Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Před nákupem bot se vyzbrojte informacemi

Před nákupem bot se vyzbrojte informacemi
foto: behej.com

Radek Narovec | 15.12.2010 | přečteno: 13827×

Řada běžeckých noviců řeší, kde a jaké boty pořídit na příští sezonu. Nezaškodí zopakovat si pár rad a tipů, jak snížit riziko špatného nákupu, případně volby nevhodných bot. Zkušení borci potvrdí, že výběr běžeckých bot je tak trochu alchymie a pojem „správné boty“ v podstatě neexistuje.

Před nákupem to chce projít literaturu, přehledy, recenze a pochopitelně omrknout diskusní fóra, kdo jak kterou botu a značku jako takovou hodnotí. Ale opět pozor – otřelý výkonnostní běžec s váhou 60 kilogramů může odsuzovat model, který je pro začínajícího (a zpravidla těžšího) běžce dobrou investicí.

Každopádně v zavedených obchodech se nemusíte bát, že byste pořídili botu, která je vysloveně nezdravá, nebezpečná nebo nekvalitní. Ty hodně levné zpravidla nevydrží tak dlouho, noha v nich může klouzat, ani běh v nich nebude moc o radosti, jako spíše o boji. Bohužel ono zaběhlé rčení „pro začátek mi stačí levná bota“ je jedním z důvodů, proč tolik lidí u běhu nezůstane.

Nenechte se odradit leckdy neuspořádaným prodejním místem. Pokud víte, co hledáte, občas při „hrabošení“ v outletech narazíte na solidní model za hodně dobrou cenu.

Pozor na jednu věc – i v sebelepších prodejnách se sebezkušenějším personálem se prodejci dělí na zapřisáhlé „mizuňáky“, „najkaře“ či „asicsáky“, kteří vám dají tip právě na tu „svou“ botu, když se jich zeptáte, co by si pořídili oni. Nehledejte v tom zlý úmysl, spíše konstatování faktu.

Vyplatí se maličká analýza samotného prodejce. Už podle jeho figury poznáte, jestli se jedná o běžce, nebo běžecky nezkušený personál. Šance, že vám dobře poradí obtloustlý prodavač, je logicky malá. Stejně tak ale šlachovitý maratonec vám možná bude zarputile podsouvat myšlenku koupě tvrdší a rychlejší boty, když vy zrovna hledáte měkčí obuv pro občasné výběhy.

Je běžnou praxí (bohužel i v prodejnách ohánějících se přívlastky „odborníci“ nebo „specialisté“), že vám pro začátek běhání automaticky budou nabízet vysoce tlumivou botu s řadou prvků, které mají korigovat váš došlap a ulehčovat odraz.

Vězte, že poslední dobou se vyrojily desítky studií, které tuto tezi přinejmenším nepodporují a některé vysloveně odmítají. Většina fyzioterapeutů má o prospěšnosti „chytrých“ drahých bot jasno, jen nejsou tak slyšet, jako výrobci či prodejci, kteří jich mají plný sklad. Zkuste pátrat po lehkých a ohebných modelech (což nemusí být nutně závodní boty!). Dobrý prodejce je určitě mít bude.

Pokud vám záleží na zdraví chodidel (a komu by nezáleželo…), pořiďte si ideálně páry dva. Když o tom budete přemýšlet, zjistíte, že to není o dvojnásobné investici – boty vydrží o to déle, střídáním budete procvičovat různé části chodidel a možná ještě narazíte na obchod, který čelí aktuálnímu slabšímu odbytu výprodejovými akcemi typu pár bot zdarma k zaplacenému.

Do současných běžecky složitých povětrnostních podmínek jsou vhodné boty s hrubou podrážkou, klidně i těžké modely. Na sněhu a ledu vám půjde spíše o jakýkoliv bezpečný pohyb vpřed, než o rychlost a tempo. Existují i boty s nasaditelnými hřeby nebo protiskluzové návleky.

Nebudeme dávat doporučení ohledně ceny a kvality. Rozhodně neplatí, že nejdražší rovná se nejlepší. Ale neplatí ani opak – čím levnější, tím horší. Každá noha je unikát, každý běžec má jiné preference a výkonnost, je tedy třeba zkoušet. Vybrat botu podle toho, že ji chválí kamarád, to zpravidla není dobrý postup. Zkušenější vám ale potvrdí, že dobrou botu hledali roky, či spíše i po letech ji stále hledají. Jedině porovnáváním a osobní zkušeností se časem doberete k vlastní spokojenosti.

Rozdíly v cenách mezi letošním a loňským modelem by neměly být přehnané. Bota určitě za rok nezestárla tolik, aby to odůvodnilo tisícikorunové rozdíly. Pokud tedy vidíte markantně zlevněný loňský model, neváhejte a sáhněte po něm.

Nečekejte moc velké výprodeje po Vánocích. Jednak výprodeje už nějaký ten měsíc běží, jednak s příchodem jarní kolekce si obchodníci nebudou chtít podtrhávat ceny nového zboží.

Určitě prověřte e-shopy. Zboží na nich (zejména těch zahraničních) je z mnoha důvodů výrazně levnější. Nákup ale doporučujeme jen těm, kteří vědí, co chtějí a nevadí jim riziko, že je nový model osvědčené řady může překvapit změnou střihu a bota jim nebude sedět tak, jak byli dosud zvyklí. Reklamace bývají často krkolomné a zdlouhavé, nehledě na s tím spojené poštovní poplatky. Určitě se v dnešní době vyplatí spíše prověřit domácí obchody a jejich výprodeje.

K bontonu však patří, že pokud se necháme desítky minut obsluhovat zkušeným personálem v kamenné prodejně, oceníme to nákupem přímo na místě, nikoliv poděkováním a následným zakoupením daného modelu v e-shopu. E-shopy totiž svých levnějších cen dosahují mimo jiné právě tím, že nezaměstnávají a neškolí obslužný personál.

Pro porovnávání kolekcí a značek je ideální sportovní veletrh. Doporučit lze určitě ten květnový na pražském Výstavišti před Volkswagen Marathonem. V blízkém zahraničí je pak určitě špičkou únorové ISPO v německém Mnichově.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 15.12.2010 08:16:57

Vrcholí předvánoční nákupní atmosféra a řada běžeckých noviců řeší, kde a jaké boty pořídit na příští sezonu. Nezaškodí zopakovat si pár rad a tipů, jak snížit riziko špatného nákupu, případně volby nevhodných bot. Zkušení borci potvrdí, že výběr běžeckých bot je tak trochu alchymie a pojem „správné boty“ v podstatě neexistuje.
Odkaz na článek

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 15.12.2010 12:07:55

Treba brat do uvahy tiez fakt, ze o tom, co sa bude z danej znacky predavat, rozhoduje distributor a preto sa ponuka v nasich obchodoch casto kruto lisi od webstranok vyrobcu. tym je potom ovplyvnene aj poradenstvo v obchode. bohuzial sa potom prisposobuje bezec topanke a nie topanka bezcovi

Motto: the best runner leaves no trace
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.