Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pražský půlmaraton poběží světový rekordman Zersenay Tadese

Pražský půlmaraton poběží světový rekordman Zersenay Tadese
foto: Prague International Marathon

behej.com | 30.01.2013 | přečteno: 2625×

Pořadatelé Hervis 1/2Maratonu Praha touží po světovém rekordu. Z rukávu vytáhli pro dubnový závod největší eso. Dohodli start jednatřicetiletého Eritrejce Zersenaye Tadeseho. Má se pokusit překonat svůj vlastní světový rekord. Drží jej od 21. března 2010 výkonem 58:23.

Tadese je specialistou na půlmaratonskou trať, při maratonu se mu přes výborné časy na úrovni dvou hodin a deseti minut zatím tolik oslnit jako při půlmaratonu nedaří. Čtyřikrát za sebou, v letech 2006 – 2009, získal titul mistra světa v půlmaratonu, další zlato pak přidal v loňském roce.

Úspěchy sbíral kromě půlmaratonu hlavně na krosových mezinárodních akcích. V roce 2007 se stal v keňské Mombasse mistrem světa v krosu, na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 zskal stříbro v běhu na 10 000 metrů.

Při rekordním půlmaratonském zápisu v Lisabonu v roce 2010 pozvali pořadatelé ke startu několik elitních atletů, kteří měli bojovat o vítězství až do posledních metrů a z tohoto souboje měl vzejít špičkový čas. Přes tuto strategii a fakt, že pět z nich si v tomto závodě zaběhlo osobní rekordy, zůstal v čele od desátého kilometru Zersenay Tadese sám a hranici světového rekordu, který do té doby držel Samuel Wanjiru, posunul o deset sekund. Tadese patří ke skromným africkým běžcům a vždy zdůrazňuje, že vítězství věnuje své zemi.

„Máme velkou radost, že se tento špičkový atlet zúčastní jubilejního 15. ročníku Hervis 1/2Maratonu Praha,“ říká Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru Prague International Marathon. „V Praze se budou opět trhat rekordy!“ dodává s nadšením.

„Zersenay Tadese, který v únoru oslaví 31. narozeniny, běhá každý rok velmi omezený počet závodů, které si pečlivě vybírá. Jsme opravdu rádi, že si pro letošní rok vybral právě Prahu.“ dodává Jana Moberly, koordinátorka elitních atletů z organizační­ho týmu.

Na start se Tadese postaví mimo jiné vedle Philemona Lima z Keni, který v roce 2011 zaběhl jako první v České republice půlmaraton pod hranici jedné hodiny časem 59:30.

Hervis 1/2Maraton Praha byl loni nejrychlejším půlmaratonem na světě a dosaženým časem 58:47 čtvrtým nejrychlejším půlmaratonem všech dob.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 30.01.2013 16:31:26

Pořadatelé Hervis 1/2Maratonu Praha touží po světovém rekordu. Z rukávu vytáhli pro dubnový závod největší eso. Dohodli start jednatřicetiletého Eritrejce Zersenaye Tadeseho. Má se pokusit překonat svůj vlastní světový rekord. Drží jej od 21. března 2010 výkonem 58:23.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.