Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Nasavrkách se letos poběží prodloužená a mistrovství veteránů

V Nasavrkách se letos poběží prodloužená a mistrovství veteránů
foto: archiv Běhej.com (Jan Rýdlo vlevo)

Ivo Domanský | 22.05.2012 | přečteno: 3654×

Východočeské Nasavrky jsou ostříleným vytrvalcům známy díky závodu, který pomalu naplňuje čtvrtou desítku své existence. Letos odstartuje v neděli v deset a ozdobí jej účast Dana Orálka. Co je však nejdůležitější – nabídne prodloužení trati na půlmaraton v rámci veteránského mistrovství republiky. Zůstane to i napřesrok? Nejen o tom je rozhovor s pořadatelem Janem Rýdlem.

Letos se v Nasavrkách poběží půlmaraton místo tradiční patnáctky. Co tě jako zakladatele závodu vedlo po 37 ročnících ke změně?

Letošní změna Ceny Nasavrk z patnáctky na půlmaraton není náhodná. Často jsem při tréninku běhal přes pietní území někdejší osady Ležáky, v roce 1977 jsem zorganizoval první ročník štafety Lidice – Ležáky. Pohrával jsem si s myšlenkou uspořádat obrátkový závod na 25 kilometrů (půlmaraton nebyl tehdy ještě dominantní). Ani tehdy to však nebylo organizačně jednoduché a velmi dobře se rozvíjející závod na 15 kilometrů v kopcích kolem Nasavrk jako skvělá prověrka trénovanosti před začátkem sezóny nakonec tuto myšlenku odsunul stranou. Nárůst dalších velkých závodů a obsazení tradičního termínu vedlo postupně k poklesu účastníků, proto jsem se k původní myšlence začal znovu vracet. Do okolí Ležáků vedlo několik ročníků „rovinaté“ varianty Ceny Nasavrk na 15 kilometrů. Letos, kdy v červnu vzpomeneme 70. výročí vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky, jsem se konečně rozhodl tuto myšlenku realizovat.

Zatím se přihlásil téměř dvojnásobný počet závodníků proti posledním ročníkům, kdy vždy startovalo jen 120–140 borců. Jsi přesto rozhodnut vrátit se k původní délce závodu?

V posledním desetiletí se mnohé změnilo, především v jarním období došlo k naprostému přetlaku silničních běhů a tradiční kopcovité Nasavrky se postupně stahovaly ze špičky do pozadí. Uvidíme po letošním ročníku, jak se bude situace vyvíjet dál, a také jak budou s novou délkou závodníci spokojeni. Nepůjde o rekordně rychlou trať, v okolí Ležáků nechybí několik terénních vln a také závěrečné asi 700 metrů dlouhé stoupání do nasavrckého náměstí bude klást na všechny závodníky vysoké nároky. Chtěl bych, aby tento půlmaraton nebyl pouze sportovní záležitostí, vždy by měl vyjadřovat něco navíc. A také musíme počkat, jak se budou tvářit řidiči k uzavírce a přeběhu silnice 1. třídy, a vůbec na názor policie.

Bylo zvykem, že se u vás vždy scházela velmi kvalitní zahraniční účast, ať to byli běžci z Polska, Ukrajiny a Běloruska nebo v posledních letech Afričané. Zvali jste i letos cizince a v případě, že jednání skončilo úspěšně, koho v neděli očekáváte?

Složitá otázka… Jednání se zahraničními běžci pochopitelně probíhala a ještě probíhají i letos. Nepředpokládám větší účast z české vytrvalecké špičky pouhých čtrnáct dní po mistrovském maratonu v Praze, i když finanční odměny nejsou úplně malé. Konkrétní jména neřeknu, dokud nestojí zahraniční běžci na startu, není nic jistého. U řady států je to také otázka českých víz, které se ve východní Evropě a v Africe nezískávají úplně lehce, i když atlety zveme. Možná se v Nasavrkách objeví někdo z Keňanů druhé garnitury (s časy přibližně 63 minut), třeba také někdo z Maroka, Ukrajiny, Běloruska, Maďarska a Slovenska.

Není tajemstvím, že v malém městě je v současné ekonomické situaci hodně obtížné sehnat potřebné prostředky na uspořádání velké sportovní akce. Jak se organizační výbor s tímto problémem vyrovnal?

