Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na Mattoni Grand Prix se chystá rekordní počet žen

Na Mattoni Grand Prix se chystá rekordní počet žen
foto: archiv

Daniela Havránková | 06.09.2011 | přečteno: 5572×

Mattoni Grand Prix centrem večerní Prahy hlásil už tři týdny před datem konání rekordní zájem žen a dívek. Pokud jich na poslední chvíli před sobotním startem mnoho necukne, největší domácí ryze ženský závod potvrdí, že ženy a dívky neběhají už jen samy v parcích nebo na běhacích pásech posiloven, ale stále více přicházejí na chuť sportovním výzvám.

„Je zcela evidentní, že běhá čím dál více žen. Běh je pro ně prostředek k tomu, jak získat a udržet si dobrou kondici,“ potvrzuje trend trenér Miloš Škorpil, který vede odborný tréninkový program PIM Women's Challenge, v rozhovoru pro nové číslo Běhej. Cílem programu je připravit ženy i na závod a povzbudit je právě v této v běžecké výzvě.

Nechme hovořit čísla, která toto tvrzení dokládají. V roce 2008 se na Mattonce v cíli pětky objevilo 845 žen, v roce 2009 už 1120 a o rok později to bylo 1287. Letošní počty registrovaných již nyní naznačují výrazný nárůst – v těchto dnech je žen přihlášeno na oba závody více než 1700, z toho zhruba 350 na delší vzdálenost. Dojde samozřejmě k tradičnímu rozdílu mezi počtem přihlášených a těch, co závod skutečně absolvují, ale i tak počet žen dokládá vzrůstající tendenci.

„Z růstu počtu účastníků, žen i mužů, máme velkou radost. V současné chvíli jsou počty přihlášených dvojnásobné ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce," vyjádřila se Martina Kozáková z organizačního týmu PIM.

A jak ženy vítají novou možnost poměřit své síly na stejné trati s muži? „Na pětku bych nešla. Nemám vyloženě závodní ambice, ale vadilo by mi, že bych se zdržela na startu v tlačenici a můj čas by tím byl znehodnocen. Proto se mi desítka zdá přijatelnější,“ říká naše spolupracovnice, běžkyně Kamila Bulířová.

Velký městský závod na 10 kilometrů může být opravdu z určitého pohledu lákavější než ten na kratší distanci. Při velkém počtu účastníků je třeba u neelitního závodníka, který bude poněkud utopen ve startovním poli, počítat v úvodu závodu s jistou časovou ztrátou. Ta u desítky už nehraje takovou roli.

Některé ženy si v minulosti také stěžovaly na nepříjemnou mačkanici v prostoru před startem. „Podmínky pro závodníky se snažíme zlepšovat každým rokem. Letos budou koridory označeny písmeny, která budou vyobrazena i na startovních číslech. Běžci budou moct vstupovat pouze do příslušného koridoru a vstup do koridoru bude kontrolován," dodává Kozáková.

V rámci obou závodů lze rovněž běžet v trojčlenných týmech. Ženské trio svěřenkyň trenéra Jana Kervitcera se přitom chystá na tradičně ženskou pětku. Prostě proto, že si dívky z Kerteamu chtějí v září zaběhnout velký závod na pět kilometrů s jedinečnou atmosférou. „Doufáme, že si na trati navzájem pomůžeme, chceme se i pokusit o osobní rekordy na této vzdálenosti,“ svěřila se s plány Dagmar Zemanová, jedna z nich.

Kratší varianta je jistě zajímavější i pro prvoběžkyně, které chtějí 10. září zažít svou závodní premiéru. Ničeho se bát nemusí – na startu rozhodně samy nebudou…

WEB ZÁVODU

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 22.08.2011 10:00:53

Mattoni Grand Prix centrem večerní Prahy hlásí tři týdny před datem konání rekordní zájem žen a dívek. Pokud jich na poslední chvíli mnoho od startu necukne, největší domácí ryze ženský závod potvrdí, že ženy a dívky neběhají už jen samy v parcích nebo na běhacích pásech posiloven, ale stále více přicházejí na chuť sportovním výzvám.
Odkaz na článek

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 2259,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:51 (2011)
půlmaraton: 1:46:28 (2010)
maraton: 4:44:26 (2016)

rockysouthpaw muž 07.09.2011 17:18:48

Všichni běžci nechť si vemou černou pásku, myslím, že bychom měli vzdát čest našim hokejistům, kteří dnes tragicky zahynuli! :-(

Motto: It ain´t about how hard you hit, it´s about how hard you can get hit, how much can take and keep moving forward...get up and run!
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.