Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Češi v Mexiku už potkali Tarahumary. Start se blíží

Češi v Mexiku už potkali Tarahumary. Start se blíží

behej.com | 01.03.2012 | přečteno: 6819×

Pozdrav ze žhavého Mexika! Náš spolupracovník Milan Daněk vyhrál zápas s internetovým spojením z Měděných kaňonů a poslal první zprávu před startem. „Skupina českých účastníků Cooper Canyon Ultra Marathonu, v čele s Danielem Orálkem, úspěšně docestovala a zasílá zprávu z městečka Urique, které již naplno žije přípravou akce,“ píše.

Cestovat Mexikem není snadné. Jde o rozlehlou zemi a při cestě do státu Chihuahua, ležícího úplně na severu při hranicích s USA, je nutné překonat obrovskou vzdálenost. Po dvou dnech a nocích strávených v letadle a autobusu jsme se konečně natáhli na postel hotelu v Los Mochis. Ale ani zde jsme se dlouho nezdrželi. Ještě před svítáním vyrážíme opět na cestu a opravdu první zastávkou našeho putování je historické městečko El Fuerte.

Konečně čas trochu proniknout do atmosféry života na ulicích, ochutnávat jídla a obdivovat starou španělskou architekturu. Den končíme zajímavým výletem na raftu po řece Rio Fuerte, pozorujeme ptactvo a průvodce nám ukazuje mayské petroglify vytesané do kamenů. Pouze malé kousavé mušky narušují pohodu příjemně stráveného dne.

Ráno nás čeká další cesta, ale na tuhle se opravdově těšíme. Železnice Chepe, klikatící se napříč Měděnými kaňony, cestujícím nabízí neuvěřitelně krásné výhledy do divoké krajiny. Patří udajně mezi nejzajímavější a nejkrásnější železnice světa a představa, že by nějaká mohla být ještě krásnější, připadá už téměř nemožná. Trať se budovala sto let a čítá neuvěřitelných 73 tunelů a 28 mostů. Vystupujeme na stanici Divisadero, kde jsou velkolepé výhledy do kaňonů.

Poprvé vybíháme na lehký výklus až pátý den. Nadmořská výška přes dva tisíce metrů je na dechu znát. Městečko Urique, cíl naší cesty, však leží o tisíc pět set metrů níže na dně jednoho ze zdejších kaňonů. Poslední fáze cesty autem dolů po úzké kamenité silničce zaryté do stěny kaňonu je adrenalinovým zážitkem.

V restauraci La Plaza, plné ultramaratonců za všech koutů světa, je rušno. Všechny příchozí s úsměvem vítá charismatický Caballo Blanco. Po podpisu prohlášení, že účast na tomhle závodě je rizikem každého z účastníků, dostáváme tričko klubu Mas Loco, což v překladu znamená „blázni“. Pohled mezi osazenstvo lokálu naznačuje, že poměrně velká část přítomných patří spíše mezi hobíky, ale určitě nechybí ani velmi kvalitní výkonostní běžci.

Tipujeme, kdo bude Danovi soupeřem. Pozornost poutá zejména Mexičan, který v minulosti dvakrát vyhrál slavný newyorský maraton a zkušený Jihoafričan Steve Black. Odhadovat v tuhle chvíli šance je však naprosto předčasné.

Do nedělního startu zbývají tři dny určené k aklimatizaci a seznámení se s tratí. V čtvrtek je na programu 18 mil dlouhý úsek k farmě Los Ausos. V místech, kde trať vede po úzkých stezkách, je zřetelně značena vápnem nabílenými kameny. Výpravu vede Caballo Blanco.

Cestu tam absolvují všichni společně, nazpět už může běžet či jít každý sám. Stejné, ale na jiném useku, to je i v pátek a zůstává na zvážení každého, zda organizované možnosti využije.

„Počasí odpovídá mým očekáváním, horké a suché klima. Trať je relativně běžecká, s výjimkou nejprudších úseků, kde dojde na chůzi. Trošku problém může být s velkou prašností,“ říká Dan třetí den po příjezdu do Urique.

Jindy ospalé městečko v těchto dnech ožívá nebývalým ruchem. Příčinou však není jen rozrůstající se skupina ultramaratonců, jejich doprovodu a filmařů. Ze všech stran nyní přichází indiáni. Již z dálky září jejich pestře barevné kroje. Každý z nich dostane po absolvování závodu odměnu – kukuřici.

„Mnozí z nich už pravidelně neběhají, bylo by riskantní chtít po všech, aby běželi celých osmdesát kilometrů. Proto mohou závod ukončit vždy při doběhnutí do Urique. To je celkem třikrát. Vždy, když se rozhodnou běh ukončit, dostanou kukuřici. Její množství je však větší, pokud uběhnou delší trať. Závod tak úspěšně dokončí každý, nikdo není poražený,“ objasňuje myšlenku podpory původních obyvatel a tradic organizátor Caballo Blanco.

napsal Milan Daněk

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 03.03.2012 17:28:09

Pozdrav ze žhavého Mexika! Náš spolupracovník Milan Daněk vyhrál zápas s internetovým spojením z Měděných kaňonů a poslal první zprávu před startem. „Skupina českých účastníků Cooper Canyon Ultra Marathonu, v čele s Danielem Orálkem, úspěšně docestovala a zasílá zprávu z městečka Urique, které již naplno žije přípravou akce,“ píše
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 04.03.2012 08:53:52

Další zpráva od Dana Orálka na facebooku (cca 6:00 našeho času): Večer před závodem velká fiesta. Tance, řeči politiků a mexická hudba. Ti místní politici kecají ještě dýl než ti naši. V poledne jsme dostali čísla od CB. Indiánů a místních mexikánů bude startovat asi 350. Večeře u Mama Tita a poslední pivo před závodem. Ráno v 6:30 jdem na to.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 04.03.2012 08:58:07

Ještě připomínám na případné časově aktuální držení palců :-D že start je ve 14:30 našeho času a že vítěz by měl běžet cca 7 H (díky za info Filipe K.)

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Praha

Celkem 1005 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:39 (2015)
půlmaraton: 1:51:03 (2012)
maraton: 4:11:23 (2013)

brisindel žena 04.03.2012 22:47:44

Dan Orálek se dost výrazně zapsal do historie světového ultraběhu. Nebýt křečí, mohl přetěžký závod v Mexiku, známý z bestselleru Born to Run, i vyhrát! I tak, druhé místo a čas 6:50h jsou naprosto skvělým výsledkem!!! – Facebook Běhej.com

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.