Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Garmin Forerunner 50 - skromný pracant

TEST: Garmin Forerunner 50 - skromný pracant
foto: Garmin

Martin Vicen | 14.10.2008 | přečteno: 30056×

Garmin a GPS tvoria nerozlučnú dvojicu od počiatku vekov, presnejšie od roku 1989, kedy vznikla. V prípade modelu Forerunner 50 však tento vzťah neplatí. Po vydarenej sérii bežeckých športtestrov Forerunner vzhliadajúcich k nebesám (201/301, 205/305 a 405) siahol Garmin po „prízemnejšom“ riešení v podobe športtestera s footpodem a prináša prístroj relatívne lacný, avšak pokrývajúci potreby začínajúcich až stredne pokročilých bežcov.

Forerunner 50 sa na trh dodáva vo viacerých verziách podľa obsahu balenia. Konkrétne v kombinácii so snímačom tepovej frekvencie (cena 1990 Kč), so snímačom pohybu nohy – footpodom (2490 Kč) a „v plnej výbave“ so snímačmi oboma (2990 Kč). Súčasťou každého balenia je i USB ANT™ slúžiaci na bezdrátový prenos údajov do počítača. 

VYHOTOVENIE PRÍSTROJA

Vyhotovenie prístroja milo prekvapilo, telo hodiniek je solídne spracované a mimoriadne pevné – zadný kryt je kovový. Jeho ergonomický tvar spolu s mäkkým remienkom zaručuje pohodlné nosenie. Dizajn je pomerne strohý – neočarí, avšak ani neurazí.

Väčšie výhrady máme k displeju, ktorý je pomerne veľký (23,75 mm x 18,25 mm), no zobrazuje v jednom časovom okamžiku iba dve hodnoty (napr. čas a tep). Na rozdiel od zvyšku rodiny Forerunner nejde o displej maticový, ale alfanumerický. Zobrazenie písmen je tým neestetické a počas ostrejšieho behu i ťažko čitateľné – najmä v spodnom riadku a to vinou príliš tenkých znakových segmentov. Kladne hodnotíme modré podsvietenie displeja. 

Ovládanie je realizované prostredníctvom štyroch tlačidiel. Ich chod kladie primeraný odpor, je dostatočne tuhý, aby zariadeniu zabránil žiť si vlastným životom, nie však tuhý natoľko, aby s ním bolo nutné bojovať (ako napríklad pri FR 205/305). Vítame taktiež možnosť zapnúť akustickú spätnú väzbu tlačidiel.

Napájanie zabezpečuje štandardná plochá batéria s udávanou životnosťou 12 mesiacov.

SNÍMAČ POHYBU NOHY

Snímač pohybu nohy alebo jednoduchšie footpod je akcelerometer v podobe čiernej plastovej krabičky, ktorá sa upína na šnúrovanie obuvi. Už samotné obúvanie pôsobí na snímač dostatočne stresujúco na to, aby sa prebral k životu, trikrát „žmurkol“ červenou diódou a začal bezdrátovo informovať hodinky o vašich krokoch. Tie na základe týchto dát následne zobrazujú ubehnutú vzdialenosť, aktuálnu rýchlosť a frekvenciu krokov.

Footpod má nízky profil a je ľahký – na jeho prítomnosť počas behu poľahky zabudnete. Avšak pred behom to už bude ťažšie – pravidelné striedanie obuvi so sebou prináša rovnako pravideľné manévre s footpodom a to dostatočne preverí  frustračnú toleranciu nejedného bežca. Uvítali by sme viacero upínacích klipsní v balení, výmena foodpodu by sa tak stala dve – tri sekundy trvajúcou záležitosťou.

FUNKCIE

Forerunner 50 poskytuje štyri základné obrazovky, ktoré sa prepínajú tlačidlom „mode“:

obrazovka     funkcie
čas čas – 2 časové zóny, dátum, deň v týždni, budík
tréning     celkový čas a čas aktuálneho okruhu, celková vzdialenosť, aktuálna rýchlosť, frekvencia krokov
intervalový tréning     2 stopky – odpočítavanie nastaveného času s možnosťou opakovania
história     
prezeranie absolvovaných tréningov uložených v pamäti prístroja 

PRESNOSŤ MERANIA

Päťdesiatka toho vie mnoho, no počas tréningu je akosi skúpa na slovo. V zásade zobrazuje iba aktuálne informácie – na tie priemerné je potrebné si počkať na koniec tréningu. Najťažším hendikepom v tomto ohľade je absencia možnosti zobraziť priemernú rýchlosť a to najmä vzhľadom na skutočnosť, že technológia merania okamžitej rýchlosti footpodom má vo všeobecnosti značné rezervy. Počas testovania sme najvýraznejšie nepresnosti aktuálnej rýchlosti zaznamenali pri behu do kopca (až do 2:00/km). Nazdávame sa, že priemerná rýchlosť by mohla poskytnúť relevantnejšie dáta. 

Meranie ubehnutej vzdialenosti hodnotíme kladne. Výrobca uvádza presnoť 95% bez kalibrácie (nastavenie dĺžky kroku), 98% po kalibrácii. Pri testoch na bežeckej dráhe sme dosiahli presnosť 99% (pre porovnanie súčasné meranie s GPS: 98%). Najnižšiu presnosť, 91%, sme dosiahli v kopcovitom teréne so striedajúcimi sa povrchmi (GPS 96%).

