Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TIP NA VÍKEND: Rohálovská desítka

TIP NA VÍKEND: Rohálovská desítka

Ivo Domanský | 21.02.2008 | přečteno: 9824×

Jeden z největších silničních běhů na Moravě slaví 15. výročí. Pořadatelé tradiční Rohálovské desítky počítají v sobotu s účastí tří set dospělých a několika desítek dětí.

Před patnácti lety jsem poprvé putoval do obce Prusinovice na rozhraní Kroměřížska a Přerovska. Autobusem do Dřevohostic a pak pěšky přes kopeček do Prusinovic. Bratru pět kilometrů, ale aspoň jsem si prohlédl část tehdejší trati, která ovšem měřila dvacet kilometrů pro mladší a dvanáct pro „starce“.

Po pár letech organizátoři celkem rozumně od této varianty ustoupili a od té doby se běhá pouze deset kilometrů. První metry vedou po okruzích obcí a pak čeká závodníky stoupání a vzápětí seběh do sousední vesnice Tučap.

„Když se trať reformovala, rozhodl jsem se, že povede kolem mého rodného domku,“ říká s úsměvem předseda organizačního výboru Rohálovské desítky Ondřej Němec, bývalý vynikající maratonec a v současnosti člen realizačního týmu našeho jediného běžeckého velkoklubu AK Kroměříž. 

Ondra už sice dávno bydlí přímo v Prusinovicích, ale k rodné vsi má stále vřelý vztah.

Do Prusinovic jezdím prakticky každým rokem, takže mohu sledovat, jak se závod mění. A ačkoliv okřídlená moudrost praví, že každá změna je změnou k horšímu, o „Rohálovce“ to neplatí. Zůstává moravskou běžeckou konstantou a její obliba s léty spíše roste. 

Náročnou trať si už vyzkoušeli i Afričané, před několika lety byl start keňského juniora událostí pro celou obec. Avšak traťový rekord nedrží on, nýbrž Slovák Miro Vanko časem 30:02 z loňska. Na značně členité trati dosud nikdo neběžel pod 30 minut, možná budete u toho, pokud se do Prusinovic chystáte nebo se rozhodnete pod vlivem této pozvánky. 

Na rozdíl od většiny předchozích ročníků, kdy v kraji pod památným Hostýnem panovala nefalšovaná zima, slibují meteorologové na sobotu až 14 °C, což by mohl být teplotní rekord závodu. A řekněte, nebylo by skvělé, kdyby jubilejní patnáctý ročník přinesl i další dva rekordy – účastnický a absolutní? 

Není vyloučena ani změna traťového rekordu žen, který drží zdejší několikanásobná vítězka Petra Kamínková časem 34:37 z roku 2002, která nebude chybět na startu ani letos.

Závod je dostaveníčkem běžců z celé střední Moravy a je zařazen do Velké ceny vytrvalců Olomoucka. Pravidelně však přijíždějí i závodníci z Čech, Polska a ze Slovenska. Pokud jste skromní, můžete se zadarmo vyspat ve vlastním spacáku ve vytopené sportovní hale, nebo přijet až ráno. Prezentace žákovských kategorií je od 9 hodin v kulturním domě, dospělých v hale. Nejmenší děti vybíhají v 9:30 hod., společný start dospělých je plánován na 11:15 hod. 

Program si naplánujte tak, abyste nemuseli hned po doběhu odjíždět. Od 12:30 hod. máte totiž šanci vyhrát v opravdu bohaté tombole některou z věcných cen a o hodinu později budou mít pořadatelé k dispozici kompletní výsledky letošní Rohálovské desítky a vyhlásí vítěze.


Propozice závodu v termínovce

Fotografie z loňského ročníku

Diskuse k závodu na fóru

Loňské výsledky hlavního závodu

Oficiální web organizátorů