Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžecký festival v magické večerní Praze vypukne už za pár hodin

Běžecký festival v magické večerní Praze vypukne už za pár hodin
foto: Martin Symon

Tomáš Nohejl | 03.09.2011 | přečteno: 5263×

Černé africké hvězdy v čele s Philemonem Limem, který umí půlmaraton pod hodinu. Česká elita s držitelem letošního vytrvaleckého mistrovského hattricku Milanem Kocourkem. Sportovní celebrita a fotbalová megastar Pavel Nedvěd. A spolu s nimi tisíce běžců a běžkyň všeho věku i výkonnostních úrovní. To je pražský běžecký festival Mattoni Grand Prix. Propukne v sobotním večeru v okolí Staroměstského náměstí už pošestnácté.

Obraz běžící magické večerní Prahy ocenila Mezinárodní atletická federace IAAF stříbrným odznakem kvality. Hodnotí v ní výkony, organizační zabezpečení i bohatou účast a doprovodné programy. „Jsme šťastni, že můžeme přinést tolika lidem radost. To je naše největší odměna a motivace,“ říká Carlo Capalbo, šéf pořadatelského týmu PIM, který rozběhal metropoli věhlasným maratonem, desítkou a půlmaratonem.

A dává do pohybu celou zemi, neboť jeho masové běhy už uhranuly Olomouc, týden po Mattoni Grand Prix vyrazí za premiérou do Ústí nad Labem a za rok se chystají do Českých Budějovic. A pak ještě dál…

Ženy útočí na rekordy

Nyní se běží ve znamení Woman´s Challenge, neboli ženské výzvy. Oproti předchozím letům stále stoupá počet přihlášených žen. Loni na všech závodech PIMu o 49%! Loňská pětka s 1 472 účastnicemi byla největším ženským během všech dob na českém území. Letos rekordní čísla mohou ještě povyskočit.

Poprvé tady dostanou ženy šanci zaběhnout si i desetikilome­trovou trať. I když špička a prize-money zůstávají pouze na tradiční pětce. „Na ni bych nešla. I když mi nejde o vítězství, přece jen tlačenice na startu ovlivní výsledný čas. Desítka je pro mě mnohem lákavější a zajímavější, tam už se ztráta tolik neprojeví, objektivněji si prověříte výkonnost,“ potvrzují mnohé kondiční běžkyně.

Dvanáct z nich vybrali pořadatelé z PIMu do svého projektu výše zmíněného názvu. Připravili jim společný odborně vedený trénink pod vedením běžeckého experta Miloše Škorpila. A těšili se z jejich probuzené vášně pro běh.

Tři mladé běžkyně z jilemnického sportovního gymnázia tu zahájí projekt Czech Marathon Hopes, který by měl pomoci nalézt vytrvalecké naděje. „V českých tabulkách mužské desítky jsou v nejlepší dvacítce kromě prvního Pešavy (1998) všechny zaběhnuté časy nejpozději z osmdesátých let. A to je přece hrozné,“ podivuje se Jana Moberly, bývalá běžkyně, nyní manažerka Vysokoškolského sportovního centra, zajišťující přední světové běžce pro závody Capalbova týmu.

„Chceme jim nabídnout určitou finanční podporu, ale především možnost kontaktů se skupinami předních světových běžců,“ vysvětluje.

Kiwi z Keni veze zážitky z korejského finále

Třeba se za čas vydají ve stopách novozélandských bratrů Robertsonových, kteří už čtyři roky tvrdě trénují přímo v proslulém keňském Rift Valley. A Jake to před pár dny, byť krkolomně, dotáhl až do finále běhu na 5 000 metrů na mistrovství světa v Tegu, kde se v televizním rozhovoru rozpovídal i o cestě do Prahy. I oni jim o tom teď mohou povyprávět.

Mezi stovkami běžců se ukáží i další známé osobnosti. Kromě Pavla Nedvěda, který přiletěl přímo z cest po USA, je to přední světový kardiochirurg Jan Pirk, cestující běžkyně-spisovatelka Ivana Pilařová anebo bývalý fotbalový reprezentant Vratislav Lokvenc – nyní vyhledavač talentů švýcarského FC Basilej.

„Závod má krásnou atmosféru s osvětleným Staroměstským náměstím. Já se přihlásil sám už loni, jenže jsem pak někde ztratil číslo. Běhám dvakrát týdně s kamarády. Desítku dá každý fotbalista, to jsme běhali v přípravě,“ říká Lokvenc. Už loni běžel půlmaraton po boku spoluhráče Nedvěda. „To bylo horší, no spíš hrozný. Od dvanáctého kilometru jsem cítil každý krok a byl rád, že jsem to nějak doklepal. Maraton,ten určitě nikdy nedám.“

Běžecké nadšení podpoří i bohatý doprovodný program – týmové běhy, barmanský běh s žonglérskými kousky s tácy a skleničkou vody, běh ambasád, firemní a charitativní běhy (loni vydělaly přes tři miliony korun). K tomu koncerty hudebních kapel podél trati, mezi nimiž se můžete těšit jako každý rok na známé seskupení Tam-tam Batucada orchestra.

Účastníci dostanou nejkomplexnější běžecký servis – v rámci startovného kvalitní tričko, medaili, esemesku se zaběhnutým časem na mobil, masáž a městskou dopravu zdarma. Pořadatelé dokázali loni dokonce prodloužit provoz metra o hodinu přes půlnoc.

Soutěžní čísla byla vyprodána devět dní před startem. Patříte mezi včasné, šťastné přihlášené? Anebo vyrazíte i bez nich aspoň nasát tu euforii?

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 07.09.2011 10:13:29

Černé africké hvězdy v čele s Philemonem Limem, který umí půlmaraton pod hodinu. Česká elita s držitelem letošního vytrvaleckého mistrovského hattricku Milanem Kocourkem. Sportovní celebrita a fotbalová megastar Pavel Nedvěd. A spolu s nimi tisíce běžců a běžkyň všeho věku i výkonnostních úrovní. To je pražský běžecký festival Mattoni Grand Prix. Propukne v sobotním večeru 10. září v okolí Staroměstského náměstí už pošestnácté.
Odkaz na článek

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 2259,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:51 (2011)
půlmaraton: 1:46:28 (2010)
maraton: 4:44:26 (2016)

rockysouthpaw muž 07.09.2011 19:04:04

Všichni běžci nechť si vemou černou pásku, myslím, že bychom měli vzdát čest našim hokejistům, kteří dnes tragicky zahynuli! :-(

Motto: It ain´t about how hard you hit, it´s about how hard you can get hit, how much can take and keep moving forward...get up and run!
avatar

Celkem 3467 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:02 (2011)
půlmaraton: 1:39:46 (2011)

muž 07.09.2011 21:18:20

KAREL RACHUNEk, JAN MAREK, JOSEF VASICEK kolik nam ty kluci dali radosti

avatar

Praha 6

Celkem 5766,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:12 (2010)
půlmaraton: 2:05:47 (2010)

PM.22 muž 07.09.2011 21:23:03

Souhlasim je to hrozna tragedie…:-(

Motto: Běh je prostě droga!!!
avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 07.09.2011 21:38:50

uprimnu sustrast rodinam celej posadky lietadla…

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.