Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KOMENTÁŘ: Co také ukázala anketa o závod roku

KOMENTÁŘ: Co také ukázala anketa o závod roku
foto: Zdenek Krchák

Radek Narovec | 22.12.2010 | přečteno: 2942×

Je dohlasováno, tým Ondry Němce z Prusinovic slaví. Ač počtem startujících řádově menší než někteří další ve finále ankety o závod roku, s přehledem zvítězila Rohálovská desítka. Rozhodli o tom svými hlasy sami běžci. Čím své mediálně známější rivaly porazila a co vše možná toto hlasování poodhalilo?

Především to je věrnost fanoušků a zapálení organizátora. Ačkoliv jedno možná pramení z druhého. Přízeň věrných nelze nařídit, naplánovat nebo zadat agenturám. Běžec je mrška, chce být pořadatelem hýčkán, téměř až osobně. Vidět pořadatele v akci nejen v době konání samotného závodu, ale běhat a žít během v podstatě nonstop po celý rok. Bít se s překážkami, nefňukat a nezávidět těm, kteří jsou v něčem momentálně úspěšnější. Poučit se od nich. Umět zbláznit obchodní partnery natolik, že krize-nekrize prostě neumí říci ne na předložené požadavky.

S fanoušky je zapotřebí komunikovat. Věcně a cíleně. Používat komunikační kanály, které vyhovují té které skupině běžců. Internet a jeho sociální sítě jsou určitě účinnou a rychlou formou přenosu informace, starší formy komunikace mají ale na druhé straně fanoušky stálejší.

O tradicí závodu je zapotřebí se opírat, nikoliv však zůstávat jen u ní. Zajímavých a ambiciozních závodů přibývá a je třeba se ohánět, abych vystoupil z davu a udělat vše pro to, aby se to o mně vědělo.

Pro někoho může být překvapením, jak základní část a finále ankety ovládly moravské závody. Jistě, lze to vysvětlit tím, že větších akcí je na Moravě méně než třeba v samotné Praze, kde se hlasy běžců rozložily a výrazněji nevynikl nikdo.

Ale nezpomínejme, že „Rohálovka“ měla tu ukrutně nevýhodnou pozici, že se koná hned zkraje roku (takže se na ni mohlo zapomenout) a to ještě v kraji, který rozhodně nepatří mezi běžecky nejpočetnější. O to více smekněme před Ondrou Němcem. Jeho pražští kolegové mu mohou tiše závidět fakt, že zatímco metropole se rozhodla se upracovat k totální apatii, jiné regiony se stále umí během bavit a žít naplno i život běžecký.

Ondrovi přejme hodně trpělivosti. Pokud mu vítězství v anketě přivede na start účastníky nové, z řad méně zkušených běžců, bude čelit podobným starostem a tlakům jako jeho „větší“ kolegové. Zcela určitě bude nucen – stejně jako ostatní úspěšní pořadatelé – zvážit ještě větší profesionalizaci, protože nikdo z nás si nepřeje, abychom se bavili na úkor podlomeného zdraví těch, kteří pro nás podobné akce připravují.

V pětici finalistů jsou dva zcela nové závody a jeden skoronový. Opět, lze to shodit lakonickým „nové je vždy hezké, uvidíme napřesrok“. Pro mne to je spíše znamením, že pořadatelská scéna prožívá po letech bouřlivé roky. Je tu chuť něco dělat, je tu chuť dělat to jinak a hlavně – jsou tu ti, pro které se to dělá a kteří to ocení.

O příští rok se tedy nebojím. Už teď vím, že všechny krásné závody zase neobjedu…

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behy.cz 22.12.2010 07:46:48

Svými hlasy jste ve finále ankety rozhodli o tom, že nejpopulárnějším závodem roku 2010 je Rohálovská desítka. Závod zvítězil s převahou již v prvním, nominačním kole. Ve finále pro Rohálovskou desítku hlasovalo 139 čtenářů behy.cz. Druhé místo patří se 72 hlasy Olomouckému 1/2Maratonu, na třetí příčce skončil počtem 66 hlasů brněnský závod Vokolo Príglu.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 5384 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:55 (2009)
půlmaraton: 1:30:55 (2009)
maraton: 3:29:13 (2013)

Papy muž 22.12.2010 08:47:50

Proč je Rohálovská desítka tak populární? Nejen svým jarním termínem a kopci, které se až jaksi podezřele svižně vybíhají. Ale hlavně… rohálovským gulášem Mistra kuchaře!

avatar

Boza muž 22.12.2010 09:50:53

Ahoj,

jménem organizátorů běžeckého závodu kolem Brněnské přehrady „Vokolo príglu“ ( www.vokolopriglu.cz ) gratulujeme vítězi a přejeme další úspěšné ročníky…

Triexpert team

avatar

Rokytnice

Celkem 3114 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:43 (1990)
půlmaraton: 1:41:43 (2001)
maraton: 2:58:58 (1992)

Allan muž 29.12.2010 07:31:59

Blahopřeju Prusinovickým! Zdá se mi zajímavé, že první tři místa patří moravským závodům. A také mne to těší. Hlasovali i Čechové? Co se děje v dříve tak populárních Nasavrkách? Jezdíte tam někdo? Přeji vám mnohé sportovní úspěchy.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.