Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak nebýt na maratonu za stálého outsidera

Jak nebýt na maratonu za stálého outsidera
foto: Veronika Brychcínová

Miloš Škorpil | 28.04.2012 | přečteno: 9734×

Už dávno nejste maratonský prvoběžec, a přesto pořád nevíte, jak na to? Máte pocit, že děláte nějakou chybu, protože výsledek zatím neodpovídá tomu, co jste natrénovali? U maratonu většinou neplatí, že čím více zkušeností, tím méně chyb. Ta úměra je často opačná. Proč? Protože máme pocit, že už to máme „na háku“, že nás nic nemůže překvapit… a uděláme další chybu.

Nejčastější chyby „zkušených“ maratonských harcovníků

Prohřešků se dopouštíme především v tréninku a tím, že si chceme za každou cenu ověřovat svou výkonnost do poslední chvíle před maratonem. Tahle chyba je jednoznačně zaviněna naší nízkou sebedůvěrou. Tréninkový deník sice jasně ukazuje, že natrénováno máme dost, ale my se stejně musíme přesvědčovat, že jsme na tom dobře.

Nejlépe ještě týden před maratonem si tak střihneme třicítku. A samozřejmě si libujeme, jak výborně se nám běžela. V týdnu před maratonem to ještě okořeníme tréninkovým rekordem na 10 kilometrů. Po deseti kilometrech vlastního maratonu se pak divíme, že nám nějak těžknou nohy. Bodejť by netěžkly, když mají za sebou dva poměrně těžké závody, z nichž jsme je nenechali vzpamatovat.

Jak by to tedy mělo být?

Čtrnáct dní před maratonem si klidně dejte ještě půlmaraton. Ale běžte jej jen jako trénink, abyste si vyzkoušeli tempo. Rozhodně se nesnažte s nikým soupeřit! Pokuste se při něm naučit ovládat svou hlavu, své emoce a to i tehdy, kdy to pro vás bude znamenat, že přijdete třeba o nějaké bodíky v tabulkovém hodnocení behej.com.

Po tomto půlmaratonu si pak dejte ještě tak pět dní před maratonem krátký testík, zhruba 5 kilometrů v tempu maratonu. Jinak už jen poklusávejte, pokud nejste schopni úplně některé dny neběhat vůbec. Na maraton totiž musíte jít doslova na běh natěšení a energie z vás musí doslova stříkat.

Pokud uděláte správně to, co vám radím, pak můžete udělat ještě jiný častý prohřešek: přepálit začátek. Na maraton musíte jít odpočatí a správně „nabuzení“. Na druhou stranu si však musíte uchovat chladnou hlavu. Nejlépe uděláte, když se na startu maratonu ponoříte hluboko do sebe, přestanete vnímat ty tisíce lidí okolo sebe a hlavně je přestanete považovat za soupeře. Představte si, že jste součástí obrovského stáda, které vás chrání před nebezpečími venku.

Zklidněte svůj dech a zopakujte si jako mantru tempo, které jste se učili po celou dobu své přípravy. A tímto tempem pak se startovním výstřelem vyběhněte. Poběžíte-li o 2 sekundy na kilometr rychleji, nic se neděje, vaše tělo to ještě dokáže bez problému akceptovat. Tempo rychlejší o 10 sekund na kilometr už však nevstřebá a v závěru, nejen že poběžíte o tyto vteřinky na kilometr pomaleji, ale váš deficit se bude dvoj- až trojnásobit!

Dejte si čas na občerstvení. Nemáte-li na maraton připravené vlastní občerstvení, tedy vodu nebo ionťák v lahvičkách, z nichž se dá snadno pít i při běhu, a hodláte-li při závodě využívat občerstvení pořadatele, zjistěte si, co se bude podávat. Na velkých městských maratonech začíná převažovat trend, že na občerstvovačkách dostanete jen vodu nebo ionťák, gel nebo jinou pevnější a koncentrovanější energetickou stravu nabízejí většinou až po 30. kilometru. Proto si vezměte do ledvinky nebo do kapsičky něco, co máte vyzkoušené z tréninku, a zkonzumujte to rozhodně dříve, než v momentě, kdy vám začne energie docházet. Na občerstvovačkách při pití přejděte klidně do chůze. Dostanete tak do sebe potřebné množství tekutin, uklidníte zjitřené nervy, uvolníte svaly a další pětikilometrový úsek zvládnete mnohem snáz.

