Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak vybrat obuv. Nebo běhat bosí?

Jak vybrat obuv. Nebo běhat bosí?
foto: archív behej.com

Dagmar Lisá (Mostecká) | 16.04.2012 | přečteno: 80655×

Trend vysoce odtlumených, masivních bot se vzduchovými nebo jinými polštáři pomalu, ale jistě ustupuje a stále více se prosazuje návrat k přirozenosti, a to k běhu naboso. Nebo alespoň skoro naboso. Opatrnější výrobci své nové modely ztenčují, ti odvážnější rovnou vyšli s botou-nebotou, nebo spíše gumovou ponožkou známou jako „pětiprsťáky“.

Chůze naboso je pro člověka přirozená a zajišťuje dostatečnou stimulaci chodidla. Stimulace receptorů zlepšuje vnímavost nohy, tím se zlepšuje komunikace nohy s mozkem, což ve svém důsledku vede k lepší aktivitě nejen drobných svalů nohy, ale i svalů celého těla. Naše otupělé a oploštělé nohy nejsou na takovou chůzi navyklé a nemusí se jim to zprvu líbit. Nošením pevných odtlumených bot tyto funkce nerozvineme.

Pokud budete opatrně a po troškách zkoušet chůzi nebo běh naboso, noha začne fungovat lépe, a lépe bude schopna běh naboso odpružit. Doporučuji začít opravdu postupně. Až bude tepleji, vyberte si místo, kde je jemná tráva a v rámci svého tréninku se na chvilku zujte a projděte se nebo se proběhněte bosky. Opravdu nezačínejte s během naboso na lesní cestě plné kořenů a kamínků, a už vůbec ne na úplně tvrdém povrchu. Také nemějte za cíl, pokud nejste zvyklí, že poběžíte celý trénink naboso. To by vám rozhodně neprospělo a navíc by vás to zcela odradilo.

Boty tedy – alespoň prozatím – rozhodně potřebujeme. Jejich výběr je velice individuální. Když si botu obujete, měla by vám být příjemná. Ne vždy je pocit příjemnosti ten rozhodující. Často nám totiž bude příjemná bota, která je hodně vyztužená a zpevněná právě proto, že v ní noha nemusí „nic dělat“. Takové ulehčení se vám pravděpodobně vůbec nevyplatí.

Můžeme to zobecnit: Co je nám příjemné, to nás zpravidla nijak nerozvíjí a nikam neposouvá. Stejně tak je to s botou. Bota, která vám dá plnou pasivní oporu, vyřadí všechny důležité funkce chodidla – funkci senzoru, úchopovou a odrazovou funkci. Proto pozor na boty, v kterých se vám chodí jakoby samo!

Zkoumejte, zda při chůzi cítíte prsty, a když prsty zatlačíte dolů, bota se alespoň trochu ohne. Nebo jde o botu, která má zvednutou špičku a bota se při chůzi jakoby sama odvaluje? To vám může dát právě ten pocit nenáročné chůze, je to ale na úkor vyřazení prstů, což má neblahý vliv na příčnou klenbu, lýtko, achilovku a práci svalů celého těla.

Velká polemika se vede nad botami neutrálními a pronačními. Pronační boty mají za cíl redukovat nadměrný pronační pohyb. Pronace je odborný termín pro pohyb, při kterém se vnitřní část nohy blíží k zemi. Tento pohyb je při došlapu do jisté míry fyziologický. Noha se má došlapem mírně oploštit. To je právě jeden z mechanismů odpružení.

Problém vznikne, je-li pronace nadměrná. Tzv. běžec s nadměrnou pronací je ten, kterému při došlapu příliš padá vnitřní strana nohy dolů, tedy padá podélná klenba a vbočuje se vnitřní kotník. Je to odchylka způsobená zpravidla svalově. Určité svaly nepracují, neudrží tedy nohu ve správném postavení a noha padá dovnitř. Pronační bota je tedy bota, která jedinci s padající vnitřní stranou nohy tuto část nohy podepře silným vyztužením. Otázka je, jestli je to dobře a opět je to velice individuální. Někomu toto podepření může prospět, někomu ne.

