Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dostaňte tělo rychle do pohody

Dostaňte tělo rychle do pohody
foto: archiv behej.com

Radek Narovec | 31.03.2012 | přečteno: 11625×

Po letošním větrném půlmaratonu cítíte každičký sval, nejen nohou. A zítra to bude o třídu horší. Co udělat hned a co den dva poté, abychom se rychle vrátili do fyzické i psychické pohody? Prohřátí svalů, následná studená sprcha či koupel nohou, správná strava, odpočinek, dostatečný spánek a třeba i další věci.

Výrobci potravinových doplňků doporučují krátce po výkonu sacharidový nápoj, před spaním naopak proteinový. První na doplnění energie, ten druhý pro rychlejší rekonstrukci nárazy poškozených tenkých svalů.

Odpůrci „chemické“ stravy sáhnou po jablku, banánu či jiném ovoci. Vyhněte se ale těm s velkým podílem vlákniny.

Co nejdřív se naložte do teplé vany, přidejte esenci eukalyptu, jalovce, tymiánu nebo levandule a ve vodě rozpusťte celý sáček soli. Na závěr můžete nohám ulevit střídáním studené a teplé. Sauně se v den půlmaratonu (dehydratovaní) rozhodně vyhněte! Na uvolnění svalů pomůže i vonná terapie se stejnými esencemi. Ještě před koupelí se projděte naboso v trávě.

Zařaďte masáž chodidel a větších svalových partií. Chodidlo promněte plastovým ježkem a ošetřete puchýře. Velmi pomůže i prosté pohlazení namožených partií!

Po koupeli by měl následovat alespoň půlhodinový odpočinek vleže. Pokud neusnete, hrajte si se svaly cíleným uvolňováním – více psychickým než fyzickým. Rozhodně to nepřehánějte se silným strečinkem, abyste nedostali křeče. Ty se mohou dostavit i v noci. Zcela se jim předejít nedá, snad jen snížit pravděpodobnost doplněním tekutin.

S odstupem neváhejte zařadit pivo, obsahuje ve skvělém poměru látky nyní nadmíru důležité pro naše tělo a chmel je také skvělým uklidňujícím prostředkem, zejména máte-li plnou hlavu dojmů a usnout by byl pro vás neřešitelný problém. Pozor však na alkohol ihned po výkonu, dehydruje! Pokud cítíte potřebu kávy na zvednutí tlaku, doplňte ji vždy sklenicí vody.

Naordinujte si pestrou stravu, kvalitní steak s přílohou, vegetariáni nahradí maso luštěninami nebo vejci. Tekutiny a vitamíny se stopovými prvky dodají saláty, ideálně konzumované po ránu. Nebojte se v těchto hodinách i slaných potravin, ale nezapomeňte, že mezi soli (minerály) nepatří jen ta kuchyňská! Skvělým doplňkem minerálů je Zelený jíl, který pořídíte v bio prodejnách.

Vhodným tipem na zatuhlé svalstvo je kompresní prádlo, které rovněž má pomoci regeneraci. Existují návleky na lýtka i celé kalhoty, včetně speciálních na spaní. Dražším řešením je elektrostimulační přístroj.

Buďte neustále v mírném pohybu. Dlouhé sezení vede k hodně nepříjemnému zatuhnutí svalstva nohou. Jakkoliv to bude nepříjemné, rozhýbejte druhý den nohy krátkým a pomalým během, raději v hodně odtlumené obuvi. Druhý den také hodně protahujte. Opakovaný strečink a jóga uvolní svaly i mysl.

Stejně jako platí ve fotbale nebo hokeji – lépe se únava vstřebává vítěznému týmu. Zkusme se naladit do pocitu vítězů. Neřešte „co by, kdyby“, lepší výkon už stejně nedosáhnete. Radujte se z každičkého úspěchu, pogratulujte kamarádovi, mrkněte na fotky ze závodu. Prostě buďte v pohodě.

Dva tři dny po půlmaratonu zkuste třeba thajskou masáž. Je ideální na celkové uvolnění, ale není vhodné ji absolvovat krátce po enormním fyzickém výkonu. Je poměrně drahá a efekt by nebyl takový.

Ať vám běh co nejdříve přináší radost a uvolnění!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 31.03.2012 15:49:49

Po letošním větrném půlmaratonu cítíte každičký sval, nejen nohou. A zítra to bude o třídu horší. Co udělat hned a co den dva poté, abychom se rychle vrátili do fyzické i psychické pohody? Prohřátí svalů, následná studená sprcha či koupel nohou, správná strava, odpočinek, dostatečný spánek a třeba i další věci.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.