Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚH PRO MANAŽERY: Konec zimního běžeckého spánku

BĚH PRO MANAŽERY: Konec zimního běžeckého spánku
foto: Martin Symon

Mirek Kratochvíl | 11.03.2009 | přečteno: 6585×

Spousta běžců vybíhá na své trasy celoročně, ale pravé pozdvižení nastává právě teď, na začátku března. Pro všechny bez výjimky končí běžecký zimní spánek. Mnozí už se nemohou dočkat, až otestují formu v tradičních předjarních silničních závodech. OBSAHUJE ROZHOVOR S BĚHAJÍCÍM MANAŽEREM.

Pro běžce, kteří si doposud na žádný závod netroufli, jsou tyto závody ideálním odrazovým můstkem, obzvláště chystají-li se na jaře na svůj první půlmaraton. Je zde jedna z posledních příležitostí odzkoušet si spoustu detailů, na jejichž testování by při skutečném vyvrcholení několikaměsíční přípravy již bylo pozdě.

První závod se může stát nezapomenutelným zážitkem, který odstartuje vaši dlouholetou závodní kariéru. Ale také může lehko nastat pravý opak. Člověk pak díky jedné záporné zkušenosti může na závody nadosmrti zanevřít. Co dělat, abychom pokud možno skončili v té první skupině?

Běžecký začátečník nemá ani v době sporttesterů a nejrůznějších GPS tréninkových asistentů příliš spolehlivé měřítko, kterým by porovnal vlastní výkonnost s okolím. Teprve zkušenost ze závodů mu může pomoci zjistit reálný stav. Často má naprosto zkreslené představy o vlastní výkonnosti. Pokud se nechá unést předstartovní euforií, protlačí se do první řady a od startovního výstřelu se snaží udržet krok s nejrychlejšími borci, víc než pravděpodobně přecení vlastní síly a skončí hluboko v poli poražených, pokud se mu vůbec podaří závod dokončit.

Začátečník by si měl uvědomit, že na své první závody nejde vyhrát, ale sbírat zkušenosti. Rozumné je najít si na startovním roštu místo ve druhé polovině pole a rozbíhat se opatrněji bez ohledu na tempo, jaké nasadí ostatní. Vždy je daleko příjemnější začínat volněji a postupně předbíhat ty, kteří přecenili síly, než sám síly přecenit a být předbíhán. Ušetřená energie se hodí v závěru závodu. Pokud nabudete dojmu, že jste tímto způsobem ušetřili až příliš mnoho sil a zbytečně se připravili o několik míst ve výsledkové listině, bude to pro vás dobrou motivací pro příští start.

Na prvních závodech se raději než na vítězství zaměřte na daleko jednodušší úkony. Některé zkušenosti se nedají nahradit sebepečlivější četbou odborné literatury a nedá vám je sebetvrdší trénink. Jen vy sami se budete muset prokousat hledáním optimálního způsobu rozcvičení, používání masážních krémů a hřejivých emulzí, špendlení startovního čísla tak, abyste je neutrhli při prvním neopatrném pohybu, spolehlivému zavazování tkaniček, pitnému režimu před závodem a stovce dalších maličkostí a zdánlivých banalit.

Vaše snaha a píle ale bude odměněna. Odměnou nemusí být vždycky jen cena pro vítěze. Získáte ji v okamžiku, kdy poprvé proběhnete cílem. Ten pocit je nesdělitelný a vůbec při tom nezáleží, na kolikátém místě jste skončili.

Jedno nepsané pravidlo tvrdí, že běžec zraje nejméně sedm let. Zkušenosti z veteránského hnutí ukazují, že toto pravidlo platí pro většinu běžců bez ohledu na to, jestli začali běhat ve dvaceti nebo v padesáti. Kdy začnete vy? Co třeba tuto sobotu?

 


 

DOTAZNÍK MANAŽERA: prochazkova1_1262

Michaela Procházková
Controlling & Reporting manager, TNT Post ČR s.r.o.

Proč jste začala běhat?                                           
Běhám, protože mě to baví.
Ve volném čase jezdím na kole, mimo své práce se velmi intenzivně věnuji i cyklistice – závodně jezdím na horských kolech a běh je ideální doplňkový sport, hlavně co se týká zimní přípravy.

Jak dlouho už běháte?
Běhala jsem už na střední škole, ale zdaleka ne pravidelně. Občas jsem se zúčastnila nějakého školního závodu. Pravidelně a podle tréninkového plánu běhám druhým rokem.

