Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Hodonín - Skalica očima ředitele

ROZHOVOR: Hodonín - Skalica očima ředitele
foto: archiv BK Hodonín

Ivo Domanský | 14.12.2008 | přečteno: 5260×

Ředitel moravské části běhu Hodonín – Skalica Pavel Bíla byl v sobotu na roztrhání. Musel se postarat jak o hladký start závodu dospělých, lidového běhu i dětských tratí, tak také o dopravu zavazadel téměř 300 borců na slovenskou stranu. Nechyběl ani u prezentace, kde doslova mezi dveřmi odpověděl na tři otázky.

Loni startovalo 290 vytrvalců, letos je přihlášenio jen něco přes dvě stě padesát. Přitom startovné zůstává stejné a počasí je dokonce lepší než loni, kdy se běželo ze Skalice. V čem vidíš důvod?

Jednu z příčin vidím v tom, že nás sdělovací prostředky neustále masírují zprávami o velké ekonomické krizi, která nás očekává. My jsme už na některých říjnových závodech zaznamenali menší účast a jinak si to vysvětlit nedovedu. Slabší povahy si řeknou: „Začnu šetřit, teď před Vánocemi potřebuju peníze na jiné věci,“ a tak se třeba nepřihlásí a nepřijedou. Naštěstí ten propad právě u závodu Hodonín – Skalica nebude tak velký. (pozn. red.: nakonec běželo hlavní závod 272 mužů a žen, o 6% méně než loni)

Letos se poprvé běžci nepotkávají na hranicích s celníky. Ubylo vám vstupem do Schengenu hodně práce?

I letos musíme dbát na to, aby vše probíhalo podle platných zákonů České a Slovenské republiky a předpisů Evropské unie.  Pokud pojedu na Slovensko jako Pavel Bíla, nikdo si mne nevšimne. Ale tady se jedná o organizovanou akci, shromáždění několika stovek lidí a tak například stále musíme odevzdávat kompletní soupisky startujících pohraniční policii, i když ta už fyzicky na hranici není. Změna je také v tom, že běžci už nemají tričko s vytištěným startovním číslem jako dřív, od pořadatelů dostanou zvlášť tričko a číslo.

V listině vítězů tohoto závodu se stále objevují jména závodníků z Čech, Moravy, Slovenska, Polska a Ukrajiny. Jiné země nemají zájem?

Právě naopak. Letos nám nabídl německý manažer Günter Vogl start keňského vytrvalce Wilsona Chemvena, muže s osobním rekordem na 10 km kolem 28 minut. Zájem měl také vynikající Ukrajinec Ivan Babaryka a ruská atletka, která má zaběhnuto na 10 km 33:30.  Tyto nabídky jsme museli odmítnout. Především z finančních důvodů  jsou pro nás neakceptovatelné. Navíc si soukromě myslím, že start Afričanů při současné výkonnosti domácích běžců nepřinese nic pro zlepšení situace.  My u nás v Hodoníně i Skalici raději přivítáme kvalitní české a slovenské běžce. A ještě více by nás potěšilo, kdyby trvale rostl počet běžců z obou našich okresů.