Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ŽENY: Jana svůj problém vyřešila. A co vy?

ŽENY: Jana svůj problém vyřešila. A co vy?
foto: Hana Šlegrová

Miroslav Kratochvíl | 19.07.2010 | přečteno: 13402×

Ono se řekne ladné ženské křivky, ale když to s těmi křivkami příroda přežene, může to pro běžkyni znamenat značnou komplikaci. Ano, hádáte správně, tou komplikací jsou velká prsa. Ve většině případů to ovšem není nepřekonatelná překážka. Vyzpovídali jsme několik žen, které na cestě k běhu musely vyřešit tento problém navíc. Každá z nich zvolila svůj vlastní přístup. Postupně vám nabídneme všechny. Kdo ví, která rada pomůže právě vám.

Jak jsi tuto komplikaci prožívala a řešila v samotných začátcích svého běhání?

I tohle byla jedna z věcí, které mě od běhu odrazovaly, ale touha běhat byla silnější. Našla jsem doma takový malý korzet. V tom jsem běhala, dokud jsem ho neroztrhala. Pak bylo nutné problém řešit nanovo. Babička mi ušila další, tentokrát přímo na míru. Vpředu kus látky, vzadu kus látky, různě pozabírané, silná ramínka a po stranách šněrovačky. Když začal odcházet i ten, začala jsem se rozhlížet a po čase se mi konečně podařilo nalézt něco, co mi sedí.

Odrazovalo tě to od běhání hodně?

Dost, ale ne natolik, abych od běhání ustoupila. Hlavní bylo, že jsem našla řešení.

Měnila se situace v čase, když jsi v běhání pokročila?

Změnil se trh, tělo ne. Situace se změnila v tom, že jsem si mohla najít vhodnou podprsenku. Takovou, která opravdu držela a přitom dovolovala svobodně dýchat. To byl po užívání korzetu nový úžasný pocit. Do té doby jsem myslela, že se při běhu nikdy nebudu moci nadechnout pořádně z plných plic. Korzetky byly dělány z pevných látek a nedovolovaly až tak velký nádech. To bych je musela nechat méně zašněrované, ale v tu chvíli by nesplňovaly ten hlavní důvod, proč jsem je nosila, tedy fixaci.

Znáš případy, kdy některé ženy kvůli tomu úplně skončily s běháním?

Ne, neznám. V dnešní době se to opravdu dá vyřešit. Kvalitní podprsenka je prostě základ. Ale připouštím, že se opravdu může najít žena, která má až takové proporce, že pro ni prostě běh není možný. To je potom třeba si vybrat jiný druh sportu. Tyto ženy většinou už samy vědí, že tento druh sportu pro ně není to pravé a vyberou si jiný.

Zaznamenala jsi v této oblasti pokrok? Je teď k dostání víc věcí, které problém spolehlivě řeší?

No to rozhodně! V ČR je nabídka lepší než před pár lety, ale ve světe jsou stále dál. Mě například zaujala podprsenka, po které jsem se u nás sháněla marně. I některé další vypadají dobře.

Ale celkově se určitě u nás situace zlepšila. Jen se divím, že nabídka není ještě větší vzhledem k tomu, že jsme slovanské typy žen a poptávka by se dala předpokládat. Asi jich málo takových běhá nebo co, že prodejci nemají zájem rozšiřovat nabídku.

Máš nějaká doporučení nebo osvědčené postupy?

Vyzkoušela jsem různé podprsenky, u kterých bylo napsáno „sportovní“. To označení naplňovalo ze sportovních disciplín nanejvýš jógu a šachy. Potom jsem vyzkoušela jednu od renomované sportovní firmy. To ještě také nebylo TO ONO. A potom jsem konečně objevila to, co jsem hledala a co splnilo mé očekávání. Dokonce ji mají ve dvojím provedení. První je v celku a druhá je vzadu na zapínání. Doporučuji tu v celku. Používám nejmenší číslo S. Opravdu drží. Na delší závody si pro jistotu pod ni ještě dávám obyčejnou bavlněnou slabou podprsenku bez kostic, to aby se prsa trochu oddělila, ale není to až tak třeba. Je pevná, prodyšná, hezká. A pro mě splňuje nejen funkci fixační. Hlavně mi umožňuje při běhu svobodně dýchat.

Určitě tě napadnou další věci, o kterých by ses ráda zmínila.

