postaví na start i té letní. Přes teplo a hlavně ostrý vítr se jí podařilo zaběhnout mezi ženami historicky druhý nejlepší český čas a s přehledem zvítězit v rámci domácího šampionátu. „Chovatelé psů, hlaste se mi,“ radovala se z prohrané sázky.

Před závodem si pochvalovala, že ji běžecké závody nebolí a ani v cíli si příliš nestěžovala: “Každý maraton bolí, ale nebylo to nic hrozného. Závod jsem si opravdu užila, podpora fanoušků okolo trati byla fantastická. Bylo to skvělá zkušenost.”

Přesto se cesta za vítězstvím a pokořeným olympijským limitem neobešla bez překážek. Nešlo si nevšimnout růžových tejpů, kterými byla polepená. “Byla jsem se včera rozběhnout a rozsekla jsem si koleno. Spadla jsem před spoustou lidí, takže jsem se tomu smála, ale když jsem se chtěla rozběhnout, tak mě smích přešel. Obrovské díky patří fyzioterapeutovi, který mě dal dohromady. Věděla jsem, že to není nic vážného, ale bolest byla nepříjemná, rozběhnout se ráno byl trochu problém.”

Plánovala běžet bez hodinek a řídit se jen pocity, nakonec si je ale vzala a byla ráda. Do 25.kilometru ji doprovázeli vodiči, ale když pak běžela sama, ujišťovala se, že stále tempo drží. Až do cíle si nepřipouštěla, že by limit mohla pokořit. “Maraton je nevyzpytatelný. Dva kilometry před cílem jsem si říkala, že bych to stihnout měla, ale uvěřila jsem až za cílovou páskou.”

V cíli neskrývala dojetí a nadšení. “Do Ria se moc těším a určitě tam nechci jet jen do počtu. V Brazílii jsem ještě nebyla, z běžeckého lyžování jsem zvyklá na jiné destinace.”

Dlouho to vypadalo, že bude dokonce atakovat maratonský rekord Aleny Peterkové. “Na rekord jsem nemyslela. Byl to můj první maraton. Kdyby dnes nefoukal vítr a měla bych vodiče po celou dobu, asi bych mohla běžet rychleji, ale to je kdyby… Alespoň mám na olympiádě co zlepšovat.”

Po závodě jí krom oslav čeká i koupě psa. “V zimě jsem uzavřela sázku s fyzioterapeutem, že když pokořím olympijský limit, tak mu koupím psa Akita Inu. Takže chovatelé hlaste se mi, prosím!” smála se.

Doposud trénovala pouze pod vedením svého manžela. Na její olympijské přípravě by se nyní měla podílet i Jarmila Kratochvílová. “Určitě se za ní vydám a domluvíme se, jak mi může pomoci. Není sice maratonská trenérka, ale může mi poradit ohledně techniky běhání. Velice si vážím, že je ochotná se mnou spolupracovat.“

Před olympijským maratonem, který je na programu 14.sprna, čeká Evu ještě červencové Mistrovství Evropy v půlmaratonu v nizozemském Amsterdamu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

anetag žena 08.05.2016 21:01:55

Při své maratonské premiéře obsadila Eva Vrabcová Nývltová celkově 6.místo mezi ženami. S přehledem pokořila kvalifikační limit pro OH v Rio de Janeiru a po třech zimních olympiádách se tak postaví na start i té letní. Přes teplo a hlavně ostrý vítr se jí podařilo zaběhnout mezi ženami historicky druhý nejlepší český čas a s přehledem zvítězit v rámci domácího šampionátu. „Chovatelé psů, hlaste se mi,“ radovala se z prohrané sázky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.