Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rohálovská desítka: Přehlídka špičky, zábava pro hobíky

Rohálovská desítka: Přehlídka špičky, zábava pro hobíky
foto: archív behej.com

Zdeněk Smutný, Petr Kostovič | 16.02.2010 | přečteno: 8239×

Již tuto sobotu startuje v moravských Prusinovicích první letošní velké měření vytrvalců – Rohálovská desítka. Míří na ni česká běžecká špička včetně es Jana Kreisingera a Petry Kamínkové. Nechybí ani zahraniční zástupci, přičemž „kroměřížský“ Tanzánec Sarwat je pasován na horkého favorita. Pro všechny účastníky je pak připravena bohatá tombola a tipovačka času vítěze.

„Atmosféra závodu, prestižní souboje o přední umístění, ale i pohoda kořeněná osobními souboji s kamarády a výsledným časem. Vždyť každého nováčka to nakopne tak, že si ihned po závodě dá předsevzetí, že "příští rok to musím zaběhnout lépe“." To jsou slova hlavního pořadatele závodu Ondřeje Němce, jimiž zve všechny běžce na start letošního ročníku.

Závod se stal jakýmsi vítáním jara na moravských silnicích. A že to je opravdu masové vítání, o tom svědčí loňská účast 515 závodníků ve všech kategoriích.

Pořadatelé přicházejí letos s novinkou. V propozicích 17. ročníku došlo k malým úpravám. Byly přidány kategorie ženy A (20 – 34), ženy D (nad 50 let) a také kategorie nejmenších dětí (2007 a mladší). Poděkování patří novým sponzorům, kteří tyto změny umožnili.

Závod je prvním významným měřením sil české vytrvalecké špičky na počátku roku. Zvědavi určitě budeme na jeden z prvních letošních soubojů nováčka v dresu AK Kroměříž Milana Kocourka s oddílovým kolegou Janem Kreisingerem. Přiveze si Kreisinger do Prusinovic formu z loňského podzimu?

Největším kandidátem na prvenství však nesporně bude za AK Kroměříž závodící Tanzanec Pascal Mombo Sarwat. Na trati uvidíme i stále vynikajícího Róberta Štefka a další kroměřížské, Tomáše Blahu, Martina Freie a Jakuba Bajzu. Z Brna míří do Prusinovic Jiří Homoláč. Zahraniční konkurenci vytvoří také Slovák Miroslav Vanko a Poláci Jakub Burghardt, Arthur Blasinski a Bogdan Dziuba. Maďarský Benedek Team přijede ve složení Tamás Tóth a Lászlo Tóth.

V ženské kategorii se o desáté vítězství na Rohálovské desítce chce poprat Petra Kamínková, jejíž největší konkurentkou v souboji o prvenství by mohla být maďarská běžkyně Réka Bátaiová.

Závodníci se nemusí obávat toho, že by letošní tuhá zima učinila z trati závodu ledové kluziště. „Vzhledem k počasí, které panovalo v uplynulých dnech, je asfaltová trať momentálně beze sněhu, místy jsou zbytky šotolinového posypu – nic vážného,“ říká k jejímu aktuálnímu stavu Ondřej Němec.

Pro závodníky je připravena bohatá tombola. Prvními třemi cenami jsou běžecké boty v hodnotě 100 EUR. Ceny se losují v průběhu závodu, závodník ví o případné výhře ihned po doběhu z výherní listiny.

Lístky do divácké tomboly je možné koupit u prezentace, los stojí 5 Kč. Připraveno je více než 100 cen. I divácká tombola se losuje před vyhlášením, při něm se rozhoduje jen o výhercích pos­ledních deseti cen.

„Zavedli jsme rovněž tipovací soutěž na čas vítěze. Tipovat může každý až do startu závodu a počet tipů je libovolný. Vítěz či vítězové získávají polovinu vsazených částek. Loni se sešlo 170 tipů, nikdo se netrefil přesně na vteřinu,“ říká Ondřej Němec k další zajímavé atrakci závodu.

Upozornit je třeba na změnu času startu hlavního závodu. Výstřel z děla vypustí na start závodníky přesně v pravé poledne. Posunut je i start závodů mládežnických kategorií, a to z 9:00 na 9:45.

Rohálovská desítka je prvním závodem II. ročníku Moravsko-slovenského poháru a čtvrtým závodem 30. ročníku Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje pro rok 2010.

Obvyklé občerstvení bude také připraveno. To si po závodě budou moci závodníci vychutnat v sále kulturního domu, kde bude probíhat i závěrečný ceremoniál. A malá prosba od Ondry Němce závěrem: „Tělocvična, kde je prezentace a šatny, je po rekonstrukci. Podařilo se sice zajistit pokrytí celé plochy kobercem, přesto prosím běžce o ohleduplnost k nově zrekonstruova­nému dílu.“

Rohálovská desítka bude prvním závodem, na němž bude k dostání nejnovější číslo časopisu Běhej, které vychází právě v těchto dnech.

Nezapomeňte tedy: sobota 27. února – Rohálovská desítka – Prusinovice – start ve 12:00.

Místo závodu: Prusinovice: sobota 27. února 2010 u kulturního domu
Délka trati hlavního závodu: 10 km


PODROBNOSTI O ZÁVODU V TERMÍNOVCE

WEB ZÁVODU

DISKUSE K ZÁVODU NA FÓRU