Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Propadající se klenba není důvod skončit s běháním

Propadající se klenba není důvod skončit s běháním
foto: Hana Šlegrová

Petr Kostovič | 17.10.2011 | přečteno: 89905×

Nebývá to okrajový problém. Řada lidí, opravdu se to netýká jen běžců, mívá s propadající se nožní klenbou potíže. U běžců, pokud zpočátku nad situací jen mávnou rukou, mohou vést až k tomu, že je donutí přestat běhat. A to je přece škoda. Co tedy s tím?

Fyzická kondice často není rozhodující. Při závodě dvojic 5 beskydských vrcholů, při němž je třeba překonat vzdálenost 130 kilometrů, stála propadající se klenba nohy ultraběžci Zdeňku Štěpánkovi v cestě k dokončení závodu. Nakonec přes velkou bolest Zdeněk s pomoci klacku sloužícího jako hůl závod dokončil, dvojice však klesla v pořadí na třetí místo.

Kdo by neznal moderátora řady závodů po celé republice, běžeckého nadšence, rádce a trenéra, znalce běžeckých závodů, letos třiasedmdesáti­letého Iva Domanského. Konec jeho běhání způsobila také propadající se nožní klenba.

„Zprvu to nebylo tak hrozné. Při běhu to bolet přestalo. Postupně bolest v chodidle rostla, až se stala nesnesitelnou. Po dvou až třech uběhnutých kilometrech nebylo možné pokračovat dál. Tenkrát mi bylo už přes šedesát let a nebyly takové možnosti jako dnes. Tak jsem to neřešil. Kdyby mi bylo pětačtyřicet, určitě bych si nechal zhotovit ortopedické vložky,“ vrací se k problému, který ukončil jeho běhání, Ivo Domanský. „Dnes mi vadí i rychlá chůze, můžu jen pomalu chodit,“ dodává.

Problém může nastat i tehdy, když neběháte stovky kilometrů měsíčně. „Příčinou spadlé nožní klenby nemusí být jen přetěžování chodidel sportovní činností, ale dlouhodobé používání nevhodné obuvi, chození naboso po površích, které nestimulují chodidlo, třeba po linu a plovoucích podlahách. Svou roli hrají i dědičné vlivy, obezita a v neposlední řadě rovněž hypermobilita, tedy povšechné povolení vaziva,“ říká Jitka Stehlíková, fyzioterapeutka ze zdravotnického zařízení Fyziosport. Jsou tedy řešením ortopedické vložky?

„Pokud se propadá příčná klenba, která je držena především vazy a hodně jí pomáhají flexory, tedy ohýbače prstů, je vhodné použít vložku s takzvaným srdíčkem uprostřed v přední části vložky. Vložka by vždy měla být dělána na míru, aby bylo srdíčko umístěno tam a v takové výšce, jak je potřeba! Srdíčko ale není vždy dostatečné, a to v tom případě, že je klenba spadlá už v její horní části. Je pak na místě daný stav konzultovat s fyzioterapeutem,“ říká fyzioterapeutka Dagmar Mostecká z fyziocentra Be Balanced.

„Dalším problémem je podélně plochá noha, která je často spojená se spadnutím, vbočením kotníku dovnitř. To je většinou svalová záležitost. Vložka zde může pomoci zvednout kotník do výhodnějšího postavení, hraje podpůrnou funkci. Doporučujeme ji nosit spíše jen při zátěži a současně se soustředit na vědomou korekci postavení kotníků,“ vysvětluje další problém nožní klenby.

„Nejčastěji se setkávám s podélně plochou nohou s vbočeným kotníkem dovnitř (takzvanou pronací). Pokud se takový člověk bude spoléhat jen na pasivní pomoc, z dlouhodobého hlediska se bude problém spíše prohlubovat. Takže mu zpočátku bude stačit bota s mírnou podporou pronace, pak začne mít problémy i v ní. Koupí si tedy boty s větší podporou nebo si do bot dá vložky, problém opět na chvíli ustoupí a v nejnevhodnější okamžik se znovu objeví.“

Podle terapeutů jsou vložky dobré na dlouhou, statickou zátěž. Tím je myšleno chození po městě, postávání, celodenní výlet nebo dlouhý vytrvalostní běh, ale problém dlouhodobě neřeší. Co tedy dělat dál a existuje nějaká prevence?

