Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jak na obavy před prvním závodem

ZAČÁTEČNÍCI: Jak na obavy před prvním závodem
foto: Martin Symon

Josef Smetana | 03.03.2013 | přečteno: 11251×

Pocity očekávání i nejistoty, odhodlání i obavy, jestli TO zvládnu. Honí se vám v hlavě také takové myšlenky před prvním závodním startem? Máme pro vás několik tipů jak prvním závodem proběhnout v co největší pohodě. V cíli se pak místo rozpaků můžete definitivně zařadit mezi pravidelné účastníky běžeckých závodů.

PRAVIDLO POSTUPNÉ ZÁTĚŽE

Buďte trpěliví. Běh je velmi spravedlivý sport. Nic v něm nelze přeskočit ani uspěchat. Dávejte si proto postupné cíle a jako opravdu první závod si vyberte trať do deseti kilometrů. K případným maratonským metám se propracujte postupně. O to větší radost a pýchu nad sebou samými budete mít po jeho zdolání. Postupné zatěžování dodržujte i v tréninku. Běhejte především pravidelně a vždy s rezervou. Jak z pohledu intenzity, tak i objemu naběhaných kilometrů.

NA ZÁVOD SE PŘIHLASTE DOPŘEDU

Včasným přihlášením ušetříte na startovném, ale především získáte jistotu. Místo „možná a uvidíme“, budete na otázku, zda závod poběžíte, odpovídat: „Určitě!“. Včasné přihlášení bude i výbornou motivací pro trénink. Zejména při špatném počasí a „gaučové“ náladě. Ze svého slovníku škrtnete slovo zítra. Zítra znamená nikdy! Běhat tak půjdete ještě dnes.

NASLOUCHEJTE OSTATNÍM BĚŽCŮM

Prvním startem si prošel každý z běžců, někdo bez potíží, jiný s doživotními zkušenostmi. Naslouchejte běžcům kolem sebe a využijte jejich rady k příjemnému prožitku prvního závodního startu. Přesto rozhodnutí typu co jíst před závodem nebo zda běžet v triku s dlouhým rukávem místo tílka je jenom na vás. Každému totiž vyhovuje něco jiného.

DVAKRÁT MĚŘ…

Pozorně si přečtěte propozice závodu, zjistěte si kde je prezentace, kde místo startu a cíle. Věnujte čas prostudování mapy závodu – při znalosti trati se vám v závěru závodu (obzvláště budete-li více unaveni) poběží lépe. Při startu na větším závodě si dopředu promyslete, kde bude vhodné zaparkovat auto, nebo jak dlouho se budete z nádraží dopravovat na start.

RADĚJI O HODINU DŘÍVE NEŽ O MINUTU POZDĚJI

Do místa startu se dopravte s dostatečným předstihem – čím větší závod, tím dříve. Optimální je být v místě startu jeden a půl až dvě hodiny před startem. Větší počet běžců znamená zdržení při prezentaci, parkování nebo čekání na toaletu. Minuty před závodem utíkají opravdu velmi rychle, a pokud chcete vše od prezentace přes poklábosení s kamarády až po rozcvičení zvládnout v klidu, je nutné mít dostatečnou časovou rezervu.

PŘI PRVNÍM STARTU NEBĚŽTE NA VÍTĚZSTVÍ

Užijte si první závod co nejvíce! Nestresujte se výkonem, pořadím nebo časem v cíli. Prostě jenom běžte. Zařaďte se pokorně do druhé poloviny startovního pole a vnímejte tu mrazivou atmosféru před startovním výstřelem. Start ze zadních pozic většinou zamezí tomu, abyste vyrazili do závodu nepřiměřeným tempem. Přepálený první kilometr! To je strašák i pořádně zkušených běžců. V první startovní řadě by vás s největší pravděpodobností čekal také. Tempo (rychlost běhu) zvolte jen o něco málo rychlejší, než jsou vaše běžecké tréninky. Závodní atmosféra vás určitě přinutí vydat více sil než obvykle, přesto se snažte běžet s dostatečnou rezervou.