Zajistit dostatečné finanční prostředky na tradiční závod je opravdu v této době hodně složité a v budoucnosti to bude možná ještě těžší. Letos kromě Ceny Nasavrk zajišťujeme ještě mezinárodní štafetu Ravensbruck – Lidice – Ležáky. Letošní závod je zajištěn díky generálním partnerům a městu Nasavrky. Co bude dál, to ukáže čas, jen doufám, že na stará kolena neskončím na chrudimském Úřadu práce.

Čím ještě – kromě změny délky – bude letošní 38. ročník CKP Ceny Nasavrk zajímavý? Bude součástí běžeckého festivalu opět závod bikerů nebo divácky atraktivní pivní štafeta?

Bikeři letos po sedmi letech nepojedou, nebylo možné je do půlmaratonského programu včetně veteránského mistrovství republiky zařadit. Jinak bude ale doprovodný program opět bohatý. Po startu půlmaratonu proběhne jako při všech ostatních závodech Českého běžeckého poháru lidový nesoutěžní běh na 1 500 metrů s Jarmilou Kratochvílovou, kde všichni aktivní účastníci dostanou krásné pamětní medaile, opět připravujeme již 12. ročník rychlostního běhu pivařů o pivní ceny, sponzorované naším dalším tradičním partnerem, pivovarem v Hlinsku. Dále vystoupí šermíři, country kapely, děti si mohou vyzkoušet cyklistické dovednosti. Kapela bude běžcům vyhrávat na občerstvovačce v Miřeticích.

Jsou možné dodatečné přihlášky v den závodu? Pokud ano, kde a kdy se mohou dosud nepřihlášení prezentovat?

Z pochopitelných důvodů dáváme přednost tomu, aby se závodníci přihlásili v předstihu. Nepožadujeme, aby běžci poslali startovné předem, stačí vyplnit formulář přihlášky na internetu, případně poslat údaje poštou. Dodatečné přihlášky v době prezentace (v neděli v zámku od 8 do 9:30 hod.) jsou také možné, ovšem za vyšší startovné.

Co mohou běžci očekávat jako kompenzaci startovného?

Každý běžec obdrží pamětní tričko, originální krásnou medaili, pohlednici, noviny závodu, občerstvení, oběd a může si ponechat startovní číslo.

Běh je letos mistrovstvím veteránů a veteránek v půlmaratonu, v předběžné startovce je řada známých starších atletů. Mohl bys alespoň některé představit čtenářům?

Do dnešního dne se přihlásila řada zajímavých osobností včetně vítězů Českého běžeckého poháru ve svých kategoriích. Namátkově jmenuji Daniela Orálka, Miloše Smrčku, Jardu Málka, Sváťu Kudličku a Standu Doležala. Potěšil mne zájem nejstarších veteránů, na startu budou dva osmdesátiletí – Jiří Soukup z Hradce Králové (ročník narození 1927) a František Zikeš z Frýdku – Místku (1928). Z veteránek jmenuji třeba Alenu Krchákovou (AC Moravská Slavia Brno).

O víkendech je veřejná doprava do Nasavrk silně omezená. Máte nějaké řešení pro běžce, kteří nejezdí vlastním dopravním prostředkem?

Tak jako každým rokem i letos vypravujeme autobus s odjezdem od železniční stanice Pardubice v 8:30, který závodníky dopraví na start a po skončení závodu zase na rychlíky do Pardubic. Odjezd plánujeme okamžitě po vyhlášení vítězů. Úplně na závěr bych jen poznamenal, že start půlmaratonu bude v deset hodin. Tedy pouze o třicet minut dříve, než byl 27. května 1942 proveden našimi parašutisty atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.


WEB ZÁVODU

ÚDAJE V TERMÍNOVCE

Anketa

Přejete si, aby se Nasavrky běhaly jako 15km závod nebo půlmaraton?

 
29 hl.
 
88 hl.
Celkem hlasovalo 128 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 21.05.2012 21:51:46

Jel by někdo z Prahy autem a přibral mne? Na PHM samozřejmě přidám. Děkuju.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Brno

Celkem 39675 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:29:52 (1994)
půlmaraton: 1:04:33 (1994)
maraton: 2:26:58 (2011)

dao muž 05.06.2012 21:45:52

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.