Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rohálovská 10: špičkový závod pro profíky i kondiční běžce

Rohálovská 10: špičkový závod pro profíky i kondiční běžce

Ivo Domanský | 24.02.2008 | přečteno: 8707×

Největším tahákem jubilejního 15. ročníku sobotní Rohálovské desítky v Prusinovicích měl být Maročan s belgickým občanstvím Muhammad Mourhit, jehož vizitkou byly nejlepší evropské časy na 5 a 10 km na dráze. Snědý sedmatřicetiletý běžec však tentokrát zůstal své pověsti hodně dlužen. Vyhrál Slovák Miroslav Vanko, v ženách dosáhla svého osmého vítězství na této náročné trati olomoucká Petra Kamínková.

V Prusinovicích se ještě v sobotu ráno spekulovalo, zda padnou dva rekordy: účastnický a absolutní. Mourhit i jeho německý manažer Günther Vogl (organizátor mezinárodního půlmaratonu v bavorském Altöttingu) však byli velmi zdrženliví. 

Ranní prezentace probíhala plynule a půl hodiny před plánovaným startem se pořadatelé dostali k počtu 300 vydaných startovních čísel pro dospělé. S nezbytnými šesti opozdilci tak účastnický rekord přece jen padl.

Už minule jsme uvedli, že Prusinovice spolu s Frýdkem – Místkem a Hodonínem jsou tři největší běžecké silniční závody na Moravě. Avšak počtem českých a moravských běžců Rohálovská desítka dokonce oba další běhy překonává – na Hornickou desítku přijíždí početná ekipa z blízkého Polska a na běhu z Hodonína do Skalice je někdy i polovina Slováků. Přitom Prusinovice jsou z pořadatelských míst daleko nejmenší a nemohou tedy příliš spoléhat na místní.

Teplou noc z pátku na sobotu vystřídalo slunné ráno. Podmínky se zdály ideální až do chvíle než začalo foukat. Přesto tipy na vítězný čas byly velmi optimistické, Vankův rekord (30:02 z minulého roku) mnozí předem pohřbívali.

V početné čelní skupině svítily černožluté dresy AK Kroměříž. Pro tento od letoška extraligový klub zůstávají vytrvalostní běhy prioritou, přibyla však starost o zajištění kvalitních atletů v technických disciplínách. Manažer závodu a člen realizačního týmu Ondřej Němec to dobře ví, přesto věří v úspěch extraligového nováčka a smělým cílem má být sesazení Dukly Praha z trůnu, na němž armádní profesionálové sedí více než padesát let.

„Chceme se věnovat všem disciplínám, proto jsem do klubu přijal i chodecké reprezentanty Holušu a Bílka. Jsou to sice už věkem mladší veteráni, ale jejich přístup k přípravě je vzorem pro mnohem mladší klubové kolegy,“ slyšeli jsme z úst prezidenta AK Kroměříž Radka Vybírala.
Do Prusinovic přijel AK Kroměříž s výjimkou Jana Bláhy v kompletním obsazení.

Obec opouštěl jako první Vanko, v těsném závěsu se drželi Poláci Burghardt a Dziuba, s nimi běžel Kreisinger a s malými odstupy další kroměřížští běžci Gerych a Fekl a teprve za nimi Mourhit. Róbert Štefko rozběhl závod pomaleji, jak je jeho zvykem.

Hlášení ze čtvrtého kilometru znělo, že slovenský reprezentant běží již s náskokem několika desítek metrů před ostatními, Mourhit se propadl na osmé místo za Kocourka, obrátky začal nabírat Štefko.

Přestože byla letos v Prusinovicích snad nejsilnější konkurence za celých 15 let trvání závodu, traťový rekord se nakonec neměnil. Miroslav Vanko zvítězil v čase 30:13 a zůstal za vlastním rekordem o 11 vteřin, i když musel v závěru odrážet mohutný nápor skvěle finišujícího Honzy Kreisingera, který proběhl cílem pouze o dvě vteřiny za vítězem. Na Jakuba Burghardta zbylo třetí místo, úctu za taktickou zralost a přehled si zaslouží čtvrtý Róbert Štefko. 

Róbert je přesně tím, koho různorodá kroměřížská ekipa potřebuje. Je to běžec požívající v týmu naprostou důvěru a jeho metody se určitě projeví v blízké budoucnosti na zlepšení jeho svěřence Kreisingera. Štefko je prostě lídrem týmu a zůstává jeho největší osobností, i když léta přibývají i jemu.

Belgičan Mourhit doběhl nakonec až desátý a jeho skalp získal i Ivan Čotov.

Mezi veterány vyhráli kromě Štefka také Pavel Klimeš (50–59 let) a úřadující slovenský veteránský mistr Evropy Vincent Bašista. 

Nadějný je čas vítěze juniorů, teprve 16letého Petra Kaminského z Havířova. Petra kromě dráhy hodně lákají i vrchy, které běhá již od žákovských let, ale teprve letos má věk opravňující k účasti na evropských a světových soutěžích.

Petře Kamínkové, letos poprvé statující ve věkové kategorii nad 35 let, stačil k vítězství průměrný čas 35:32. Druhá doběhla brněnská triatletka Radka Vodičková. 

Radka má pro vrcholné běžecké výkony fyzické předpoklady, ale triatlon je u ní na prvním místě. „Poběží ještě jeden závod, patrně 8. března v Pečkách,“ upřesnil další plány trenér a partner Vodičkové Luděk „Hary“ Hudák. „Pak už se nám rozjíždí sezóna velkých triatlonových závodů.“

Kromě vítězů přijíždějí každoročně do Prusinovic stovky bezejmenných přátel běhu ze širokého okolí. Mnozí z nich si bez „Rohálovky“ nedokáží zahájení sezóny představit. Špičkový závod je současně živoucím důkazem, že lze běžce plně uspokojit i s jejich minimální finanční spoluúčastí.

Startovné pouhých 50 Kč a každý si odvážel pěkný hrneček jako upomínku, tradiční nášivku a v nabitém sále kulturního domu se mohl posilnit dobrým gulášem. 

Finanční prémie, věcné ceny, tombola – to všechno na závodníky v Prusinovicích čeká každoročně. Proto se nemůžeme divit, že se velká většina loučí se slovy: tak za rok znovu. 16. ročník běhu totiž proběhne již 28. února 2009.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

DISKUSE NA FORU

ÚDAJE O ZÁVODU