ZÁVOD NEKONČÍ V CÍLI

Po proběhnutí cílem budete zažívat nepopsatelnou euforii a budete mít pocit „že vám patří svět“. S kamarády a případně i rodinným servisním týmem budete chtít donekonečna rozebírat průběh závodu. Přesto zůstaňte nohama na zemi a co nejrychleji se převlečte do suchého oblečení. Vhodné je přezout i boty a několik minut (6–10) se velmi volně vyklusat. Když vám již nezbyly žádné síly, běžte se alespoň lehce projít s občasným popoběhnutím krátké rovinky. Jako první začněte doplňovat ztracené tekutiny – nejlépe více zředěným (hypotonickým) iontovým nápojem v menších dávkách. První jídlo si dopřejte nejdříve půlhodiny po dokončení závodu. Návrat energie chce svůj čas, stejně jako v tréninku nelze nic uspěchat. Únavu ze závodu nezaženete v sauně (zvyšuje dehydrataci) ani masážemi (na unavené svaly není vhodná). Stačí jenom odpočívat.

ZÁVOD BERTE S REZERVOU

Ať už proběhnete cílem v naprosté pohodě, nebo se vám závod podaří dokončit jen s vypětím všech sil, mějte z něj především radost. Radost z proběhnutí v davu běžců, radost z příjemné běžecké pospolitosti. Závod si zkrátka užívejte! Na ten další se pak budete těšit o to více. Přesto platí – na první start se nezapomíná!

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 28.02.2013 07:17:08

Pocity očekávání i nejistoty, odhodlání i obavy, jestli TO zvládnu. Honí se vám v hlavě také takové myšlenky před prvním závodním startem? Máme pro vás několik tipů jak prvním závodem proběhnout v co největší pohodě. V cíli se pak místo rozpaků můžete definitivně zařadit mezi pravidelné účastníky běžeckých závodů.
Odkaz na článek

avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 01.03.2013 11:19:20

ako zacala moja laska k behu :-) ..moj prvy zavod bol hned Bratislavsky polmaraton 2011 …vo february som sa rozhodol ze pobezim …5 tyzdnov pred 1/2m som zacal pravidelne behat..dovtedy tak 2× za mesiac.....akosi „prirodzene“ som behal na patu :-)…zacalo ma bolet koleno, reku asi tlmenie :-)…tyzden pred behom mi pani v obchode poradila nove Asicsi…s podporou klenby…

na zavod som cestoval rano 100km vlakom, sestra ma mala cakat na stanici s startovacim balickom ale co cert nechcel tak sa akurat menil cas a ked som jej volal tesne pred Bratislavou ze ci ma caka ..tak som ju este len zobudil. Takze so stanice taxikom k nej do bytu po balicek a potom na start. Do arealu som prisiel cca 1h pred startom …ako asi kazdy novic som sa potrapil s pripevnenim cipu na nohu :-)…a naivne som isiel do uschovne cca 20min pred startom…pred uschovnou cca 100 ludi, rad ziadny …vsetci zgrupeny okolo 1 okienka…tlacenica neskutocna. Ale podarilo sa a cca 3min pred startom uz som bol v kordone. Beh prebehol celkom ok…odbehol som cely..cas 1:52…akurat ma zvnutra klenby zacala ominat topanka … po dobehu som mal hodinu na presun na autobusovu stanicu…tak som sa len prezliekol a sup ho peso/klusom na autobusovu stanicu…pivo a bagetu do autobusu a nadsene volanie zene ze uz idem domov a mam to za sebou as sedim v buse smer Prievidza! Doma ked som dal dole ponozky vidim na pravej klenbe obrovsky krvavy pluzgier…takze pokus o reklamaciu…ne­uznana..nakoni­ec na moje naliehanie, kedze som v nich nabehal vsehovsudy 30km vratane polmaratonu, aspon vymenili za NB bez podpory klenby …stale bolesti kolien..potom prechod na spicku …ale to uz je iny pribeh :-)

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.