„Vhodná je stimulace chodidla chůzí v bezpečném terénu, v trávě, na písku a kamíncích. Například začít na začátku léta a postupně otužovat až do podzimu, kdy je ideální několikaminutové brouzdání v jinovatce, ranní rose, které by mělo být následováno teplou sprchou a vysušením. Důležitý je plynulý přechod, ne, že se vyběhne po zimě do studeného trávníku, mělo by to být opačně,“ říká Jitka Stehlíková.

Podle obou fyzioterapeutek jsou i další možnosti. U příčné klenby cvičení zaměřená na flexory (ohýbače prstů), u podélně ploché klenby cvičení na korekci postavení kotníků. Mezi ně patří cviky v lehké nestabilitě, na jedné noze, nestabilní ploše, vhodné jsou třeba takzvané půlmíče, u nichž pracují i svaly kolenou a kyčle. Návod naleznete například v dubnovém Běhej zaměřeném na kondici chodidel. Při nadváze je navíc třeba zapracovat na snížení tělesné hmotnosti.

„Jako doplněk jsou dobré také střídavé koupele, při nichž použijete dvě nádoby, jednu se studenou a druhou s horkou vodou. Střídavě pak přešlapujte na místě, 30 sekund v horké vodě, následně 10 sekund ve vodě ledové, prospívá to lepšímu prokrvení,“ doporučuje Stehlíková.

Podle ní jsou dobří i takzvaní ježci a podobné umělé pomůcky, a to v momentu, kdy není možnost jinak povzbudit svaly chodidla. Například v kanceláři můžete mít ježka pod stolem. Přiměřená aktivace by měla být doprovázena i regenerací, je tedy dobré nevyhýbat se odborným masážím chodidla.

Platí ale i to, že obecné doporučení platné pro všechny neexistuje, proto je dobré konzultovat problém individuálně s fyzioterapeutem, který může sestavit řešení „šité na míru“.


Jak je to s podélnou a příčnou klenbou?

Kostěné struktury jsou složeny do polokoule, která je běžně označována jako nožní klenba. Klenutí je dvojí – rozlišujeme podélnou a příčnou klenbu.

Za normálních okolností jsou na zdravém chodidle tři opěrné body: jedná se o patu, nártní kost palce a malíku. Mezi těmito body jsou klenby rozprostřeny: mezi patou a nártní kostí palce se nachází (vykrojená) vnitřní podélná klenba, mezi patou a nártní kostí malíku zevní (méně vykrojená) podélná klenba a vzájemně mezi nártními kostmi palce a malíku mluvíme o klenutí příčném.

Vlivem nevhodného obutí, přetížení, anebo naopak malé zátěže, úrazu (častých „vyvrtnutí“), dochází k tomu, že klenutí ztrácí svůj tvar a tedy i tlumící funkci. Svou úlohu zde mohou sehrát samozřejmě i dědičné vlivy, a v neposlední řadě rovněž hypermobilita (povšechné povolení vaziva).

Kam až to může vést?

Klenutí se propadá a přidávají se navíc další deformity chodidla, jako je vbočený kotník, vbočený palec, kladívkovité prsty apod. Proměny jsou postupné, propad klenby podélné i příčné jde většinou ruku v ruce společně. Zpočátku se nemusí dostavit ani bolest, spíše únava v oblasti chodidel. Prvním varováním může být i bolest v zádech, především v momentě, kdy je snížení chodidla asymetrické, jedna klenba je povolena více, než druhá a vzniká dojem rozdílných délek dolních končetin, což má za následek asymetrickou pozici pánve, na kterou reaguje páteř skoliotickým postavením.

Anketa

Týká se vás problém s tzv. plochou nohou? Jak jej řešíte?

 
84 hl.
Celkem hlasovalo 489 uživatelů.

