Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PITNÝ REŽIM: Dehydratace

PITNÝ REŽIM: Dehydratace

Miloš Škorpil | 21.07.2008 | přečteno: 22172×

Dehydratace je stav, kdy nastává nadměrný úbytek tekutin, hlavně mimobuněčných. Závažné projevy můžeme pozorovat pokud množství tekutiny v těle poklesne o více než šest procent. Dehydrataci rozeznáváme hypotonickou, hypertonickou a izotonickou.

Ještě než přistoupíme k popisu jednotlivých stavů dehydratace, vysvětlíme si pojem osmotická aktivita tekutin v organismu. V předchozím textu bylo uvedeno, že v mimobuněčné tekutině je hlavní iontem sodík a vnitrobuněčné tekutině draslík. 

Tyto ionty jsou v určitých koncentracích. To znamená, že například na 1 ml tekutiny připadá určitý konstantní počet iontů daného prvku. Pokud je v daném množství tekutiny více iontů, než je stanovená norma pro tuto tekutinu, stává se tato tekutina hyperosmolární vůči normě. Tento stav nastane při úbytku tekutiny a zachovaném počtu iontů. 

Pokud je ovšem na jednotku množství tekutiny méně iontů, než je norma, stává se tato tekutina hypoosmolární. Tato situace se projeví při zvyšování množství tekutiny bez adekvátního příjmu iontů. 

Nutno ještě uvést, jak se chovají dvě tekutiny o nestejné koncentraci iontů, pokud se dostanou do styku. Tekutina, která je koncentrovanější, poskytne ionty tekutině méně koncentrované, čímž se obě koncentrace vyrovnávají a vzniká tekutina s homogenně rozloženými ionty. Proudění iontů z více koncentrovaného roztoku do méně koncentrovaného nazývána osmotický gradient nebo také koncentrační spád. 

Hypertonická dehydratace je stav, kdy se snižuje objem mimobuněčné i vnitrobuněčné tekutiny. Jeho příčinou je malý přísun tekutin při jejich nedostatku. Dochází k tomu při extremních teplotních podmínkách a velkém energetickém výdeji bez adekvátní náhrady tekutin. Dále mohou takto trpět lidé, kteří nemohou přijímat tekutiny z různých patologických příčin. 

Příčiny: Ztráty hypotonické tekutiny při horečkách, průjmech, cukrovce. Některá ledvinná onemocnění. 

Projevy:

Efekt dehydratace

Zvážením před a po tréninku můžete určit, kolik tekutiny jste vypotili a do jaké míry jste dehydratováni. Cílem by mělo být vyrovnat ztráty tekutin odpovídajícím příjmem. Tím zabráníte dehydrataci. 

 

dehydratace
kg tělesných tekutin (80kg osoba)
efekt
1%
0,8
zvýšená tělesná teplota
3%
2,4
zhoršená výkonnost
5%
4,0
křeče, třes, nevolnost, rychlý tep, 20–30% zhoršení výkonu 
6–10%
4,8–8
problémy trávení, vyčerpání, závratě, bolesti hlavy, sucho v ústech, únava 
nad 10%
nad 8
úpal, halucinace, žádný pot a moč, nateklý jazyk, vysoká tělesná teplota, vratká chůze 

Isotonická dehydratace je izolovaná ztráta mimobuněčné tekutiny. Vnitrobuněčná tekutina se nemění. 

Příčiny: 
Ztráty tekutin z trávicího ústrojí (zvracení, průjem,atd.), krvácivé stavy, velké pocení, rozsáhlé popáleniny, použití saluretických diuretik, některá ledvinová onemocnění, rychlá tvorba výpotků. 

Projevy:

Únava, apatie, poruchy vědomí až bezvědomí, zvýšená akce srdeční, pokles krevního tlaku, rozvoj šoku. 

 

Hypotonická dehydratace je snížení objemu mimobuněčné tekutiny a zvýšený objem buněk, tedy zvýšený objem vnitrobuněčné tekutiny. 

Příčiny:

Ztráty soli (při některých ledvinových onemocněních, nedostatečnosti nadledvin, poruchách centrální nervové soustavy, vysokých dávkách diuretik, dlouhodobé neslané dietě). Hrazení větších ztrát tekutin pouze vodou (při zvracení, průjmech, sportovních výkonech, práci v horku). 

Projevy:

Pokles krevního tlaku, ortostatické poruchy, poruchy plnění žil, studená cyanotická (namodralá) kůže což svědčí pro nebezpečí rozvoje šoku, snížený tonus tkání. 

 

Správné hospodaření s tekutinami, mikroživinami (minerály, vitaminy) a s energií je proto prvním předpokladem zdraví a výkonnosti člověka, tím více to platí pro každého sportovce. Znamená to použití správného nápoje ve správném množství, složení a ve správný čas. To znamená ve správnou dobu před, během a po sportovním výkonu. 

Vhodnou volbou nápoje je možné poskytnout organismu, ať již při fyzické nebo psychické námaze, potřebné množství tekutin, energie, vitaminů, iontů, stopových prvků.  Tím docílíme v co nejkratší době odstraní únavy a obnovení optimální kondice. Z tohoto důvodu je potřeba pít speciální nápoje s obsahem iontů (iontové nápoje), vitaminů (vitaminové nápoje), energetické nápoje. 

Je velmi důležité vědět jaký nápoj zvolit před, během a po výkonu. Určitě nelze souhlasit s tvrzením některých výrobců, že jejich nápoj je universální. Universální iontový nápoj neexistuje.