Oblíbená trasa?
Nevím zda-li se v Praze ve Vysočanech dá určit oblíbená trasa, raději bych to nazvala jediná možná, a to je Vysočany – Kyje. Bohužel si nemohu vybírat.

Kolik měsíčně naběháte?
V zimní přípravě chodím běhat i třikrát týdně, vždy zhruba hodinu, takže jestli správně počítám, tak asi 12 hodin měsíčně. V cyklistické sezóně je vše samozřejmě úplně jinak, to jezdím hlavně na kole.

Máte svůj čas na běhání?
Ano,  dvakrát týdně běhám ráno kolem sedmé a o víkendu to posouvám na devátou. Po ránu mám z běhání nejlepší pocit a cítím se pak celý den skvěle.

Hobík nebo závoďák?
Závodím na horským kole, ale ne v běhu, takže by se dalo říci hobby běžec.

Sprinter nebo vytrvalec?
Určitě vytrvalec. Pravidelně chodím na testy výkonosti a ty to také říkají. Člověk to ale pozná i bez testů.

Běháte s nebo bez sporttesteru?
Na všechny sporty používám sporttester. Pro mě je důležité vidět, jak moje tělo v danou chvíli reaguje na zátěž. Mimo jiné každý dobrý tréninkový plán určuje, v jakých tepových pásmech se máte během tréninku pohybovat a bez sporttesteru to není možné sledovat.

Výkon, na který jste hrdý/á
Pro mě je velkým úspěchem celkové druhé místo v kategorii v největším seriálu horských v ČR, Kolo pro život, v letošní sezoně.

Tajný běžecký cíl?
Nemám žádné velké běžecké ambice. Cílem je pro mě udržet se v dobré kondici a být schopna jít si zaběhat,  i když mi bude třeba šedesát.

 

Oblíbená značka běžecké obuvi?
Nepreferuji konkrétní značku v běhání, v cyklistice je to samozřejmě jinak.

Je běhání zdravý sport?
Myslím si, že každý sport provozovaný v rozumné míře je zdravý. Pohyb je ale zdravý 100% pro lidskou psychiku.

Proč byste doporučil/a běh ostatním manažerům?
Doporučila bych každému alespoň dvakrát týdně  se věnovat pohybu. Nemusí to být zrovna běh, ale důležité je něco pravidelně dělat pro svoje tělo.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Kroměříž

Jita žena 11.03.2009 18:03:41

>> Leszczynski, 11. 3. 2009 13:16:08

Já taky, po dvou MTB maratonech jsem kolo nechala a zůstávám u bezpečnějšího sportu. Je to o zvládnutí techniky, pak to jde (nebo spíš jede) samo.

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Kroměříž

Jita žena 11.03.2009 19:31:48

>> Leszczynski, 11. 3. 2009 18:57:38

To každopádně. Ale pár let je pár let :-).
Jitka

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Celkem 4546 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:11 (2011)
půlmaraton: 1:37:29 (2010)
maraton: 3:38:05 (2010)

MZ muž 11.03.2009 21:44:28

Na těch našich MTB maratonech to zase moc náročný terén není, vždyť se podívejte na ty spousty lidí, co se toho účastní. Jestli někdo začíná jezdit v terénu a nemá tu jistotu ve sjezdech, pak doporučuju v těšžích pasážích přestat závodit a jet to pěkně pomalu na jistotu s chladnou hlavou. Případně i slézt, žádná ostuda to není, sám jsem taky několikrát tlačil kolo i z kopce :-)

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 12.03.2009 10:26:16

>> MZ, 11. 3. 2009 21:44:28

Jsou i čestné vyjímky: Beskydtour s kamenitými sjezdy nebo obáváné Sudety.

avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 12.03.2009 10:55:49

>> salutis, 12. 3. 2009 10:53:01

Má, děkuji za upozornění. Opravíme.

administrator 03.04.2010 13:32:48

Spousta běžců vybíhá na své trasy celoročně, ale pravé pozdvižení nastává právě teď, na začátku března. Pro všechny bez výjimky končí běžecký zimní spánek. Mnozí už se nemohou dočkat, až otestují formu v tradičních předjarních silničních závodech. OBSAHUJE ROZHOVOR S BĚHAJÍCÍM MANAŽEREM.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.