Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V čem a jak běhat na zmrzlém podkladu?

V čem a jak běhat na zmrzlém podkladu?
foto: Martin Symon

Josef Smetana | 13.12.2012 | přečteno: 19932×

Pro objemový trénink v zimě je vhodné střídat více modelů běžeckých bot, abychom předešli přetížení pohybového aparátu. V jakém obutí a jakým stylem se ale dá nejlépe pohybovat na sněhu a ledu? Nad tím si kolikrát láme hlavu nejeden ostřílený borec. Několik rad a tipů však existuje.

Při tréninku na nižším sněhovém podkladu ani nemusíte používat speciální běžecké boty. Vystačíte si i s univerzálními botami (silniční modely s větším množstvím hran a zářezů na podrážce). Pokud použijete novější (ne příliš oběhané) boty, na sněhu při vhodném tempu budou většinou dostačující (např. model Karhu Fast či Salomon XR Crossmax). Nízký vzorek se na zmrzlém zasněženém podkladu nebude zanášet sněhem a odraz i došlap bude dostatečně jistý.

Pokud máte možnost volby, zvolte model běžeckých bot se širší podrážkou. Důležitá je i směs použitá na podrážce bot. Modely, které kloužou na mokrém asfaltu či dlažbě, nechte v zimě raději doma.

Pro bezpečný běh na sněhu je důležité zkrátit běžecký krok se snahou o došlap na celé chodidlo. Výhodu mají běžci trénující v oblastech, kde se zimní údržba provádí posypem. Podklad zůstává tvrdý a relativně stejný po celý trénink. Zároveň vás nenutí do použití běžeckých bot s voděodolnou membránou, pohodlně vystačíte s funkčními ponožkami. Běžci ve městech to mají v nasolené břečce o poznání složitější. Při samotném běhu musí počítat s častější změnou podkladu a být ostražití především v sebězích a při změnách směru.

Pokud vyrážíte na trénink po větší sněhové nadílce nebo mimo udržované cesty, je naopak vhodné použít krosové modely bot. Boty s membránou můžete kromě funkčních ponožek „vylepšit“ i speciálními návleky na boty. Trénink v hlubším sněhu je z hlediska podklouznutí relativně bezpečný a pro běžce představuje výborný tréninkový prostředek silové vytrvalosti. Kombinovat jej můžete i s během do kopce v hlubším sněhu a docílit tak výrazného zvýšení srdeční frekvence bez rizika pádu ve větší rychlosti běhu.

Při vyloženě ledovatém podkladu je na zvážení každého běžce, zda na trénink vyběhnout, či ne. Pro hobby a začínající běžce může být alternativou použití holí (nordic walking) a s jejich pomocí trénink opatrně absolvovat. Použití nesmeků je další možností vhodnou především na zledovatělý podklad. Má ale svá úskalí při přeběhu po udržovaných silnicích a dlažbě. Navíc ani nesmeky nedovolují výrazné navýšení rychlosti při kluzkém podkladu. Za nejvhodnější na tomto podkladu lze proto doporučit běžecké boty s integrovanými hřeby v podrážce (např. Icebug Pytho2 Bugrip, Inov Oroc 340).

Pokud zvolíte vhodné běžecké boty, zkrátíte krok a třeba i trochu zpomalíte, můžete si trénink v zimě užívat bez obav. Přece jen běžec má především běhat a pocit, kdy při běhu svými tvářemi rozrážíte ledový vzduch, je k nezaplacení!

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 13.12.2012 22:53:15

Pro objemový trénink v zimě je vhodné střídat více modelů běžeckých bot, abychom předešli přetížení pohybového aparátu. V jakém obutí a jakým stylem se ale dá nejlépe pohybovat na sněhu a ledu? Nad tím si kolikrát láme hlavu nejeden ostřílený borec. Několik rad a tipů však existuje.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 6 km
Minulý měsíc 0 km

Tocik muž 13.12.2012 23:34:04

běhám stále ve svých bílých silničkách flite 195. Stejná podrážka jako rocklite jen menší špunty, a stejně jako ony, se nezanáší sněhem, takže běžím a běžím :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 14.12.2012 01:17:48

klincovky kopacky orientacke stuplovky

na extrem teren aj horolezecke macky alebo aspon take – nesmeky

gumovy pas s nejakymi kovovymi skobami co sa len natiahnu na obycajne boty

niekedy staci aj zapnut okolo boty obycajne kozene remienky (ked sme nevladali na bezkach vyst strmy kopec a nebolo co namazat tak sa okolo beziek aj boty pripli tie kozene alebo gumove pasy co drazali lyze pri transporte dokopy a slo sa do kopca jedna paradada)

tak podobne to aj udrzi botu pri behu aspon v poredozadnom smere stabilnejsiu

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.