Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Olomouci se v sobotu představí běžecké superhvězdy

V Olomouci se v sobotu představí běžecké superhvězdy
foto: RunCzech

RunCzech   | 18.06.2016 | přečteno: 3293×

Předchozí vítězové, držitelé rekordů závodu, dvě ze tří nejrychlejších žen planety, česká jednička, domácí stálice, populární moderátor, čestní startéři a především tisícovky nadšených běžců. Takový bude Mattoni 1/2Maraton Olomouc, jehož sedmý ročník odstartuje z Horního náměstí už zítra v 19 hodin. To všechno z Olomouce na jeden víkend dělá hlavní světové město běhu.

Olomoucký závod je druhý největší půlmaraton v České republice. Závod oceněný zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF při svém sedmém ročníku na startu uvidí 6 200 závodníků. A v čele budou stát ti nejlepší! Diváci, kteří budou závod sledovat přímo v olomouckých ulicích nebo v přímém přenosu na portálu Seznam.cz, se mohou těšit na opravdu velká jména světové atletiky. Na start se postaví rovněž moderátor Leoš Mareš, který se vydá na 2Run a bude hlavní hvězdou přímého přenosu.

V Olomouci se sejde především velmi silné startovní pole – objeví se v něm tři z deseti nejrychlejších půlmaratonkyň světové historie! V čele ženského startovního pole se nejvíce vyjímá jedno jméno – Mary Keitany. Čtyřiatřicetiletá Keňanka se loni v Olomouci časem 1:06:38 postarala o rekord závodu. „Počasí zítra nebude pro běžce moc dobré, je tu skutečně teplo. Ale navzdory tomu jsem na závod připravená a spolu s ostatními závodnicemi se popereme o co nejlepší čas,“ říká Mary Keitany, jejíž osobní rekord 1:05:50 z ní dělá druhou nejrychlejší ženu půlmaratonské historie.

Pozadu však nehodlají zůstat ani elitní muži. Hned šest z nich už běželo pod magickou hodinu, která v Olomouci stále odolává. Nejvíc se k ní přiblížil Geoffrey Ronoh v roce 2014. Ten tehdy do závodu vstupoval coby vodič, ale nakonec za sebou nechal všechny hvězdy a prvním místem v čase 1:00:17 se postaral o prvotřídní senzaci. „Olomouc je hezký a rychlý závod a už se na něj těším. Věřím, že mám dobře natrénováno a poperu se o další zdejší vítězství,“ netají letošní ambice keňský běžec.

Startovní číslo jedna na hrudi ponese loňský olomoucký šampion Josphat Kiptis. A běžec RunCzech Racing Teamu si na obhajobu triumfu brousí zuby i letos. O vítězství se popere především se Stanley Biwottem. „Příprava na závod probíhala dobře a myslím si, že jsem ve skvělé formě. Cítím, že jsem na zítřek dobře připravený,“ nebojí se Biwott role favorita.

Z českých běžců se diváci mohou těšit na Evu Vrabcovou, která se kvalifikovala na olympijský maraton a v Olomouci bude útočit na český půlmaratonský rekord. „Předem je vždy těžké odhadovat čas, ale dopředu se vzdávat nehodlám a poběžím, jak nejlépe umím. Na závod se rozhodně těším,“ řekla Vrabcová na předzávodní tiskové konferenci.

Olomoucké publikum nezůstane ochuzené ani o domácí běžkyni Petru Kamínkovou, která letos slavila vítězství na půlmaratonech v Karlových Varech a Českých Budějovicích. A na domácí závod se již těší. „Je krásné, když slyším od povzbuzujících lidí „to je ta naše". A ten pocit na stupních vítězů v mém rodném městě na krásném náměstí a k tomu česká hymna…,“ usmívá se Kamínková. Z českých běžců se v Olomouci představí Pavel Dymák, Robert Míč, David Vaš nebo ultramaratonec Daniel Orálek.

Až se pestrobarevný dav běžců vydá do ulic, s nadšením to budou sledovat davy diváků. Mezi nimi rovněž primátor Olomouce Antonín Staněk. „Jsem rád, že mohu v Olomouci po roce přivítat Mattoni 1/2Maraton Olomouc a současně s hrdostí podotknout, že olomoucký závod je druhým největším půlmaratonem v České republice a vůbec nejlépe obsazeným půlmaratonem v sedmileté historii závodu,“ uvedl primátor. „Konání tohoto běžeckého svátku přináší městu jen samé přednosti, ať už v podobě dobré propagace Olomouce nebo v podpoře hotelových, turistických či gastronomických služeb,“ zdůraznil Antonín Staněk. V loňském roce například do Olomouce přijelo tolik běžců a diváků, že v celém městě nebylo kde přespat – všechny hotely byly beznadějně plné!

Příliv turistů a zvýšené tržby místních podnikatelů s povděkem kvituje také náměstek hejtmana Olomouckého kraje Radovan Rašťák. I on se na závod již těší. „Opět přivítáme v ulicích města Olomouce nejen špičkové maratonské běžce z celého světa, ale také tisíce rekreačních běžců, kteří si oblíbili tuto sportovní aktivitu, a věřím, že i naše krásné hlavní město Olomouckého kraje. Svědčí o tom rostoucí zájem o pravidelný vytrvalostní běh mezi občany regionu i početná účast na doprovodných akcích a rodinném běhu. Organizátorům patří poděkování za profesionální zajištění sportovní stránky akce a současně i za zvýšení prestiže regionu ve světovém měřítku,“ uvádí Rašťák.

Sedmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouc odstartuje z Horního náměstí v sobotu 25. června v 19 hodin, u letošního pátého závodu RunCzech běžecké ligy nebude chybět plných 6 200 závodníků. Všechny na trať vypustí čestní startéři, těmi budou primátor Olomouce Antonín Staněk a ministryně školství Kateřina Valachová. Dalších 3 300 běžců se postaví na start dm rodinného běhu, Olomoucí se tak v jeden den prožene bezmála deset tisíc běžců! dm rodinný běh pak odstartuje předseda vlády Bohuslav Sobotka a na trať běhu pro celou rodinu se postaví také ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle předpovědi počasí můžeme očekávat velmi teplý závod. Běžci by tak měli dbát na pitný režim a především nepřecenit své síly! Detailní rady jak si užít závod i ve velkém vedru najdou běžci na www.runblue.cz.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 24.06.2016 14:32:10

Předchozí vítězové, držitelé rekordů závodu, dvě ze tří nejrychlejších žen planety, česká jednička, domácí stálice, populární moderátor, čestní startéři a především tisícovky nadšených běžců. Takový bude Mattoni 1/2Maraton Olomouc, jehož sedmý ročník odstartuje z Horního náměstí už zítra v 19 hodin. To všechno z Olomouce na jeden víkend dělá hlavní světové město běhu.
Odkaz na článek

avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 24.06.2016 22:57:59

Právě jsem se vrátil z města domů. Ještě stále jsou ulice hodně vyhřáté, trochu příjemněji je pouze ve Smetanových sadech. Určitě se zítra pěkně zahřejeme :-(

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.