Každý máme nohu trochu jinak postavenou, ale tato odlišnost je do značné míry dána různými drobnými poruchami funkce chodidla, které lze ve většině případů odstranit. Není tedy úplně efektivním řešením volit botu dle své odchylky. Taková bota vás pak nenavádí k nápravě odchylky, pouze ji úspěšně či neúspěšně kompenzuje. Vbočený kotník se dá totiž velice dobře vycvičit a vy si můžete velice přirozeně nohu napravit a zpevnit ve správném postavení. Správná funkce nohy je zásadní pro fungování celého těla a pasivní opora správnou funkci nohy nezajistí. Pozor tedy na nadužívání pojmu pronace a s pronačními botami obezřetně!

Dagmar Mostecká, www.bebalanced.cz


RADY PRO NÁPRAVU CHODIDEL VČETNĚ DOPORUČENÝCH CVIČENÍ NALEZNETE V NOVÉM BĚHEJ, KTERÉ VYCHÁZÍ 22. DUBNA

Anketa

Myslíte si, že zdraví chodidel může ovlivnit i výkon běžce při závodech?

ano
 
258 hl.
ne
 
6 hl.
Celkem hlasovalo 264 uživatelů.

Komentáře (Celkem 224)

Nalezené položky: 225 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
avatar

Rakovník

lassie žena 22.04.2011 12:08:09

>> rudo, 22. 04. 2011 10:27:53

Rudo, vrátila jsem se k některým starším příspěvkům, narazila na Tvůj, jak jsi začínal – je tedy lépe, pokud se k běhání bosky vracím po zimě, zpočátku asfalt (tady o betonové ploše blízko nevím), aby člověk nemusel koukat pod nohy a nebál se, kam všude šlápne a pak je křečovitej a ztrácí správnou techniku než rovnou terén, kde se tomuto nevyhnu? Přiznám se, že zrovna takováhle uvolněnost a úžasný pocit z lehkého běhu a „vypnutí“ všech ostatních smyslů vedlo k mému výronu (bohužel pražské cyklo nebývají v zimě bez děr), i když to bylo v botách, naboso by se ta noha možná tak snadno tou dírou sežrat nenechala. CO se týká kotníku, asi vazy a svaly kolem teď po zranění ještě nejsou schopny plné zátěže naboso a ve VFF, proto v botkách je tomu líp? Dělám si z toho závěr, že prostě mezi norm. během v botách postupně sundavat a zpočátku teď zůstat jen na nějakém pěkném hladkém asfaltu nebo jestli najdu beton? Mně se dost rychle v tom terénu vloni ve VFF zalíbilo, ale jak jsem psala ráno, teď to bylo docela jinak, nechci napsat přímo zklamání, protože asi to chce opatrně a nějaký přístup vzhledem k moment. stavu.

avatar

Sloviensko

rudo muž 22.04.2011 12:18:26

>> lassie, 22. 04. 2011 12:08:09

vychadzam z toho co pislao mnoho bezcov co presli uspesne nabosobeh

najrychlejsie sa nauci spravna technika uplne naboso a na tvrdom

asfalt je dostatocne tvrdy aj ked beton je tvrdsi.. su 2 pristupy, behat bezne objemy v botach a behat len trochu naboso a postupne ten pomer menit to je hlavne pre tych co maju vysoku vykonnost a nechcu stratit formu kedze musia kazdy chvilu zavodit.

Kto nema zavazky moze prestat behat uplne a zacat po troche striktne na tvrdom a fyzicku si udrzuje inymi sportami, najlepsie cyklo atd.

osobne odporucam vzdy ale aj iny pristup – behat naboso doma na koberci alebo parketach, behat aj uplne na mieste a behat aj s pomalym posunom dopredu a aj dozadu. dda sa zacat aj chodzou – preslapavanim na mieste na koberci naboso, ked sledujes ako sa noha zdviha a ako sa kladie, dvojita praca clenku teda najpr predna cast a po dotyku sa zacne clenok ohybat a necha aj patu dotknut a opacne naspat, po zaziti si tejto techniky sa prejde do behu na mieste s rovnakou dvojitou pracou clenku.

vyhoda je ze beh na mieste znamena ze dopadas – kladies nohu pod seba pod tazisko nemozes ju klast pred seba a teda nemozes na patu

a si nezavisla od pocasia podmienok atd a mozes to spravit poar minut pocas dna hocikedy bez obliekania a chystania von a cakania na svetlo atd.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Rakovník

lassie žena 22.04.2011 12:25:59

>> rudo, 22. 04. 2011 12:18:26

OK, dík, zvolím tu první var. a Tvůj přístup, to můžu i tady v práci chvílemi, když tu nikdo zrovna není.

