Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sílu hledej na schodech

Sílu hledej na schodech
foto: archiv behej.com

Miroslav Kratochvíl | 01.11.2010 | přečteno: 11583×

Přidat svalstvu nohou trochu síly, to se může hodit, i když se nepovažujeme za žádné závodníky a v běhu hledáme především radost. Ale kde tu sílu nabrat, když posilovně se většina běžců vyhýbá obloukem? Zkusme schody, ty najdeme prakticky všude.

Výběhy schodů jsou účinným posilovacím prostředkem. Jak se liší od „obyčejného“ běhu do kopce? Zatímco při běhu do svahu si v únavě můžeme snadno pomoci zkrácením kroku, schody podobnou úlevu neumožňují. Výška stupně nás nutí při každém kroku pořádně zvedat kolena. Nízká kolena bývají jedním z nejrozšířenějších nedostatků v běžeckém stylu i při běhu po rovině.

Další výhodou je to, že noha došlapuje na horizontální plochu schodu pod téměř stejným úhlem. To v kombinaci s došlapem z menší výšky výrazně šetří pohybový aparát. Dynamický běžecký odraz do schodů posiluje stehenní svaly, lýtkový sval a zpevňuje kotník. Za zmínku jistě stojí také fakt, že i nejzatvrzelejší příznivci došlapu na patu obvykle při běhu do schodů došlapují na přední část chodidla. Důvod bývá jednoduchý. Celé chodidlo se často na schod prostě nevejde.

Není nutné lámat si hlavu teorií a zkoumat, jaký počet schodů je optimální a jakou přestávku zvolit mezi jednotlivými výběhy, pokud si chceme dát pořádně do těla. Prakticky každé schody jsou použitelné. Ideální je, máme-li úsek se schody přímo na svém oblíbeném běžeckém okruhu a můžeme-li je během jednoho běhu absolvovat několikrát. Zbytek okruhu poskytne svalům aktivní odpočinek, který je pro regeneraci mnohem vhodnější, než kdybychom odpočívali v klidu.

Nemáme-li jinou možnost než se po krátkém výběhu znovu vracet po schodech dolů, je dobré ještě před tím, než se začneme vracet dolů, vyklusat alespoň krátké několikaminutové kolečko nad schody. S rychlostí sestupu to na schodišti nepřeháníme. Vůbec nevadí, když se dolů vracíme chůzí.

Ideální pro rozbití stereotypu je, najdeme-li delší schodiště s nerovnoměrně rozloženými stupni. Ovšem na vybíhání takových schodů se musíme plně soustředit. Jakákoli nepozornost může skončit zakopnutím, zvlášť jsme-li již unaveni.

Zařazení výběhů do schodů se na naší kondici neprojeví okamžitě. Zpočátku se únava může na našem výkonu projevit negativně. Ale již po několika týdnech poznáme, jak se schody pozitivně projeví na síle našich nohou.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 01.11.2010 00:02:45

Přidat svalstvu nohou trochu síly, to se může hodit, i když se nepovažujeme za žádné závodníky a v běhu hledáme především radost. Ale kde tu sílu nabrat, když posilovně se většina běžců vyhýbá obloukem? Zkusme schody, ty najdeme prakticky všude.
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 20390,9 km
Minulý měsíc 131,9 km
10 km: 0:42:31 (2011)
půlmaraton: 1:38:10 (2010)
maraton: 3:56:28 (2011)

hugo muž 01.11.2010 04:40:12

Bydlím v 11. patře a zásadně chodím nahoru pěšky. Po tréninku, pokud nejsem moc zničený, tak to aspoň z části vybíhám. Cvičení je to pěkné, ale občas bolestivé :D

Motto: „Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“ Antoine de Saint-Exupéry
avatar

Chebsko

Celkem 6455 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (2012)
půlmaraton: 1:40:00 (2010)
maraton: 4:01:00 (2010)

R V M muž 01.11.2010 06:17:16

Ten Pulec je taky všude :-)

Motto: http://RunningVillageMetrosexual.blogspot.com
avatar

Hradec Králové

Celkem 4312 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:21 (2011)
půlmaraton: 1:59:10 (2011)
maraton: 4:25:12 (2011)

Chuana žena 01.11.2010 08:14:07

Zdravím Leonu! :-)

Bydlím ve 13.patře,a když jdu běhat,tak jdu pěšky dolů a po doběhu poctivě vycházím.Jsem už na to tak zvyklá,že mi to ani nepřijde a mám to jako relax.

Občas se to i hodí.Před prací chodím ještě vyvenčit svou fenku.Bylo to v zimě,tak jsem ještě byla dostatečně oblečená.Dolů jsme jely výtahem,vracíme se a já vidím,že svítí nouzová světla,výtah nejede… Za normálních okolností by mi to nevadilo,ale v půl šesté ráno,když máte všechen čas na minuty spočítaný,jsem musela jednat rychle. Amálka je malá,tak jsem ji vzala do náručí a makala,protože mi běžel čas…Přiběhla jsem celá uvařená,přiznám se,že k infarktu nebylo daleko,protože v ruce jsem měla skoro deset kilo živé váhy,na sobě zimní kalhoty,čepici a bundu…Ale stihla jsem to :-)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.