V dnešní době už se opravdu dá sehnat kvalitní podprsenka, která je pohodlná a ženy se mohou cítit dobře a přirozeně. Pro muže jsou jasně nejdůležitější boty. Pro ženy boty 51 % a dobrá podprsenka 49 %. To utvoří dokonalý celek. Někdy bych snad dala tu podprsenku na první místo, protože když má člověk nevyhovující, ani neví, jak se mu běží. Neví, jestli jsou boty dobré nebo ne, neví ani, jaké je okolí kolem něj, řeší jen jednu věc, vlnobití. A přitom se ještě modlí, aby někoho nepotkal… Naštěstí toto období už je za mnou. To bylo opravdu jen na počátku, než to člověk vychytal. A v dnešní době to ženy nemusí řešit už vůbec.

Určitě bych ženám doporučila kvůli velkému poprsí nezanevřít na běh. Chce to jen dobrou podprsenku. Já jsem několik maratonů uběhla s tím svým korzítkem a dnes to nechápu. Omezení dechu je nepříjemné.

Pořád trochu závidím ženám, které to nemusí řešit a jejich aerodynamika je jaksi přirozenější, ale i s většími proporcemi se dá běhat kvalitně. Udělejme tělu pohodlí a potom sklízejme krásné pocity z běhu, prostředky už na to jsou.

Anketa

Komentáře (Celkem 38)

Nalezené položky: 39 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední

mirekk muž 19.07.2010 09:49:43

Ono se řekne ladné ženské křivky, ale když to s těmi křivkami příroda přežene, může to pro běžkyni znamenat značnou komplikaci. Ve většině případů to ovšem není nepřekonatelná překážka. Vyzpovídali jsme několik žen, které na cestě k běhu musely vyřešit jeden problém navíc. Každá z nich zvolila svůj vlastní přístup. Postupně vám nabídneme všechny. Kdo ví, která rada pomůže právě vám.
Odkaz na článek

avatar

České Budějovice

Celkem 92 km
Minulý měsíc 0 km

doubrawka žena 19.07.2010 11:14:50

Článek nakousnul téma, které je pro mne stále oříškem. Jana svůj problém vyřešila – ale jestliže má sportovní podprsenku velikosti S, troufám si tvrdit že její problém nebyl až tak velký. Já nosím normálně podprsenku velikosti 75E a vyhovující sportovní podprsenku jsem zatím nenašla. Řeším to tak, že nosím dvě „sportovní“ podprsenky s košíčky velikosti C zároveň – takže v podstatě takovou šněrovačku se kterou se dá běžet, ale už ne moc dýchat. Uvítala bych tip na prověřenou sportovní podprsenku vhodnou pro běh která opravdu udrží vše na místě a zabrání vlnobití (a pokud možno ji lze zakoupit v ČR).

avatar

Praha 5

půlmaraton: 1:51:59
maraton: 4:01:38

Sluníčko žena 19.07.2010 11:22:59

ahoj, věř, že to problém byl, normálně mám 75E, ale mohu mít i 70, akorát málokdy seženu vhodný tvar. Teď píši o těch běžných podprsenkách. Kupuji už jen jednu značku, dříve jsem mohla mít i 75 C či D, ale u té, co mi teď zrovna vyhovuje mám 75E. Mně dává práci totiž sehnat i běžnou podprsenku, aby to sedělo. Naštěstí i tu jsem konečně před pár lety našla a kupuji stále jen dva typy. Nevím, zda je sem možné napsat, která tedy ta sportovní podprsenka mi vyhovuje, do článku to asi nešlo kvůli reklamě, ale kdyby to některá z vás chtěla vědět, tak mi napiště, já vám odepíši značku a typ. Já mívám i normálně trička spíš S někdy M a to S, i když se to nemusí zdát, bylo nejlepší velikost, když jsem si zkoušela M, už je to moc volné.

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 19.07.2010 13:29:18

nedávno jsem četla zajímavý článek i s ukázkovým videem, co je špatně, něco v tomhle stylu http://zena-in.cz/…tegorie/moda prý si spousta ženských kupuje podprsenky se zbytečně velkým obvodem kolem hrudníku…protože mně přijde divné, když má někdo vel.trička S, tak podle mne nemůže mít obvod 75, ale menší. Třeba je v tomhle ten zakopaný pes. Ale určitě to chce stejně zkoušet, zkoušet. A myslím, že se Sluníčko nikdo zlobit nebude, když se s námi podělíš o zkušenosti, podprsenka je ostatně i jedno z témat ve fóru.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Praha 5

