Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Atletický svaz rozjíždí projekt pro děti

Atletický svaz rozjíždí projekt pro děti
foto: Miroslav Kratochvíl

Mirek Kratochvíl, Veronika Brychcínová | 13.05.2010 | přečteno: 6025×

Český atletický svaz chce posílit členskou základnu o nejmladší atletické adepty. Spouští proto projekt Atletika pro děti, jehož cílem je nabídnout rodičům a dětem pohybovou aktivitu v podobě pravidelných atletických kroužků, stejně tak jako podpořit sportovní přípravu v atletických oddílech a klubech. Podaří se zlomit současný neuspokojivý stav?

Když ještě před nedávnem přivedli rodiče svoji šestiletou ratolest do atletického oddílu, zklamaně si obvykle vyslechli strohou odmítavou odpověď: „Přijďte za tři roky“. I když si to možná neuvědomujeme, dětský organismus prochází v prvním desetiletí života neuvěřitelně bouřlivým vývojem. Rozdíly v motorických schopnostech šestiletého a devítiletého dítěte jsou obrovské. A dosavadní atletická příprava byla postavena na dovednostech, které zhruba odpovídají věku devět let.

Do té doby se ovšem o většinu sportovně zapálených dětí postaraly ostatní sporty od hokeje přes fotbal až po tenis nebo gymnastiku. Atleti teď ale přicházejí s úplně novým pojetím. Projekt Atletika pro děti myslí na vše od speciálně vyvinutého bezpečného náčiní přes upravený typ soutěží odpovídající věku, až po vyškolení trenérů a mediální propagaci.

Český atletický svaz si od projektu slibuje, že zavedením přípravek získá budoucí atletické nadšence. „Ať už děti z těchto kroužků u atletiky zůstanou nebo se jí budou věnovat pouze rekreačně, věříme, že tímto způsobem můžeme dnešní děti přivést nenásilnou a zábavnou cestou ke sportu a zároveň také objevit atletické talenty,“ doplnil záměr svazu jeho předseda Libor Varhaník. Ten je i autorem myšlenky „atletických školek“, která nyní získala ucelený rámec.

Tyto kroužky vznikají při atletických oddílech. „K dnešnímu dni jsme vyškolili z řad členů atletických oddílů kolem sto padesáti trenérů nebo asistentů,“ vysvětluje Iveta Rudová, která má zajištění projektu na starosti.

Svaz v rámci projektu připravuje metodické materiály a také nabízí možnost zapůjčení nebo nákupu pestrobarevných cvičebních pomůcek ve formě molitanových překážek, míčů nebo oštěpů. „Oddíl si může sadu za určitých podmínek zapůjčit nebo si může jednotlivé pomůcky, popřípadě celou sadu, kterou jsme v rámci tohoto projektu připravili, zakoupit,“ dodává Rudová.

Patrony projektu se stali ti nejpovolanější z nejpovolanějších, atletické hvězdy nedávné minulosti i horké současnosti Jan Železný, Tomáš Dvořák a Barbora Špotáková. Jejich účast na prvním zkušebním zápolení malých atletů byla zážitkem pro všechny přítomné.

V rámci projektu také vznikly nové webové stránky s databází školek a přípravek napříč republikou. Zároveň mají být i podporou pro oddíly, které své školky budou teprve zakládat. Projekt bude také představen v průběhu léta na doprovodných akcích v různých koutech České republiky.


S Atletikou pro děti se budete moci na vlastní oči seznámit na doprovodných akcích v různých koutech České republiky:

29. 5. Den dětí Chomutov

1. 6. Den dětí Ostrava

25.-27. 6. Mistrovství ČR juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek na dráze, Tábor

17.-18. 7. Mistrovství ČR mužů a žen na dráze, Třinec

28.-29. 8. Mistrovství ČR mužů a žen do 22 let, Břeclav

4. 9. Mistrovství ČR družstev mužů a žen, Vyškov

11.-12.9. Mistrovství ČR žáků a žákyň na dráze, Praha

18. 9. Mladé Běchovice, Praha

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

vbrychci 13.05.2010 00:03:49

Český atletický svaz chce posílit členskou základnu o nejmladší atletické adepty. Spouští proto projekt Atletika pro děti, jehož cílem je nabídnout rodičům a dětem pohybovou aktivitu v podobě pravidelných atletických kroužků, stejně tak jako podpořit sportovní přípravu v atletických oddílech a klubech. Podaří se zlomit současný neuspokojivý stav?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.