Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary se těší na silné pole a rekordní časy

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary se těší na silné pole a rekordní časy
foto: RunCzech

RunCzech   | 16.05.2016 | přečteno: 4031×

Nejmladší ze závodů RunCzech běžecké ligy, Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary, si ve svém čtvrtém ročníku věří na překonání nejlepších výkonů. Nasvědčuje tomu silné startovní pole. Hned od několika mužů se dá očekávat atak magické hodinové hranice. Mezi ženami leží rekordní laťka vysoko, ale favoritka a vítězka maratonu v Bostonu svou kůži lacino nedá. Velmi zajímavý souboj se dá navíc očekávat mezi českými ženami.

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary je třetí závod RunCzech běžecké ligy a první mimopražský. Letošní čtvrtý ročník se poběží se zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF, rychleji už nejvyšší ocenění pro silniční běhy získat nelze. Karlovy Vary se tak řadí po bok takových měst, jako jsou Londýn, New York nebo Berlín.

„To, že Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary získal zlatou známku, je skvělá zpráva a ocenění pro všechny, kteří se na organizaci závodu podílejí. Pro nás ale pořádání běžeckých závodů není jenom o oceněních, časech a rekordech. Myslíme hlavně na samotné běžce, pro které i letos připravíme více než stoprocentní servis,“ slibuje Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Na ten se může těšit i nabité startovní pole. Trať vedoucí podél řeky Teplá a po lázeňské kolonádě sice nepatří k nejrychlejším, ale i tak se diváci jistě mohou těšit na skvělé výkony těch nejrychlejších. V mužské kategorii je dosud nejlepší čas závodu pouhou vteřinu nad hranicí jedné hodiny a jedné minuty, loni jej zaběhl keňský běžec Elijah Serem. Na něj určitě bude chtít útočit trojice afrických běžců – Abraham Akopesha z Keni, Maročan Mustafa El Aziz a Eritrejec Simon Tesfay.

Mírným favoritem je Abraham Akopesha, svůj osobní rekord 1:00:25 běžel před rokem v Istanbulu. To marocký běžec Mustafa El Aziz běžel skvělý čas letos v lednu – 1:00:39 mu na půlmaratonu v Marakéši zajistilo nový osobní rekord. A konečně nejrychlejší čas Simona Tesfaye pochází z loňského Berlína, kde mu stačil na druhou příčku.

Nejzvučnější jméno se ale nachází v ženském startovním poli. Pětatřicetiletá Caroline Kilel zazářila v roce 2011, když ovládla jeden z nejprestižnějších maratonů na světě, ten v americkém Bostonu. Ve svém závodním deníčku má zapsané také dvě vítězství z maratonu ve Frankfurtu. Kilel do Karlových Varů přijíždí ve formě, na začátku dubna v čase 2:27:39 ovládla maraton v jihokorejském Daegu. Její půlmaratonský osobní rekord se však datuje do roku 2009, čas 1:08:16 běžela na Mistrovství světa v Birminghamu. Poslední vítězství na této trati oslavila před dvěma lety v Keringetu (1:12:15).

Na vítězství v Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary si budou brousit zuby i další africké závodnice. Členka RunCzech Racing Teamu Joyceline Jepkosgei poběží v Evropě poprvé v životě, ale půlmaratonský čas 1:09:09 z Nairobi zaběhnutý ve velké nadmořské výšce vzbuzuje velká očekávání. Bekelech Daba z Etiopie a Japonka Risa Tanaka pak budou chtít zaútočit na hranici jedné hodiny a deseti minut.

Startovní pole Čechů má favorita v Milanu Kocourkovi, který bude chtít navázat na svůj skvělý výkon ze Sportisimo 1/2Maratonu Praha. Na něm zaběhl čas 1:04:23, mezi Čechy doběhl druhý a splněným B limitem se kvalifikoval na červencové Mistrovství Evropy v Amsterodamu. Ukázat se bude chtít i historicky první český vítěz Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary Ondřej Fejfar, reprezentant České republiky ve skyrunningu, který sbírá úspěchy na vertikálních kilometrech.

