Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

O světový rekord zabojujeme, říkají favorité Hervis 1/2Maratonu Praha

O světový rekord zabojujeme, říkají favorité Hervis 1/2Maratonu Praha
foto: Zdenek Krchák

Petr Kostovič | 01.04.2013 | přečteno: 4224×

Hvězdu první velikosti, světového rekordmana v půlmaratonu, jednatřicetiletého eritrejského běžce Zersenaye Tadeseho, představili pořadatelé sobotního Hervis 1/2Maratonu Praha na předzávodní tiskové konferenci. „Formu mám, jen je tu trochu zima,“ říká dva dny před startem Tadese. Držet s ním krok a snad ho i porazit, chtějí i další afričtí běžci, kteří umí půlmaraton zaběhnout v čase výrazně pod hodinu. Na závod se těší i více než dvanáct tisíc hobíků.

Před několika lety se atletičtí odborníci usmívali, když pořadatelé ohlásili pokus o pokoření hranice jedné hodiny. „V Praze na to nejsou podmínky, je tu mnoho zatáček a nepříjemné dlažební kostky,“ tvrdili shodně znalci atletiky. Jenže v roce 2011 běžel vítězný Limo čas 59:30, o rok později se stal pražský závod dokonce nejrychlejším půlmaratonem na světě. Rekordní zápis závodu přepsal časem 58:47 Etiopan Tsegay. A to se před závodem tvrdilo, že se rychle nepoběží kvůli silnému větru a nízké teplotě.

Stejně jako se nemění vítězná sestava v týmových soutěžích, i letos staví pořadatelé na loňském úspěchu. „Trať jsme zachovali stejnou jako loni, je na ní jen jedna malá změna v Holešovicích, kde se závod vrací do Jateční ulice. Věřím, že v poledne teplota vyšplhá na vytoužených 10°C a rekord padne,“ zněl na tiskové konferenci přesvědčivě ředitel závodu Václav Skřivánek z pořádající organizace Prague International Marathon.

„Cítím se silný, jsem zdravý a tvrdě jsem trénoval. Před měsícem jsem zaběhl dobře v Madridu a pět týdnů jsem se připravoval v eritrejské Asmaře v nadmořské výšce 2 300 metrů nad mořem. Počasí? Uvidíme v sobotu,“ usmíval se Tadese, jinak velký fanoušek fotbalového klubu Real Madrid. Původně se věnoval cyklistice a na běh přešel v roce 2000 na radu trenéra. Od té doby sklízí jeden úspěch za druhým, půlmaraton je jeho specialitou. V posledních deseti letech v něm z dvanácti startů jen třikrát prohrál, čtyřikrát se stal mistrem světa, k tomu přidal jeden světový titul v krosu.

Na startu bude v sobotu pět běžců, kteří se v půlmaratonu mohou pochlubit výkonem pod jednu hodinu, tradičně velké naděje vkládají pořadatelé i do půlmaratonského debutanta, tentokrát jím je Tadeseho krajan Teklemariam Medhin. S touhou po vítězství jde do závodu i tradiční účastník závodů ligy RunCzech a vítěz z roku 2011 Keňan Limo.

„Budu se od startu držet Tadeseho tempa, nechci s ním jen běžet, ale porazit ho,“uvedl Limo na tiskové konferenci. Představil i tréninkovou specialitu, která podle něho rodí keňské vytrvalecké šampióny.

„Každý čtvrtek máme v Itenu speciální trénink, jemuž říkáme ‚na konci cesty‘. Sejde se nás na čtyři stovky a vydáváme se na sedmdesátiminutový běh do pustiny z místa, kde končí asfaltová cesta. Při běhu stále zrychlujeme, až do pekelného tempa, až zůstanou jen ti nejlepší. Ti se obvykle stávají medailisty světových soutěží, rekordmany. V poslední době jsem byl na čele,“ tvářil se Limo sebevědomě.

Za překonání světového rekordu vypsali pořadatelé prémii 100 000 EUR, při cílovém čase pod 59 minut (pod 1:07:00 u žen) si vítěz přijde na bonus ve výši 25 000 EUR, za vítězství se vyplácí 4 000 EUR. Světový rekord v půlmaratonu drží Tadese časem 58:23 z roku 2010. Zaběhl jej za ideálních podmínek v Lisabonu.

„Je to naprosto výjimečný výkon, něco, co nejde předem naprogramovat, protože musí být splněna celá řada podmínek, které pořadatel nemůže ovlivnit. V sobotu půjde určitě o rychlý závod, krásný závod, buďme však v prognózách ohledně světového rekordu zdrženliví,“ brzdí optimismus Sean Wallace-Jones, který má v Mezinárodní atletické asociaci IAAF na starost udělování známek kvality pro silniční závody a v Praze je hostem závodu.

Češi budou na nejvýznamnějším českém půlmaratonu tvořit druhou vlnu. Mezi favority českého pole patří Robert Krupička a Jiří Homoláč, poběží i veteráni, čtyřicátníci Róbert Štefko a ortoped etiopského původu žijící v Týně nad Vltavou Mulugeta Serbessa.

Zajímavější by mohl být souboj českých vytrvalkyň. Do tradičního duelu Ivana Sekyrová versus Petra Kamínková budou chtít promluvit i další, ostravská Petra Pastorová, Radka Churaňová a mladé naděje, sedmnáctiletá dvojčata, sestry Drahotovy z projektu „České maratonské naděje“.

„Když bude s kým běžet a nic závažného se nestane, troufám si na čas okolo 1:16–1:17. Zkusím se držet Ivany s Petrou a uvidíme,“ uvedla Anežka Drahotová v rozhovoru pro Prague International Marathon.

Mezi tisícovkami hobíků budou i některé známé osobnosti. Znovu poběží fotbalista Pavel Nedvěd, kardiochirurg Jan Pirk, hudebníci ze skupiny Chinaski a herec moderátor a muzikant Dalibor Gondík.

„Trápil mě v posledních týdnech stehenní sval. Noha sice stále bolí, ale při běhu se to nezhoršuje. Dokázal jsem v tréninku nedávno běžet sedm kilometrů v tempu pět minut na kilometr. Jdu tedy do toho a doufám, že to dám pod dvě hodiny,“ těší se na závod Gondík, o jehož proměně v běžce jsme psali nedávno. Svým během chce podpořit charitativní projekt Armády spásy.

Tři čtvrtiny startovního pole tvoří běžci z České republiky, 24% účastníků poběží půlmaraton poprvé. Muži mají převahu, na startu jich bude 71%.

Závod startuje v sobotu ve 12:00 před Rudolfinem, startérem bude primátor Prahy Bohuslav Svoboda.


WEB ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 04.04.2013 20:33:46

Hvězdu první velikosti, světového rekordmana v půlmaratonu, jednatřicetiletého eritrejského běžce Zersenaye Tadeseho, představili pořadatelé sobotního Hervis 1/2Maratonu Praha na předzávodní tiskové konferenci. „Formu mám, jen je tu trochu zima,“ říká dva dny před startem Tadese. Držet s ním krok a snad ho i porazit, chtějí i další afričtí běžci, kteří umí půlmaraton zaběhnout v čase výrazně pod hodinu. Na závod se těší i více než dvanáct tisíc hobíků.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.