avatar

Řásná

Celkem 4696 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:08 (2010)
maraton: 3:36:43 (2010)

petr.svejda muž 22.04.2011 12:26:14

>> lassie, 22. 04. 2011 12:08:09

všechny ty bolesti kotníků a nártů při přechodu z paty na špičku jsou pochopitelné. Zkus se podívat na nějaký video pataře v tlumených botách. Minimální pohyb hlezeního kloubu, trvalá fixace klenby, achilovka minimálně zatěžovaná, kloub za prvním metatarzem rovněž fixován silněší podešví. Rotace nohy díky „podpoře“ pronace omezena. S trochou nadsázky bych to přirovnal noze v přaskáčích.

A teď se podívej na video běhu na boso po špičkách. Všechno je úplně jinak. Vše se hýbe a zatěžuje. Achilovka najednou slouží svému původnímu účelu přirozené pružiny. Klenba slouží svému původnímu účelu utlumení dopadu. Přirozená pronace rovněž. Prsty se ohýbají téměř do úhlu 90 stupňů. Přechod je tedy pro netrpělivého pataře neuvěřitelně zatěžující a bolestivý. A dovedu si snadno představit, že může skončit i velmi špatně. A naopak – tomu, kdo je trpělivý a vydrží, může přinést do běžeckého života novou kvalitu.

avatar

Rakovník

lassie žena 22.04.2011 12:48:23

>> petr.svejda, 22. 04. 2011 12:26:14

jj, nejsem tak úplně patař, jak jsem psala, vloni ten přechod (spíš bych to ale nazvala doplněk, běhala jsem tak i tak, boty úplně nezavrhuji a ani nechci) byl relativně v pohodě, trochu víc byly cítit lýtka, ale to za nějaké 3 dny přešlo a pak už dobrý. Jenže teď je to asi díky tomu zranění – kotník asi není schopen ještě správné koordinace úplně ve všech stupních zátěže, proto asi v botě už je „dobrý“ a jak se po něm toho chce víc, tak se ozve, že ještě pozor. Tak bych to viděla. Fakt je ten, že jsem ho cítila při prvních vyběhnutích téměř po dvou měsících, ale během chvíle se jakoby postupně rozhýbal a dobrý. No a včera jsem trochu „přitáhla otěže“ nebo jak to mám nazvat. Prostě opatrně, nebude to tak úplně v pohodě jako u přechodu v plném zdraví.

Jinak – proč jsem asi ty problémy takový neměla – vždycky jsem běhala v botech, který byly takový poddajný, flexibilní, musela jsem je v podrážce trochu ohnout a prakticky krosovky. Jednou jedinkrát jsem si dala poradit v jedné renomované prodejně (přeci jen, sem tam je tvrdý povrch, tak jestli třeba nějakou botu na to nezvolit), tak jsem zakoupila hodně odtlumené, silniční boty z kontrolou pronace. Výsledek? Něco málo vyběhnutí jsem přežila, že se to podá, i nějakých 10 km jsem v tom odběhla, pak jsem je asi dvakrát vzteky vyzula a po asfaltu doběhla domů – oproti pocitu v těch botách to bylo vcelku v pohodě a to jsem o bosoběhu neměla tušení nebo jsem myslela, že tak max. Bikila z nedostatku financí, když ještě nebyl taková třída, se s tím potýkal. Šly z baráku, hodně rychle.

avatar

Sloviensko

rudo muž 22.04.2011 23:56:12

>> lassie, 22. 04. 2011 12:48:23

na liecenie a posilnenie clenkov je dobre tiez ist do vody :

beh v hlbokej vode – co znamena ze neocishnes na dno a pouzivas plavaciu vestu alebo pas, rozne styly pohybu od slapania vody po napodobnoivanie behu chodze klasickej lyziarkej techniky a cyklistiky

a okrem toho drziac sa dosky plavat iba nohami rozne styly – plavecke nozne drilly a ako si zvyknes nasad plutvy extra zataz na clenok jednak to posilni a jednak do vynuti max clenkovu flexibilitu

pritom vobec nemusis vediet plavat drzis sa dosky len koppes nohami a ani sa nemusi velmi pritom posuva, nejde o naplavane km ide o minuty.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 23.04.2011 08:29:15

>> lassie, 22. 04. 2011 12:48:23

Dcera si loni třikrát podvrkla kotník. Jednou kvůli tomu vzdala závod. I v zimě, když začaly tréninky v tělocvičně – skákací plyometrie, … měla stále problémy. Řešili jsme to dvěma kroky:

  • svalstvo trupu (core), které stabilizuje běžce z centra
  • cvičení naboso na BOSU (samozřejmě, že i na trup je BOSU ideální)

Pomohlo to.