České favoritky se jmenují Ivana Sekyrová a Petra Kamínková. Dvě zkušené vytrvalkyně a české stálice slibují napínavý závod. V letech 2013 a 2014 ve Varech zvítězila Ivana Sekyrová, rok 2015 patřil Petře Kamínkové. Žádná jiná Češka dosud na kolonádě první nedoběhla a ani letošek by neměl být výjimkou. Zkompletuje téměř domácí Ivana Sekyrová hattrick nebo jí Petra Kamínková vyrovná? Rozhodne se v sobotu!

Na start se vedle elitních atletů postaví 4 000 dalších běžců. Jedním z nich bude také primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. „Předchozí tři ročníky ukázaly, že Karlovým Varům půlmaratonská trať sedí. Důkazem je zlatá známka kvality udělená Mezinárodní asociací atletických federací IAAF. Organizátorům se podařilo vytyčit trasu, která je výzvou nejen pro profesionály. Tisíce amatérských běžců sklízejí uznání a jsou inspirací pro další. Půlmaraton rozběhal město i jeho obyvatele všech věkových kategorií a dostal Karlovy Vary na mapu sportovního světa. Věřím, že Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary i ve čtvrtém ročníku svou formu potvrdí,“ říká.

Přínos sportovního svátku oceňuje rovněž hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. „Karlovarský půlmaraton je jednou z největších událostí v našem regionu, která k nám každoročně přivádí tisíce návštěvníků a zároveň slouží k jeho skvělé propagaci. Jsme hrdí na to, že se na pořádání této akce můžeme podílet a těšíme se na všechny běžce a sportovní fanoušky,“ uvádí hejtman.

Kromě samotného půlmaratonu se i letos poběží dm rodinný běh. Nesoutěžní běh, který je určený celým rodinám a měří přes tři kilometry, poběží od 16 hodin 2 000 lidí.

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary startuje z nábřeží Osvobození v sobotu 21. května v 18 hodin. Závod bude vysílaný v přímém přenosu na portálu Seznam.cz.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 20.05.2016 18:24:13

Nejmladší ze závodů RunCzech běžecké ligy, Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary, si ve svém čtvrtém ročníku věří na překonání nejlepších výkonů. Nasvědčuje tomu silné startovní pole. Hned od několika mužů se dá očekávat atak magické hodinové hranice. Mezi ženami leží rekordní laťka vysoko, ale favoritka a vítězka maratonu v Bostonu svou kůži lacino nedá. Velmi zajímavý souboj se dá navíc očekávat mezi českými ženami.
Odkaz na článek

avatar

Manětín

Celkem 4583 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (1998)
půlmaraton: 1:53:36 (2007)
maraton: 4:24:25 (2007)

Kydy muž 20.05.2016 21:35:29

Taky mám startovní číslo, ale nejdu. Zdravotní problém. Jé dobré, že si RunCzech honí triko kvalitním běžci. Mám z toho ale pocit, že ty hvězdy běhaj za penize nás obyčejných šneků co si tvrdě zaplatěj, a peníze to nejsou malý. Pak když se scháníš po burze čísel, tak se Ti hrdině vymějou všeobocnými obchodními podmínkami, kde nic takového není. Prachy zmizej neznámo kde. Jste hnusní páni z RunCzechu. A předpokládám, že ani nebudete mít koule na to se k tomu tady vyjádřit. Nejspíš si budete leštit ty vaše zlatý hvězdy. Zruším si u vás registraci. Všem závodícím přeji moc pěkný výkon. Hezký večer.

Motto: Běhání je krásný... hlavně to pívo potom :-) Vidíš-li někoho běžet, nepřemýšlej o něm, ale o sobě...
avatar

Haywire muž 20.05.2016 22:45:07

>> Kydy, 20. 05. 2016 21:35:29

Nemyslím, že by tě někdo nutil na jejich akcích startovat. Samozřejmě, že ti závodníci jsou placení. Ale jak říkám, nikdo nikoho nenutí se závodů RunCzech účastnit, nebo ano? :-)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.