půlmaraton: 1:51:59
maraton: 4:01:38

Sluníčko žena 19.07.2010 14:41:31

to byl dobrý odkaz, díky:-P No z kontextu vyplývá kdo odpovídal;-) takže už moc novinek nebude :-) Já si užila odřenin až až, teď jsem spokojená, sice na jednom mám vespod malou odřeninu, ale řeším to náplastí, prostě každý ten prs je jiný a ten větší to dělá. S tím už nic nenadělám. Ale to už je maličkost oproti dřív. Já jsem teď fakt spokojená. Konečně mohu dýchat, pro mě po mnoha letech nový pocit, je to svobodnééé Podprsenka je pevná a přitom umožní dýchání. Ono zase, mně může sedět a jiným ne, ale určitě se najde hodně z těch, kterým by sedět mohla. S tou velikostí, já mám opravdu jednou S a podruhé M, co se týká triček a i u běžných podprsenek je to různé, podle toho, zda je hladká nebo má krajku, musím jít někdy o číslo míň či víc. Já si myslím, že sem mohu dát, kterou používám… je to od Craftu. Craft Cool – Performance. Stojí 1290 Kč. Mají i podobnou verzi Cool – Performance Super za 1390 Kč, ta je vzadu částečně rozepínací, ale já mám raději tu nerozepínací, ta co je levnější. Třeba někdo objevil tady v Čechách něco ještě lepšího, uvidíme, co bude v dalších dílech, ale já tedy ne. A to jsem toho vyzkoušela a už na krámu mi bylo jasné, že – to by nešlo… Objednávám přes net, ale viděla jsem ji i v Hudy myslím. Jak jsem psala používám S, M je na mě už velké. http://www.vavrys.cz/index.php?…

avatar

České Budějovice

Celkem 92 km
Minulý měsíc 0 km

doubrawka žena 19.07.2010 15:09:49

>> Sluníčko, 19. 07. 2010 14:41:31

Díky moc (za mail i za značku tady). Mně trošku odrazovalo že není zapínací, takže jsem čekala problémy s oblékáním. Zkusím se poptat v obchodech a pak si ji objednám přes net. Představa, že běžím a volně dýchám… :-) Díky.

avatar

AlenaAll žena 19.07.2010 15:22:41

Mám tu samou a naprostá spokojenost. Také doporučuji koupit menší číslo a případné odřeniny podložím např. odličovacím tamponem. Už bych do jiné také nešla. Koupila jsem klasicky přes internet.

avatar

Praha 5

půlmaraton: 1:51:59
maraton: 4:01:38

Sluníčko žena 19.07.2010 15:26:21

Doubrawko

nemáš zač:-) mě to také nejdřív odrazovalo, ale teď mám dokonce opravdu raději tu úplně bez zapínání, ale když narazíš i na tu se zapínáním (částečným), tak vyzkoušej i ji. Na běžné běhy používám jen tuto podprsenku, když běžím maraton nebo více jak 21 km, tak používám ještě slabou bavlněnou podpr., aby se ta prsa trochu oddělila, ale není to nezbytnost. Uvidíš, chce to vyzkoušet. Viděla jsem ji i v RockPointu, ale je to už déle. Tak držím palce, aby to byla „ta ona“ Mně to trvalo léta, než jsem našla pro mě vyhovující.

avatar

Praha 5

půlmaraton: 1:51:59
maraton: 4:01:38

Sluníčko žena 19.07.2010 15:28:23

>> AlenaAll, 19. 07. 2010 15:22:41

viď, já jsem tady na trhu nic lepšího ještě nesehnala

avatar

Brno

Celkem 937 km
Minulý měsíc 0 km

leontynka žena 19.07.2010 15:36:11

>> Sluníčko, 19. 07. 2010 14:41:31

Díky za odkaz, akorát jsem tam nikde nenašla rozměry. Najdou se někde na netu? Nebo jste to prostě riskly objednat bez rozměrů na netu jen podle velikosti S M L? Mám normálně 75 nebo 80 C, tak nevím, jestli by mi sedělo S nebo M..... Díky.

avatar

Praha 5

půlmaraton: 1:51:59
maraton: 4:01:38

Sluníčko žena 19.07.2010 15:43:55

hm to nevím, jak je to rozměrově, jestli máš 75 či 80 tak možná M, no ale zase záleží, jak to máš vpředu, těžko říct. Bylo by dobré zajít na krám, jestli máš možnost. Ale dej si pozor přesně na tuto značku, mají i tvarově podobné, ale tady je opravdu hodně dobrý materiál.