Komentáře (Celkem 71)

Nalezené položky: 72 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 31.03.2012 07:00:39

>> EdCable, 30. 03. 2012 23:05:07

ahoj, nepřehlédl. Zatím jsem se nedostal na kontrolu k podiatrovi, aby mi zlepšení potvrdil a mohl jsem ukazat scan chodidel pred a po roce úsilí. Doufám že to zvládnu co nejdříve.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Česká Lípa

Wuxi žena 23.04.2012 17:16:55

Taktéž se bohužel připojuji do řady běžců s diagnózou příčného plochonoží. A přidávám do diskuze vlastní pohled na věc. Jasné ano pro individuální ortopedické vložky do bot pro „běžný provoz“, zvláště pak, pokud vaše zaměstnání není sedavé. Ortopedická srdíčka je docela kumšt správně umístit do bot, aby se dosáhlo kýženého efektu. Chůze na boso jen v terénu. Rozhodně ne asfalt, podlahy a jakékoliv další tvrdé podklady. Asfalt z běžecké mapy vymazat. Do tréninku přidat běh na boso v měkčím terénu ( louky … ). No a pak už se jen obrnit dostatečnou dávkou trpělivosti

avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 23.04.2012 18:01:28

>> Wuxi, 23. 04. 2012 17:16:55

Z vlastní zkušenosti mohu vložky doporučit i když spíše konzervují vzniklou situaci. Nicméně pomohou v začátcích zvládnutí souvislého běhu při konstantní rychlosti. Pokud je snaha o zlepšení stavu pomůžou cvičení a posilování chodidla. Docela se mi osvědčily VFF a to i na tvrdším povrchu a chůze naboso tam kde to je možné (doma, louka, pláže) 4.5. jdu na scan chodidel tak pak pošlu obrázky jak to vypadalo před cvičením a po cca 10 měsících. Podle otisků mokrou nohou by tam mělo být už mírné zlepšení. Za významné také považuji redukci hmotnosti.
Na delší trasy nad 30 km ale stejně používám vložku se srdíčkem a podporu klenby, loni jsem měl na nártech nepříjemné bolesti právě při dlouhém běhu bez opory.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 04.05.2012 21:45:04

Dnes jsem si ověřil předpoklad zvýšení příčné, a zaroveň odlehčení i podélné klenbě. V laboratoři Casri Praha jsem absolvoval scan chodidla ve statickém stavu, potom i v dynamickém naboso při chůzi a běhu a nakonec i s obuví. Výsledky potvrzují původní zjištění podle otisků mokré nohy. Obě nohy, které dlouhá léta považuji za ploché začínají mít tendenci zvedat se v příčné klenbě a tím i odlehčovat přetěžované klenbě podélné. Pokusím se o víkendu udělat obrázek a dodat popis jakým způsobem jsem k tomuto stavu přispěl. Je to pro mě velké překvapení s přihlédnutím k tvrzení některých lékařů, že ploché nohy jsou již trvalý stav.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.05.2012 07:14:01

