Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rohálovská desítka přepsala pořadí v letošních tabulkách

Rohálovská desítka přepsala pořadí v letošních tabulkách
foto: Zdenek Krchák

Zdeněk Smutný | 27.02.2010 | přečteno: 10992×

Skvělé počasí, rekordních 660 běžců, účast výborných vytrvalců s mezinárodní konkurencí a početná divácká kulisa. To jsou hlavní atributy Rohálovské desítky, která kompletně přepsala letošní běžecké tabulky na deset kilometrů.

Pořadatelé Rohálovské desítky to musí mít nahoře opravdu dobré. Jinak si nelze vysvětlit, že všechny ráno přivítalo sluníčko, teplota se pohybovala na přijatelných 8°C a slunce vysušilo silnice. A běžci se jim za to také odvděčili. V prvním jarním běžeckém svátku zaplnilo Prusinovice na 660 účastníků ve všech věkových kategoriích, od nejmenších dětí až po nejstarší veterány, zatímco na start hlavního závodu na náročné kopcovité trati v délce 10 km se postavilo 389 mužů i žen.

V cíli se objevil první tanzánský běžec v barvách AK Asics Kroměříž, Pascal Sarwat, který se v sólovém běhu pokoušel překonat loňský rekord svého krajana Ngimby. Zřejmě ovšem přepálil začátek, první dva kilometry absolvoval v čase 5:40, hlavně potom stoupání od sedmého do devátého kilometru společně s protivětrem mu odčerpalo tolik sil, že rekordní čas odolal. Na trati za ním usilovně bojoval jen s časem Honza Kreisinger, též z domácího klubu, ale druhé místo se mu nepodařilo ozdobit výkonem pod 30 minut. Třetí doběhl polský vytrvalec Jakub Burghart z JM Demolex Bardějov.

Další skupinku vynikajících borců na startu letošního závodu dovedl do cíle na čtvrtém místě nestárnoucí Róbert Štefko, těsně následovaný Mirkem Vankem ze Slovenska a šestým maďarským vytrvalcem Lászlo Tothem. Teprve až za nimi se na sedmém místě dostal do cíle mladý a nadějný běžecký talent Milan Kocourek. Necelou minutu za ním na celkovém 12. místě protnul cílovou čáru junior Jakub Bajza.

V závodě žen svůj desátý start v tomto závodě završila dalším suverénním vítězstvím Petra Kamínková, kterou z uctivé vzdálenosti sledovala maďarská běžkyně Réka Bátai a třetí Dana Janečková ze Slovenska. Čtvrtá ovšem cílem proběhla věkem ještě mladší žákyně, dvanáctiletá Carmen Beshirová, a páté a šesté místo v absolutním pořadí obsadily běžkyně z AHA Vyškov Jiřina Kociánová a Lenka Jiříčková, které jako poslední z žen stlačily čas na velmi náročné trati pod 40 minut.

„Ty kopce mě velmi překvapily," řekl s úsměvem Pascal Sarwat: „Závody v takovém terénu opravdu moc často neběháme, a proto se mi asi nepodařilo překonat rekord."

Na sebe velmi náročný Honza Kreisinger se svým výkonem nebyl spokojený: „V závěrečném stoupání do Prusinovic jsem se dost trápil a nebylo to ono. Chtěl jsem zde dnes podat lepší výkon, ale bohužel se mi to nepodařilo." I třetí Jakub Burghart byl velmi zklamaný: „Mám tento týden už moc závodů a to se na mně podepsalo. Navíc cestování do Itálie a zpět mi také moc nepřidalo, a proto se mi nepodařilo vyhrát, i když jsem sem dnes s tímto cílem přijel."

Róbert Štefko jen kroutil hlavou nad letošní zimou a byl sám se sebou vcelku spokojený: „Led, sníh, mráz a ještě k tomu tak dlouho. V takových podmínkách se opravdu nedá moc rychle běhat, ale myslím, že to bude dobré, a předpokládám, že se rozběhám po přípravě v tak tvrdých podmínkách k mnohem lepším výkonům."

„Nevyšel mi návrat z přípravy v Tatrách," tvrdil sám se sebou velmi nespokojený pátý Mirek Vanko. „Zrovna v tomto termínu jsem v největším útlumu a tak to dnes se mnou podle toho také vypadalo, ale cítím se opravdu dobře a přepokládám, že pokud vydržím zdravý, tak v létě budu snad opět běhat rychle."

Petra Kamínková s úsměvem přebrala speciální cenu za věrnost tomuto závodu od ředitele Ondry Němce a o bezprostřední prožitky se jako obvykle velmi ráda podělila: „Šest dní po maratonu se nedalo moc rychle běžet, ale zvládla jsem to. Byla jsem v lázních a trochu mě tahá noha, ale dalo se to překonat. Jen budu muset v tréninku začít běhat už něco rychlejšího a hlavně někde na rovině nebo na stadionu u nás v Olomouci, protože v těch kopcích a na ledě a sněhu na Svatém Kopečku, kde bydlím, to prostě nejde a začíná mi to chybět."