Nebo přímo zavolat do Vavrysu (to je ten internerový odkaz, je to zástupce Craft), tam by to mohli vědět.

avatar

Brno

Celkem 937 km
Minulý měsíc 0 km

leontynka žena 19.07.2010 15:58:31

>> Sluníčko, 19. 07. 2010 15:43:55

No, po obchodech nemám moc čas chodit, ale asi by bylo lepší to vyzkoušet. Asi se budu muset vydat někde do Olympie nebo co… Dík.

avatar

AlenaAll žena 19.07.2010 16:44:52

>> leontynka, 19. 07. 2010 15:36:11

Já jsem to prostě riskla s tím, že když bude malá, tak ji hold pošlu zpět se žádostí o výměnu. Nemám totiž vůbec čas po obechodech nikde chodit. Ale pokud máš možnost vyzkoušení, je to vůbec nejlepší…

avatar

Brno

Celkem 937 km
Minulý měsíc 0 km

leontynka žena 19.07.2010 17:33:25

>> AlenaAll, 19. 07. 2010 16:44:52

A sedla Ti? Nechce se mi zas 3× platit poštovné…

avatar

AlenaAll žena 19.07.2010 17:48:39

>> leontynka, 19. 07. 2010 17:33:25 Sedla, ale byla to asi i klika. Ale já prostě neměla na výběr, tak jsem to riskla. Nejdřív jsem si myslela, že se snad do ní ani nenarvu, ale narvala a už jí nosím skoro dva roky. Už si ale začíná volat o výměnu…

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

LuckaB žena 19.07.2010 17:56:51

Když kouknu na seznam prodejců Craft … seznam je dost obsáhlý. Náhodou, tip kde sehnat tuto podprsenku v Praze? ;-)

jinak Sluníčko, doufám žes mi ulehčila námahu při výběru podprsenky na běh :)

avatar

Celkem 846 km
Minulý měsíc 0 km

iv.ba žena 19.07.2010 20:25:41

>> leontynka, 19. 07. 2010 15:36:11

Já mám 75/80B a kupovala jsem si M-ko a je opravdu dobrá.

avatar

eva029 žena 19.07.2010 21:28:43

Nazdárek, tak to já jsem na tom ještě o něco hůř (75F-G). Marně jsem zkoušela vše možné včetně výše zmiňovaného Craftu… Nakonec jsem naštěstí na zahraničních diskuzích narazila na Shock Absorber B109. Mám ji přes dva roky a nemůžu si stěžovat :-) Takže pokud má některá z vás podobně VELKÝ problém jako já, tak doporučuji (jde sehnat až do UK velikosti GG, nevím ale, jestli ji lze sehnat v ČR)

avatar

Praha 4

Celkem 25236 km
Minulý měsíc 155 km
10 km: 0:57:31 (2014)
půlmaraton: 2:11:15 (2013)
maraton: 4:44:49 (2013)

hanice žena 19.07.2010 21:55:29

ahoj holky, taky prispeju svou troskou do mlyna, v pradavnu mam za sebou ruzne vrstveni trik a podprsenek, stahovani facem,taky pomerne dlouhe obdobi behani jen v sustakove bunde (i v lete). Posledni cca rok a pul beham v podprsenkach z H§M – jsou cerne, je na nich ATHLETIC TRAINING, do nich se zapasuju a neni problem. Navic staly do 500Kc. Zadna znackova se mi zatim tak neosvedcila.

Motto: Over and over again.
avatar

Praha 5

půlmaraton: 1:51:59
maraton: 4:01:38

Sluníčko žena 20.07.2010 07:20:04

>> LuckaB, 19. 07. 2010 17:56:51

jinak Sluníčko, doufám žes mi ulehčila námahu při výběru podprsenky na běh :)

také doufám, vím, jaká je to úleva, když konečně něco sedí… :-) :-)

avatar

Slatiňany

Celkem 3853 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:13 (2010)
půlmaraton: 1:58:29 (2011)
maraton: 4:01:36 (1998)

Deer žena 21.07.2010 15:16:00

Ahoj, mám podobný problém, potřebuji velikost 70 F a nemůžu sehnat vhodnou podprsenku na běhání. Zatím to řeším tak, že běhám v normální bezešvé podprsence se širšími ramínky a přes ni ještě navléknu elastický těsný top, který ji více zpevní. Podprsenku Craft jsem zkoušela, ale má bohužel pro mě moc dlouhá ramínka, která nejdou nastavit, takže jako bych žádnou podprsenku neměla. Nemá náhodou některá z vás tip na podobnou podprsenku, jako doporučuje Sluníčko, ale s nastavovacími ramínky? Moc by mi to pomohlo.