aleluja

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 06.05.2012 18:36:58

scan chodidla z 2009, který jsem si nechal udělat před zahájením pravidelných dlouhých běhů, ukazuje jakým způsobem byla rozložena zátěž na chodidle (červená nevyšší dále podle spektra ke žluté) Nejzatíženější podélná klenba způsobovala předčasnou únavu na chodidlech a také částečně v lýtkových svalech kam se zátěž přenášela. Způsobovala to zejména nadváha (+15 kg) a také dlouhodobé zanedbávání péče o chodidla. Jako řešení bylo doporučováno použití speciální vložky a obuvi s pevnou podrážkou. Zkusil jsem to ale výsledky nebyly dobré. Po diskusích zde na foru jsem se rozhodnul zkusit jiný způsob a po investici do VFF na jaře 2011 jsem začal s prvními krůčky s minimalní obuví. Nezaznamenal jsem žádné obtíže, naopak běh se stával díky efektivnějšímu odrazu a opatrnějšímu dopadu příjemnější a dařilo se mi bez obtíží splnit plánované trasy. Od podzima jsem k tomu přidal i traily s botkami NB minimus po různých lesních pěšinách a a takto jsem běhal do zimy. Zimu většinou odjezdím na běžkách, ale chodidla dále procvičuji při šlapání na balanční pomůcce BOSU a také chozením po oblázcích při kneipových koupelích v saunách. Od jara jsem dále v těchto bězích dále pokračoval. Kromě toho při protahování po běhu doma zkouším našlapováním po gumových ježcích uvolnit spodní část chodidla. Všechno jde snadno bez výrazných obtíží, pouze při rychlejším běhu a dopadech z větší výšky dochází k někdy k namožení vnější hrany. Koncem roku 2011 již komplet došlapuji na střed chodidla a po snížení hmotnosti zvládnu běhat i dlouhé vzdálenosti bez zvýšené námahy nohou. Kontrolou v bazénu zjišťuji, že zatížení nohy se změnilo. Přikládám to zejména snížení váhy, ale podíl na tom má i změna došlapu a posílení svalů a šlach při přirozeném pohybu chodidla. V pátek jsem byl kontrolován v CASRI Praha a výsledky ze scanu mě celkem překvapily i přestože jsem je odhadoval. Zvýšením na příčném klenutí došlu i k odlehčení podélnému a nyní není přetěžovaná (červena z původního scanu zmizela). Kontrola prováděna v statickém i dynamickém stavu. Přestože občas boty střídám v letošním roce se pokusím převážně věnovat běhání v min.obutí s cílem do podzima dostat se na optimální hmotnost a dosáhnout běžného funkční klenby na chodidlech. Pokusím se to nadále dokumentovat a jak to bude možné předám další zkušenosti.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Brno

Celkem 6240 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:06 (2013)
půlmaraton: 1:46:04 (2011)
maraton: 4:16:37 (2013)

Alcedo muž 27.05.2012 19:53:29

>> RoobertG, 06. 05. 2012 18:36:58

Odkaz na obrázek nějak nefunguje. Jinak je fajn, že je snad možné stav klenby vylepšit, a hlásím se do klubu zborcené příčné klenby, která podle některých neexistuje, ale já o ní začínám dost vědět. Bohužel informace od některých renomovaných fyzioterapeutů tak optimistické nejsou, přesto zkusím na doporučení vložky a cvičení. Běhání nedám zas tak snadno.

Motto: Děláme co můžeme, pane!
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 28.05.2012 06:01:24

>> Alcedo, 27. 05. 2012 19:53:29

odkaz jsem opravil, snad uz bude funkční, pokusím se co nejdříve doplnit i o aktualní scan prokazující popisované změny. Cvičení i přes názory některých specialistů přínos má důležitá je také redukce hmotnosti pokud je nadváha. Zlepšení se nemusí projevit brzo, ale přínos je pak z mnoha hledisek velmi příznivý.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Josh Beny muž 21.07.2012 15:38:21

cize ak a niekto ploche nohy moze trenovat dalej ne? staci nosit iba tie orto. vlozky a vsetko je v poriadku ne?

avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 21.07.2012 18:19:02

>> Josh Beny, 21. 07. 2012 15:38:21

Ovšem, běhat i chodit lze bez omezení, pouze jsou dříve unavená lýtka. Vložka částečně pomáhá, ale funkci klenby plně nenahrazuje. Pro začátek je to ale optimální řešení.

Motto: spěchej pomalu
avatar

Josh Beny muž 21.07.2012 20:42:14

cize to je kvoli tym lytkam jo? nie kvoli niecomu inemu? lebo ja nepocitujem unavu na lytkach

avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 22.07.2012 06:39:57

>> Josh Beny, 21. 07. 2012 20:42:14

Nemusí se to projevit přímo na lýtku záleží na došlapu, ale zvýšená únava se na nohou projeví zcela určitě. Záleží i na délce zátěže, při kratších bězích do hodiny je to bez problému.

Motto: spěchej pomalu
Nalezené položky: 72 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.