Motto: No toto!
avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 23.04.2011 11:27:34

ja som si tiez pred dvoma dnami kupil balancnu dosku za 8,–€ Nie je to ako drahe Bosu, ale tiez pomoze na moje kotniky, ktore ma dost pichaju po behu v terene (hlavne po zime, ked si nohy odvykli). Na core pouzivam kmitaciu tyc.

avatar

Praha 10

Celkem 89 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:00 (2007)

Golom muž 26.05.2011 15:58:09

>> PeterFabok, 20. 04. 2011 13:15:34

děti nemají plochou nožku, akorát do určitého věku mají na chodidle v oblasti klenby tukový „polštář“

avatar

offline muž 15.05.2012 21:24:16

Pěkný večer, jen bych se chtěl zeptat, co si myslíte o značce Head Extreme – píšou tam prodyšný air mesh a stabilizační segmenty, vysoce responzivní pěna paty a jazyk, ale já teprve začínám a chtěl bych obuv, ve které mi nebudou smrdět nohy…:-? taky extrémní „stromečková“ podešev s klenkem a mezipodešev EVA zaručují skvělou stabilitu a dlouhou životnost. Máte někdo tyto boty, a jaké jsou zkušenosti – viz třeba http://www.grsport.cz/…reme-pro-men

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 15.05.2012 21:40:58

>> offline, 15. 05. 2012 21:24:16 To vypadá na kvalitní tenisovou obuv, s tím tady na běžeckém fóru moc lidí zkušenost mít nebude :-)

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 16.05.2012 09:33:59

>> offline, 15. 05. 2012 21:24:16 najmenej smrdia bose nohy – uz je to raz tak ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
28.01.2014 17:15:03

Nemohu si pomoci ale bosoběh je dobrý v písku, na měkké mechové lesní pěšině, třeba i na neudupaném hliněném povrchu, na jemném pilinovém povrchu, třeba i na polytanu, ale určitě ne na asfaltu, betonu nebo na dlažbě. Tyto tvrdé povrchy jsme vymysleli my lidé, ne příroda a bez mírného tlumení si běháním na tvrdém povrchu poškozujeme kloubní chrupavku. Jako doktor vím, že kloubní chrupavka na to není stavěná.

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 28.01.2014 20:25:29

Doktoři svého času tvrdili, že ženám při maratónu vypadne děloha a že míle pod 4 minuty je fyziologicky nemožná. Trochu dál v minulosti bylo všelékem pouštění žilou a nyní se ukazuje, že si pravděpodobně popletli příčinu a následek ohledně vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Nejsem hardcore bosoběžec, ale rád si v létě naboso zaběhám. Pak mě bolí jen namožená lýtka a odřená chodidla. Je to složité téma. Některé výzkumy ukazují, že paradoxně právě při běhu po měkkém povrchu jsou klouby víc zatěžovány, protože měkký povrch ošálí existující tlumící mechanismy a reflexy. Jsou náznaky, že pravidelné zatěžování klouby a kosti posiluje. Naopak běžci dle empirických zkušeností několika generací doporučují držet se mimo cesty, tedy preferovat měkčí povrchy. Taky je rozdíl běhat týdně 30 nebo 150 km, stejně tak jako běžet naboso 10 km nebo 42, kdy ke konci jsou nohy vyklepaný, lýtka i nervový systém unavený a neplní dobře svou tlumicí funkci. Tohle všechno jsme tady na fóru dlouze probírali a nedošli k žádnému závěru. Jsem proto zvědavý, jestli máš nějaké důkazy pro své tvrzení.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Celkem 174,4 km
Minulý měsíc 0 km

elis.krejci žena 17.08.2015 18:04:58

Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli někdo má zkušenost s fivefingers od vibramu. Potřebovala bych poradit s výběrem. Rozhoduji se mezi BIKILA LS ,TREKSPORT a KSO EVO . Chtela bych je jak na běžné nošení tak i na běh po silnici i po lesním terénu, taky na občasné tůry po horách a bouldering.

Motto: By changing your mind, you change everything.
Nalezené položky: 225 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.