RIADENIE TRÉNINGU

Samotný prístroj ponúka riadenie tréningového procesu prostredníctvom stráženia (jednej) tepovej resp. rýchlostnej zóny na základe zvoleného rozsahu a intervalového tréningu, ktorý realizuje dvojica stopiek odpočítavajúca čas zostávajúci do konca intervalu s možnosťou jeho opakovania. Obe metódy poskytujú iba základnú funkcionalitu zameranú na zamýšľanú cieľovú skupinu. Pre vychytávky typu piatich tréningových zón, warm up a cool down fáz intervalového tréningu, či ukončenie intervalu po dosiahnutí stanovenej srdečnej frekvencie je potrebné siahnuť vyššie do modelových radov a hlbšie do vrecka.

SPRACOVANIE DÁT

Rovnako ako vlajková loď Forerunner 405 je zariadenie vybavené technológiou pre bezdrátový prenos dát do počítača prostredníctvom protokolu ANT. Stačí do počítača nainštalovať potrebné ovládače, pripojiť dodávaný ANT prijímač do portu USB a spárovať hodinky s počítačom. V praxi to potom vyzerá tak, že skôr ako sa stihnete vyzuť, sú tréningové dáta online resp. na pevnom disku počítača.

Počas testovania fungoval prenos dát svižne a bezchybne. Až na jedno zaváhanie, kedy prijímač dáta stiahol a následne z pamäte prístroja vymazal (štandardné nastavenie), no v online aplikácii Garmin Connect sa dáta neobjavili. Stratu dát nepripisujeme implementácii protokolu ANT, ale službe Garmin Connect, ktorá svojou funkcionalitou a funčnosťou pripomína dielo začínajúceho programátora. Naostatok softvér z dielne Garminu vždy bol a stále zostáva najväčšou slabinou jeho športtestrov.

Forerunner 50 je navyše za svoju pokrokovosť potrestaný nekompatibilitou. Nespolupracuje ani s vcelku prepracovaným avšak pomalým MotionBased.com (ten vyžaduje GPS dáta), ani s momentálne najvydarenejším desktop softvérom SportTracks (zatiaľ neexistuje importný plugin). Užívateľovi tak zostáva počkať na dokončenie služby Garmin Connect (Garmin uvádza ako konečný termín december 2008, no termín bol už viackrát posunutý), alebo zveriť svoje dáta vyslúžilému veteránovi  – desktop aplikácii Garmin Training Center.

ZÁVER

Garmin Forerunner 50 je nadpriemerným prístrojom a to najmä z pohľadu pomeru ceny a výkonu. Má čo ukázať, no je skromný a nepotrebuje sa za každú cenu predvádzať – strhávať na seba pozornosť: netreba ho nabíjať, o spracovanie dát sa postará sám a v zime nenechá svojho majiteľa zmrznúť na mieste, kým lockne GPS satelity. Stačí ho zobrať a vyraziť…a dúfať, že Garmin dotiahne službu Garmin Connect do použiteľného sta­vu.

KLADY
+ takmer bezúdržbová prevádzka (v porovnaní s GPS modelmi)
+ presnosť merania ubehnutej vzdialenosti
+ technológia ANT – merač tepu ako i footpod spolupracujú i s GPS športtestrami Garmin (pri upgrade stačí kúpiť samotný športtester)
+ vodotestnosť do 30 metrov

ZÁPORY
- malá pamäť na uchovanie dát v prístroji: 7 hodín resp. 100 medzičasov
- slabšie softvérové spracovanie dát
- veľké výkyvy pri meraní aktuálnej rýchlosti
- chýba zobrazenie priemernej rýchlosti počas tréningu
- slabší displej


PŘÍSTROJ DO TESTU POSKYTL ČESKÝ DISTRIBUTOR ZNAČKY GARMIN, PICODAS PRAHA



 

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 8

Celkem 1606 km
Minulý měsíc 0 km

romikv muž 14.10.2008 05:16:59

Když potřebuješ točit botosondu na víc párech bot a nechceš ji vždy šnerovat, pak může být řešením taková malá kapsička od Nike, která je na klíče či něco jiného a dá se zastrčit pod šněrování boty. Tudíž nasadit sondu žádný problém. Jen za tu kapsičku chce Nike poměrně nehorázně dost (asi 7eur), sám jsem ji našel v Drážďanech v jednom běžeckém krámě, u nás jsem ji dosud neviděl

Motto: Když něco jde, tak do toho jdi. Naplno.
avatar

sinuhe78 muž 23.05.2009 01:30:23

Bolo by potrebne clanok doplnit ze Garmin v poslednom case znacne upgradoval web sluzbu mygarmmin a v sucasnosti poskytuje velmi spolahlive funkcie. Som spokojnym majitelom Fr50 uz polroka a moze len odporucat. Pomer funkcie/cena(y) hovoria v jasne za. PS: Ak mate problem „nakopnut“ foodpod skuste vymenit baterku. A to aj v pripade ze ste Fr50 prave vybalili a cumite. K vybyjaniu baterie dochadza zial uz pocas cesty produktu do predajne. Odkedy som vimenil baterku „slape ako svajciar“

administrator 03.04.2010 13:32:36

Garmin a GPS tvoria nerozlučnú dvojicu od počiatku vekov, presnejšie od roku 1989, kedy vznikla. V prípade modelu Forerunner 50 však tento vzťah neplatí. Po vydarenej sérii bežeckých športtestrov Forerunner vzhliadajúcich k nebesám (201/301, 205/305 a 405) siahol Garmin po „prízemnejšom“ riešení v podobe športtestera s footpodem a prináša prístroj relatívne lacný, avšak pokrývajúci potreby začínajúcich až stredne pokročilých bežcov.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.