„Já jsem si dnes přišla do Prusinovic prověřit, jak na tom po zimě opravdu jsem," řekla třetí v cíli, Dana Janečková: „A výkon a umístění mě opravdu velmi překvapilo. Jsem docela ráda a těším se na sezónu."

Věkem ještě mladší žákyně Carmen Beshirová, celkově čtvrtá, na otázku, zda ji otec moc nemusí nutit do tak dlouhých závodů, řekla: „Tak to není. To já ho musím vždycky přesvědčovat, aby mě pustil na start. A i když je tato trať vcelku náročná, tak mi to ani nevadilo. Běžela jsem už i o dost těžší."

Jiřina Kociánová, pátá v cíli a druhá z maratonu v holandském Apeldoornu, kde startovala minulou neděli společně s Petrou Kamínkovou, byla ze svého výkonu trochu rozpačitá: „Chtěla jsem to zkusit, abych měla obraz v porovnání s loňským rokem, jak na tom jsem. Určitě lépe i díky únavě po startu v maratonu, ale asi jsem šla v týdnu zbytečně tvrdý trénink a dnes jsem to v závěru dost cítila, takže jsme nakonec ráda za dosažený čas i umístění."

Ještě šestá žena v absolutním pořadí, Lenka Jiříčková, zvládla prusinovických opravdu drsných 10 km v čase pod 40 minut: „Ještě ráno jsem byla na horách. Tam jsem toho moc nenaběhala a hlavně za posledních šest dní po celodenním programu s dětmi na lyžařském výcviku jsem se cítila dnes ráno před startem opravdu velmi unavená a měla jsem obavy, jestli to vůbec zvládnu. Nakonec jsem to nějak rozběhla a jsem velmi překvapená dosaženým časem a také umístěním, protože jsem s tím moc, po tom, jak jsem při rozklusání vypadala, nepočítala."

Ondra Němec, ředitel sobotního sportovního programu, po celý den rozdával kolem sebe dobrou náladu a také glosoval často děj na tratích, zejména v mladších kategoriích. Nejvíc se rozpovídal, když vyhrála jeden ze žákovských běhů dcera Šárky Kašpárkové, která dnes byla čestným hostem závodu.

„Všechno vyšlo. Počasí, organizace, rekordní počet startujících a kvalitní závodní pole. Co víc si můžu přát. Jen škoda, že nepadl traťový rekord. Tak snad příště."

A právě díky jemu jsou na běžecké mapě České republiky zapsány Prusinovice zlatým písmem a poslední sobotu v únoru se možná právě zde pomyslným klíčem otevírá již po mnoho let nová běžecká sezóna.


VÝSLEDKY ZÁVODU

WEB ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

DISKUSE K ZÁVODU NA FÓRU

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Rokytnice

Celkem 3114 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:43 (1990)
půlmaraton: 1:41:43 (2001)
maraton: 2:58:58 (1992)

Allan muž 28.02.2010 18:00:21

Při známkování jsem dal jedničku.
Opravdu příjemně strávená sobota! V Prusinovicích jsem byl na prvním ročníku, to se běželo ještě 20 kilometrů, potom až předloni, loni i letos. A zdá se, že i příště. Přestože běhám pouze 10 km o nedělích, Rohálovská má své kouzlo, takže rád potrápím své netrénované a zatučněné svaly v jejích kopečcích. Potěšující setkání s bývalými kolegy běžci, radost z pokoření trati, příjemný personál v občerstvovnách, usměvavý Ondra Němec a vždy znamenitý GULÁŠ. Snad jen těch ceny předávajících bylo příliš. Ale patrně je to nutné pro podporu, jíž se běhu dostává. Díky a nashledanou!

avatar

Celkem 15200 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:43 (2004)
půlmaraton: 1:29:47 (2002)
maraton: 3:19:46 (2006)

Jarka P žena 01.03.2010 15:05:04

Já jsem doběhla v čase 46.38na 223místě,5 v ka­tegorii ŽB a nenašla jsem se v tabulkách na 10km…Jinak hodnotím závod velmi dobře po všech stránkách

avatar

Celkem 5384 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:55 (2009)
půlmaraton: 1:30:55 (2009)
maraton: 3:29:13 (2013)

Papy muž 01.03.2010 16:45:16

Byl to hotový svátek jara. Příští rok znovu.

avatar

Celkem 19040,59 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:26 (2016)
půlmaraton: 1:40:32 (2016)
maraton: 3:38:43 (2015)

p30etr muž 01.03.2010 17:02:04

>> Jarka P, 1. 3. 2010 15:05:04

Pořadatelé Tě uvedli pod chybným datem narození a díky tomu došlo k chybě i u nás. Už je to opraveno. Na chybu v tabulkách je lepší napsat přímo do „přání a stížnosti“ v tabulkách. Díky

administrator 03.04.2010 13:33:12

Skvělé počasí, rekordních 660 běžců, účast výborných vytrvalců s mezinárodní konkurencí a početná divácká kulisa. To jsou hlavní atributy Rohálovské desítky, která kompletně přepsala letošní běžecké tabulky na deset kilometrů.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.