Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pyreneje budou hostit MS ve skyrunningu. Na co se těšit?

Pyreneje budou hostit MS ve skyrunningu. Na co se těšit?
foto: Epic Trail

Jan Bořil | 18.07.2016 | přečteno: 5105×

Letošní Mistrovství světa ve skyrunningu budou 22. – 24. července hostit španělské Pyreneje. Ve třech náročných disciplínách – skyrunning patří mezi vrcholy výkonnostního běhání – bude české barvy reprezentovat hned 15 českých závodníků. Jaké mají ve světovém srovnání šance a jak bude celý šampionát probíhat?

Pro rok 2016 bylo pro uspořádání MS vybráno právě Španělsko, zvítězilo nad Itálií a USA. Vše se bude odehrávat v Katalánsku a jeho národním parku Aigüestortes, známého svými téměř dvěma sty ledovcových jezer. V okolí vesnice Barruera se poběží několik závodů pod společným názvem BUFF® Epic Trail Aigüestortes, který je zároveň letošním Mistrovstvím světa hned ve třech disciplínách – Vertical Kilometer®, SkyMarathon® a Ultra SkyMarathon®. Kromě nich se ještě poběží půlmaraton, ten ale není zařazen do programu MS.

Obtížnost tratí si nezadá i s vyhlášenějšími závody – považte sami: Vše odstartuje v pátek 22. července vertikálním kilometrem. Na 2,8 km dlouhé trati závodníci nastoupají 1 033 metrů a končit budou ve výšce přes 2 000 m. n. m. Průměrný sklon přes 30%! O den později, v sobotu, odstartují hned dva závody. Na 42 km dlouhý Skymarathon® závodníci odstartují o půl desáté. Parametry: 42 km, 3200 m převýšení, nejvyšší bod trati přes 2700 m. n. m. Královská disciplína, Ultra SkyMarathon®, začne již v šest ráno. Bude 105 km dlouhá s převýšením téměř 8 000 m! Přes hory, hluboké údolí i nádherná jezera by se první závodníci měli do cíle dostat o 12 hodin později.

Profil Ultra Skymarathonu

Loni se Čechům poměrně dařilo – Anna Straková byla na evropském šampionátu třetí, český tým byl celkově čtvrtý, hned za skyrunningovými velmocemi – Španělskem, Francií a Itálií. Letos ovšem bude šampionát celosvětový, dá se tak očekávat i mnohem větší konkurence. Na start se sjedou závodníci z více než 30 zemí!

Tipovat favority je opravdu složité, světová špička je už velmi vyrovnaná a vyhrát může ve všech disciplínách hned několik závodníků. Na druhou stranu, někteří favorité už předem avizují svou neúčast. Třeba takový Kilian Jornet, který je zde skoro doma, se podle svého kalendáře nezúčastní a dá přednost americkému závodu Hardrock 100 mile.

Jaká je očekávaná soupiska české reprezentace?

Vertical Kilometer®: Tomáš Maceček, Tomáš Bystřický, Ondřej Fejfar, Denisa Krejčiříková.

SkyMarathon®: Tomáš Bystřický, Tomáš Maceček, Daniel Rubič, Jan Zemaník, Michaela Mertová, Kateřina Matrasová, Denisa Krejčiříková.

Ultra SkyMarathon®: Vít Otevřel, Petr Žákovský, Petr Míl, Jan Bartas, Zdeněk Kříž, Anna Straková, Zuzana Urbancová.

Fandové horských běhů rychle poznali, že český tým má téměř nejlepší možné zastoupení, ale výjimky se i tak najdou. „Neúčast Honzy Havlíčka, Pavla Brýdla a Ivy Milesové bude z výsledkového hlediska určitě oslabením našich možností. Další výborný skyrunner „minulosti“, Robert Krupička, pak reprezentaci odmítá již od roku 2013,“ vysvětluje šéf reprezentace, Sam Straka.

Samostatnou kategorii pak tvoří Tomáš Lichý, běžec, který zde loni dokonce vyhrál 21km trať. „Podle mého názoru by Tomáš bodoval v obou disciplínách, kde by mohl startovat, ale vcelku logicky upřednostnil start na Youth World Skyrunning Championships v Itálii (Mistrovství světa juniorů, pozn. redakce), které se koná týden po MS ve Španělsku a kde má Tomáš opravdu reálnou šanci na výborný výsledek ve své kategorii U23. Vůbec bych se nedivil pozici na bedně,“ objasňuje jeho nepřítomnost Sam.

„I přes neúčast výše zmíněných je v týmu mnoho silných závodníků a závodnic. Běží i ti, kteří již dosáhli na závodech Skyrunner® World Series (SWS) na umístění v TOP10 nebo i na medailová umístění. Z tohoto pohledu jsou největšími favority na výborná umístění Ondra Fejfar, Honza Zemaník, Zdenda Kříž a Anka Straková, Míša Mertová, Zuzka Urbancová. Ale věřím, že i ostatní zabojují, a když už nebudou v TOP10, tak se alespoň umístí na bodovaných místech pro soutěž týmů. Zde boduje prvních 15 žen a 30 mužů. Pokud by se náš tým umístil do šestého místa, považoval bych to za skutečně velký úspěch. Ale ve sportu a v horách se může stát ledacos. V pozitivním i negativním smyslu.“

Jedním z rysů skyrunningu je fakt, že kromě samotných závodů je důležitá i atmosféra na trati a pohoda týmu: „I letos jsme měli snahu, aby byl tým po celou dobu mistrovství ubytován společně, a bylo tak vytvořeno ideální prostředí vzájemné podpory všech lidí v týmu. Pro letošní rok jsme pronajali celý obytný komplex jen pro nás. V tuto chvíli to vypadá, že z celkového počtu 28 míst využijeme skoro plnou kapacitu a bude nás zde 26 až 27. Pojede s námi i výborný sportovní fotograf Lukáš Budínský, a tak věřím, že se všichni můžeme těšit na krásné fotografie z této akce.“

„Věřím také, že toto vše bude motivovat další běžce k výkonnostnímu růstu a přitáhne k našemu sportu nové tváře. Je dobré vědět, že v běhání po horách jsme si všichni rovni a každý má stejnou šanci,“ láká k vyzkoušení skyrunningu Sam Straka.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

BorekJ muž 23.06.2016 16:39:07

Letošní Mistrovství světa ve skyrunningu budou 22. – 24. července hostit španělské Pyreneje. Ve třech náročných disciplínách – skyrunning patří mezi vrcholy výkonnostního běhání – bude české barvy reprezentovat hned 15 českých závodníků. Jaké mají ve světovém srovnání šance a jak bude celý šampionát probíhat?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.