Těch 42 kilometrů si v duchu rozdělte na kratší úseky, o délce cca 8 – 10 kilometrů, tedy na vzdálenosti, které v tréninku bez obtíží uběhnete. Kilometry vám tak budou ubíhat mnohem lépe, a i když nakonec budete muset stejně urazit celou vzdálenost, hlava takovéto menší porce pobere daleko snáz. Nic vás pak nebude zbytečně hnát, abyste měli tu obrovskou porci co nejrychleji za sebou. Ivana Sekyrová si svůj první rotterdamský maraton také rozdělila na osmikilometrové úseky a závěrečnou dvojku pak vyšila jak z partesu.

Přeji vám, aby dny do maratonu ubíhaly rychle a bez jakýchkoli pochybností a abyste konečně zlomili prokletí věčného maratonského outsidera.

Další informace naleznete také na stránkách Běžecké školy.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mskorpil 23.04.2012 08:23:53

Už dávno nejste maratonský prvoběžec, a přesto pořád nevíte, jak na to? Máte pocit, že děláte nějakou chybu, protože výsledek zatím neodpovídá tomu, co jste natrénovali? U maratonu většinou neplatí, že čím více zkušeností, tím méně chyb. Ta úměra je často opačná. Proč? Protože máme pocit, že už to máme „na háku“, že nás nic nemůže překvapit… a uděláme další chybu.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 219 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:42 (2004)
půlmaraton: 1:28:52 (2005)
maraton: 3:35:30 (2010)

Kikin muž 23.04.2012 16:17:46

já to mam jinak…tedko po solidním 1/2maratonu 1:28 sem tři tejdny kvuli nemoci skoro nic nedělal a rozhodně objem nedoženu..co ted? Muj cíl na maraton je maximálně 3:30, ale čím rychleji, tím lépe…

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154831,72 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 23.04.2012 18:13:08

Těžko radit, ale já bych ten maraton zrušil a šel na něj, až bych měl naběháno. Mám totiž taky stejný cíl: „na maraton maximálně za 3:30“, ale rychleji to jde čím dál obtížněji :-)

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Sloviensko

rudo muž 23.04.2012 22:48:39

medzi mara chyby by som zaradil vyberanie si letnych, horucich a slnecnych maratonov a dalej pitie nadmerneho mnozstva vody kazdy rok na maratone alebo tesne po nom zomrie niekolko bezcov vo svete na „otravu vodou“ == totalne rozriedenie vnutornych elektrosoli, casto sa to zhrna pod diagnozu hyponatremia ale sportom indukovana hyponatremia, co je same osoebe nezmysel sport s tym nic spolocne ide o nadmerne pitie vody v kratkom case. iontaky to nezachrania kedze maju koncentraciu nizsiu ako je telesna koncentracia elektrosoli, ak niekto zomrie po 40 poharoch vody za 4H ako priklad, tak s iontakom by to bolo napriklad po 45–50 poharoch. Na druhej strane svalove krce mozu nastat aj pri nedostatku vody v tele, ked je dostatok elektrosoli-mineralov.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bujanov

Celkem 10888,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:43 (2009)
půlmaraton: 1:37:27 (2015)
maraton: 3:43:57 (2014)

mahony muž 24.04.2012 11:28:43

Miloši je to přesně tak, jak píšeš … je nějaká rada, když přepálíš na maratonu začátek a uvědomíš si to na 10 km?? Co pak? Já sice zvolnil, ale od půlky do konce se trápil …

Motto: Bujanov, Koláče a běh - to je můj život
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.