Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚH PRO MANAŽERY: Vychlaďte hlavu, ale nepřechlaďte tělo

BĚH PRO MANAŽERY: Vychlaďte hlavu, ale nepřechlaďte tělo
foto: Luboš Rosenberger

Mirek Kratochvíl | 11.02.2009 | přečteno: 12204×

Běžci tvrdí, že běh jim nádherně vyčistí hlavu. Pro manažery je běh současně také příležitostí, jak hlavu ochladit, když komplikovaná jednání nemají konec a nervozita stoupá nad únosnou mez. Dohodnout si tenisový nebo squashový zápas a pak nervózně pokukovat po hodinkách? Ne, u běhu nic podobného nehrozí. OBSAHUJE ROZHOVOR S BĚHAJÍCÍM MANAŽEREM

Je jedno, vyběhnete-li o pět minut dříve nebo o hodinu později. Ani tma nevadí, víte-li kam zamířit. Pak stačí pár minut a emoce jsou pryč.

Na hlavu připadá méně než desetina celkového povrchu těla. Přitom se za nepříznivých podmínek hlavou ztrácí celá třetina tělesného tepla. Čelenka, šátek, čepice nebo kapuce pak přestávají být pouhým módním doplňkem, ale jsou naprosto nezbytnou součástí naší výbavy. Ani dlouhé a husté vlasy vás nezachrání. Zimní běh je jednou z nemnoha situací, kdy vlasatí mohou závidět plešatým.

Matka příroda zatím tvrdošíjně zůstává u zastaralých technologií a vlasy ani zdaleka nestíhají odvádět pot od hlavy tak, jak to umí všechny moderní funkční tkaniny. A že se při zimním výběhu zapotíte skoro stejně jako v létě, o tom nepochybujte. Raději proto zapomeňte na starý pletený kulich po babičce. Sice bude prvních několik minut příjemně hřát, ale pak se brzy promění v nasáklou houbu.

Po čelenkách, šátcích a čepicích se ve sportovních obchodech nedávno objevila zajímavá novinka, bezešvý rukáv z pružného mikrovlákna. Ve složeném a suchém stavu váží několik gramů. V kapse zabere méně místa než středně velký kapesník. Jeho výhodou je, že několika jednoduchými pohyby z něj vytvoříte jakoukoli pokrývku hlavy. Do jedné kapsy se vám tedy vejde kukla, čepice, pirátský šátek, gumička na stažení vlasů anebo nákrčník.

Jestliže jsme se takto postarali o hlavu, zopakujme si, že i samotné tělo si zaslouží býti v teple. Tedy v přiměřeném: vybíhat bychom měli s pocitem mírného chladu a vracet se domů příjemně zahřátí. K tomu nám dopomůže více tenčích vrstev funkčního (pot odsávajícího) prádla. Hitem posledních let jsou dokonce samozahřívací materiály, které při kontaktu s potem začnou po nějakou dobu vyvíjet mírné teplo. To oceníte zejména v momentech, kdy mezi koncem běhu a otevřením domovních dveří uplyne nějaký čas.

Ve velkém chladu myslete na tenké rukavice (i zde je možné pořídit ty, které lépe zvládají pot a chrání před větrem). Tenké proto, že se vám v nich bude lépe ovládat sporttester na ruce.
Ale ať už nakonec zvolíte cokoli, hlavní věc je, že jste vyběhli. Zachovejte si přiměřeně chladnou hlavu jako běžci i jako manažeři.


DOTAZNÍK MANAŽERA

Zbyněk Šonka
Director Distribution Sales-Emerging Markets
Kofax ČR,s.r.o.

Proč jste začal běhat?
Protože běhat je jednodušší než chodit. Kdo má malé děti, může si to ověřit.

Jak dlouho už běháte?

Impulsem pro moje „sportovní“ běhání byla asi návštěva pana Samaranche na 50. Velké kunratické před asi 25 lety. Tehdy měla Kunratická velkou reklamu a ani já neodolal. Pak mi přišlo hloupé, že bych se jen nechal nalákat na snobskou účast v jubilejním ročníku a možná se mi vyplavily i nějaké ty endorfiny, jak tomu u běhu bývá. Tak jsem se začal běhání věnovat soustavněji.

Oblíbená trasa?
Na chalupě nedaleko Písku, lesem kolem hájovny k jelenům a přes kopeček zpátky, asi 6,5 kilometru.

Kolik měsíčně naběháte?
To je pro mě dost intimní otázka. Buď se mi budou smát čtenáři nebo vlastní rodina. Takže, no comment.

Máte svůj čas na běhání?
Převážně o víkendech, v týdnu se dostanu spíše ke sportům jako tenis, squash, nebo oblíbený softball.

Hobík nebo závoďák?

Běžím jako hobík a pak hekám jako závoďák.

Sprinter nebo vytrvalec?
Tak určitě vytrvalec. Každý manager přece o všem rád říká, že jde o běh na dlouhou trať.

Běháte s nebo bez sporttesteru?
Běhám jen s hodinkami a i tak se na ně občas bojím podívat.

Výkon, na který jste hrdý
Letos jsem absolvoval svou 22. Velkou kunratickou. Bez ohledu na dosažený čas mi to dává dobrý pocit, že jsem opravdu nezůstal jen u té mediálně podpořené snobské účasti v 50. ročníku.

Tajný běžecký cíl?
Moc by se mi líbilo jednou si střihnout maraton. Jen pořád ne a ne vyšetřit si na to ty potřebné dvě hodinky.

Oblíbená značka běžecké obuvi?

Nejlepší pocit je, když tu obuv nakonec sundám. Píchání v boku, srdce v krku, vyplivnuté plíce, zpocená záda, bosé nohy a hlava plná endorfínů, kdo by v takové krásné chvíli stačil myslet na značku?

Je běhání zdravý sport?
Určitě, jinak by to lidi nekupovali!

Proč byste doporučil běh ostatním manažerům?
Netroufal bych si takhle něco doporučovat. Ale pokud to někdo nezkusil a tedy nezná ty výše popsané pocity, těžko pochopí, že se člověk může cítit lépe, když je unavený. Tak ať to zkusí!