Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Větrovka Rogelli - solidní ochrana před aprílovým počasím

TEST: Větrovka Rogelli - solidní ochrana před aprílovým počasím
foto: Rogelli

Veronika Brychcínová, Radek Narovec | 30.04.2010 | přečteno: 12614×

Aprílové počasí je typické rychlým střídáním teplot a počasí, a to jak mezi jednotlivými dny, tak mezi ránem a polednem. Ideální pro ranní či večerní běhy jsou lehké prodyšné větrovky. Testovali jsme modely New York (pánský) a Carolina (dámský) z kolekce nizozemské značky Rogelli.

Lehká pánská celopropínací větrovka je materiálově složena z funkčního mikrovlákna, síťoviny a elastanu. Zip je po celé spodní délce podložen, na přední straně jsou svislé reflexní pásky. Větrovka je odvětrána v podpaží, na loktech a v horní části zad. Rukávy se stahují na suchý zip s reflexním logem Rogelli. Regulovatelné stahování je na bocích. Reflexní prvky jsou umístěny na předním i zadním dílu. Boční kapsy na zip s otvorem pro sluchátka od MP3 přehrávače. Mikrovlákno ze 100% Polyesteru má zaručovat funkčnost a prodyšnost. Současně má nabízet lehkost, „nezmuchlatelnost“ a odolnost proti větru.

Tolik z citace českého zastoupení značky.

Nás nejvíce zajímalo, jak si větrovka poradí s jarním chladem, který náhle vystřídají teploty i přes 20 stupňů. Čím více kladou výrobci důraz na odolnost vůči větru, tím hůře materiály odvádějí pot od přehřátého těla. Jde tedy o nastavení poměru jednotlivých materiálů, respektive umístění a velikosti síťovaných ploch, kudy tělo „dýchá“.

Náš test probíhal více než měsíc, ve kterém se vystřídalo počasí snad všech podob. Od silného větru, přes déšť až po teplé sluníčko. Bundu jsme vyprali, snažili se zmuchlat, nosili při lehkém i svižném běhu, stejně tak „jen tak“, neběžecky.

Celkově z ní máme solidní dojem. Osvědčí se zejména v chladném počasí, odolá spolehlivě i poměrně silnému a chladnému větru, stejně tak dešti. Kvalitně jsou provedeny rukávy, které mají dostatečnou délku i při protažení rukou a jsou ukončeny upínáním na suchý zip, takže drží a přitom nezpůsobují kolize se sporttesterem.

Chválíme rovněž zateplený límec a vysoké upínání, které přijde vhod právě v chladném počasí a přitom nebrání v pohybu ani jedincům se silným krkem.

Hodně nenápadné jsou dvě zapínací kapsy na bocích, v jedné je ještě schována minikapsička na klíč nebo MP3 přehrávač.

Trochu jsme v průběhu testování bojovali se zipem, což je opět tradiční „souboj“ výrobců o ideální provedení. Pokud je zip podložen příliš silným materiálem, nezadrhává se, ale současně nepříjemně vyztužuje partii břicha, bunda pak nekopíruje zejména hubenější postavu. V opačném případě se zip často zadrhává, což je hodně nepříjemné při vyšším tempu běhu, kdy nemáte čas „bojovat“ s oblečením. Dá se říci, že Rogelli stojí provedením zipu někde uprostřed – ani skvělá, ani špatná.

Hůře hodnotíme schopnost odvodu potu. Na vině jsou menší plochy síťoviny zejména v podpaží. Při vyšších tempech, a to i v relativním chladu, jsme pociťovali výraznější zapařování. Naopak odpařovací plocha na zádech je ideální. Někteří výrobci zde dohánějí, co jinde „zameškali“, to se ale může být nepříjemné, pokud člověk běží po větru. Odolnost předku vůči větru je kvalitní.

ZÁVĚR:

Lehká běžecká bunda pro jarní a podzimní chlad v solidním provedení a se šikovnými detaily, jako je ukončení rukávu či vyšší límec. Vytknout jí můžeme snad jen průměrný odvod potu, který je znát při vyšších tempech a teplotách.

KLADY:

  • elegantní design
  • kvalitní střih i materiál
  • ukončení rukávů
  • vyšší límec

ZÁPORY:
  • nedostatečné odvětrávací plochy
  • v pohybu ruka zachycuje o stahovací šňůrku v pase
  • zejména hubenějším bude „odstávat“ břicho
  • zip se občas zadrhne do textilu

VÝROBKY DO TESTU POSKYTLA FIRMA HANAME, PROVOZOVATEL ESHOPU ROGELLI.CZ

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

vbry,rnar 30.04.2010 00:01:53

Aprílové počasí je typické rychlým střídáním teplot a počasí, a to jak mezi jednotlivými dny, tak mezi ránem a polednem. Ideální pro ranní či večerní běhy jsou lehké prodyšné větrovky. Testovali jsme modely New York (pánský) a Carolina (dámský) z kolekce nizozemské značky Rogelli.
Odkaz na článek

avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 30.04.2010 05:26:27

Mně v té recenzi chybí, kolik ta bunda stojí.

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.