avatar

Praha 5

půlmaraton: 1:51:59
maraton: 4:01:38

Sluníčko žena 21.07.2010 15:39:56

A zkoušela jsi i tu velikost S a druh bez zapínání, ten levnější co uvádím? Já měřím 157 cm, takže jsem malá a ramínka jsou pro mne dobrá. Jinak také pro mne bylo vždy vše veliké. Uvidíš kdyžtak ještě v dalších pokračováních jestli nebude nějaký tip či typ (pro tebe :-) )

avatar

Olomouc

starkey žena 21.07.2010 22:12:59

Já jsem hodně obdařená ;-) a mě se výborně osvědčilo vzít si jedno tričko, teprve pak na něj podprsenku a pak ještě jedno tričko. Ostatní varianty již zde zmíněné byly pro mě stále bolestivé a nepříjemné. :-?

avatar

Slatiňany

Celkem 3853 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:13 (2010)
půlmaraton: 1:58:29 (2011)
maraton: 4:01:36 (1998)

Deer žena 21.07.2010 23:51:57

>> Sluníčko, 21. 07. 2010 15:39:56

Zkoušela jsem S, ovšem se zapínáním. Měřím 159 cm, ale asi mám prsa posazená trochu výše, než je běžné, u všech podprsenek musím mít ramínka zkrácená na maximum a ty bez možnosti nastavení mám moc dole. Zkoušela jsem různé – Craft, Sensor, Nike, Fila. Včera jsem objevila modrobílou sportovní podprsenku Nike s nastavitelnými odepínacími ramínky, která se dají i překřížit. Ve velikosti S je mi sice trochu těsná a má menší košíčky, než by bylo ideální (M už bylo volné kolem hrudníku), ale vypadá, že by mohla dobře zpevňovat. Až jí vyzkouším, dám sem posudek ;-)

avatar

Slatiňany

Celkem 3853 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:13 (2010)
půlmaraton: 1:58:29 (2011)
maraton: 4:01:36 (1998)

Deer žena 21.07.2010 23:52:45

>> starkey, 21. 07. 2010 22:12:59

Zajímavá varianta, to mě nenapadlo. Vyzkouším…

avatar

Praha 5

půlmaraton: 1:51:59
maraton: 4:01:38

Sluníčko žena 22.07.2010 07:16:52

co my ženy nevymyslíme :-)

ale je to prostě důležité, cítit se dobře

avatar

Nymburk - Loučeň

Celkem 412 km
Minulý měsíc 0 km

Lois11 žena 22.07.2010 07:47:07

Já používám také Craft, objednala jsem si přes internet nejdříve S, ale vzala jsem si jí jednou a nemohla jsem v ní vůbec dýchat. I přesto, že mám malá prsa, asi mám široký hrudník. Poté jsem raději zašla do obchodu a velikost M jsem si již raději vyzkoušel a je opravdu super. Nyní mi S velikost černé barvy jen leží doma, takže pokud byste měl někdo zájem, ráda přenechám huběnějším :-). Jedná se o tu bez zapínání. Kdyžtak klidně písněte ;-)

Motto: Je lepší mířít vysoko ke hvězdá a minout, než mířit do kupy hnoje a trefit se...
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

LuckaB žena 22.07.2010 11:59:25

>> leontynka, 19. 07. 2010 15:36:11 tady jsem narazila na tabulku velikosti :)

http://www.kursport.cz/…iTabulka.jpg

Velikost: S (70), M (75), L (80), XL (85), XXL (90) – košíčky u všech velikostí C-D

avatar

České Budějovice

Celkem 92 km
Minulý měsíc 0 km

doubrawka žena 22.07.2010 13:44:18

>> starkey, 21. 07. 2010 22:12:59

To zní dobře, to vyzkouším.

avatar

Vysočina

Celkem 8 km
Minulý měsíc 0 km

Hannelle žena 27.07.2010 23:56:35

já nosím sportovní prádlo zn. ANITA Active(www.anita.com)a jsem s ním maximálně spokojená. Kvalita super, materiál prodyšný, lehoučký, nikde nic netlačí ani nedře, ramínka nastavitelná, vše drží tak jak má – co víc si přát8-)? V nabídce mají velikosti košíčků od A až do H, obvod 70–105.

Nalezené položky: 39 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.