Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Silva Nortica: Příroda je tím nejlepším balzámem na rozrušenou duši

Silva Nortica: Příroda je tím nejlepším balzámem na rozrušenou duši
foto: Václav Pancer, Silva Nortica Run

Petr Kostovič | 17.04.2013 | přečteno: 5180×

Masy lidí, přehnané dávky decibelů z reproduktorů, mohutné skandování diváků kolem trati. A bohužel čerstvě i – byť v Česku nízké – riziko pomatence z řad teroristů. Nic takového vám zcela jistě nehrozí při závodě v přírodě. Jedním z nich je stále mladý, avšak zavedený jihočeský trail Silva Nortica Run. Ten si pro letošek připravil opět malá a milá překvapení, včetně sladké perličky.

„Trasa je natolik zajímavá, že není možné, aby na závodníka neudělala dojem. Mezi místa, která mi nejvíce utkvěla v paměti, patří kostel bez střechy v Pohoří na Šumavě a nádherný pohled do krajiny od občerstvení v Dobré vodě. Většina trasy vede v přírodě a stále je na co se dívat,“ říká Daniel Orálek, brněnská běžecká osobnost a čtyřnásobný vítěz nejdelší ultra trasy Silvy Norticy.

Mezi nejzajímavější místa ultra trasy patří Pohoří na Šumavě. Jako první vyvstane na mysli i Pavlíně Hanušové, která společně s Vojtou Stavným patří mezi tahouny pořadatelského týmu: „Kostel v Pohoří na Šumavě je mým srdečním místem trasy závodu. Probíhají kolem něj ultramaratonci. Je to jedna z mála staveb, které přežily likvidaci vesnic po únoru 1948, zachovalo se jen obvodové zdivo, o jeho konzervaci se snaží krajanské spolky, které zastřešily část lodě."

Vedle kostela v Pohoří na Šumavě jmenuje i další místa, kvůli nimž stojí za to závod běžet. Ne všechna vyžadují, abyste byli ultra. Mezi ta nejkrásnější podle ní patří Terezino údolí na Nových Hradech, přírodní park s umělým vodopádem. Dalším pěkným místem je kostel v Dobré Vodě. „Vede tam prudké stoupání, je to první místo, na němž dochází k selekci startovního pole a na trase závodu je za hranicí půlmaratonu, přibližně na 25. kilometru,“ říká Hanušová.

Do startu jednoho z největších českých trailových závodů zbývá sice ještě dost času, koná se až 1. června, ale z jeho kapacity už zbývá jen polovina. V ultra dokonce ještě méně. Vedle královských tras o vskutku dechberoucích délkách 90 a 103 kilometry můžete i letos běžet maraton a půlmaraton.

V loňském roce se po závodě hodně diskutovalo i o značení jednotlivých tras a jejich délce. Pořadatelé přiznávají své pochybení a přestože to není u trailů zas až tolik důležité, pokusí se alespoň půlmaraton nechat úředně přeměřit. U delších distancí je třeba s ohledem na charakter tratí brát uváděnou vzdálenost s mírnou rezervou.

"Přiznávám loňské pochybení ohledně umístění cedulí s kilometráží. V závěru jsem je dal odhadem a to byla má chyba. Letos to pečlivě odměřím,“ vyjádřil se k loňským problémům ohledně délky a značení Vojta Stavný, který je za měření trasy v rámci pořadatelského týmu zodpovědný.

„Všechny trasy jsou ale změřeny nad mapovými podklady. Trasa maratonu a ultra se může těm, kteří používají technologii GPS, jevit jako delší. Přesnost bez měření bohužel nezaručíme.“

Na všechny běžce, kteří dokončí některý ze závodů, čekají originální medaile z keramiky. I na nich se objevují zajímavá místa trati. Každý rok jiné. Letos to bude Benešov nad Černou.

Onou sladkou perličkou zmiňovanou v úvodu jsou domácí marmelády se světovou pečetí. Jejich „autorka“, Blanka Milfaitová, před časem opustila místo v plzeňské kanceláři a dala se na podnikání v jednom z nejzapadlejších, zároveň však nejkrásnějších míst v republice. V Pohoří na Šumavě žije v jediném obydleném domě v obci. Vyrábí džemy a marmelády a nabízí je pod značkou Naše dobroty. Za tu citronovou získala letos v konkurenci 1 700 vzorků z celého světa dvojitou zlatou medaili na prestižní světové soutěži The World´s Original Marmalade Awards v Londýně.

Chuť slavných marmelád budou moci na občerstvovačce vyzkoušet ale jen ti, kteří se vydají na jednu ze dvou ultra tras, je totiž až na 50. kilometru…

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK2 17.04.2013 17:56:02

Masy lidí, přehnané dávky decibelů z reproduktorů, mohutné skandování diváků kolem trati. A bohužel čerstvě i – byť v Česku nízké – riziko pomatence z řad teroristů. Nic takového vám zcela jistě nehrozí při závodě v přírodě. Jedním z nich je stále mladý, avšak zavedený jihočeský trail Silva Nortica Run. Ten si pro letošek připravil opět malá a milá překvapení, včetně sladké perličky.
Odkaz na článek

avatar

silvarun muž 13.05.2013 15:59:24

Zdravíme všechny registrované běžce. Zbývá nám již jen 17 dní. Prosíme zkontrolujte si, zda jste na startovní listině. Přes všechnu snahu, kterou věnujeme rozklíčování položek na účtech, mohou nastat chybky. Pro ilustraci zde jsou některé zvláštnosti, se kterými se potýká naše účetní :-): Platby s loňským id do jiné banky, platby za více běžců najednou s více id v různých kombinacích a platby v nedostatečné výši. Prosíme, věnujte platbě příslušnou pozornost. Děkujeme

avatar

půlmaraton: 1:38:17 (2019)

ZR muž 13.05.2013 18:27:28

Do Horní Stropnice se chystám, měl by to být první pořádný závod po 1,5 roční zdravotní pauze. Jak je to s limitem počtu účastníků na 1/2 maraton? Je reálné dostat číslo ještě cca týden před závodem? Pořád nemám jistotu, že koleno bude 100% OK, proto se mi moc nechce závazně přihlašovat více dopředu. Díky za info.

avatar

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 13.05.2013 20:14:25

také se chystám na maraton, jednu den dopředu a přespím přes noc. Chci se zeptat, koukal jsem na profil trati a nejsem si jistý, jestli je to na hole nebo se dá dobře zvládnout bez holí.

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 13.05.2013 21:47:06

>> filipoinzagi, 13. 05. 2013 20:14:25

Stoupani na Dobrou vodu v polovine je hodne prudke, tam by se hole mozna daly uzit, ale zbytek je bezecky aprijde mi to na maraton zbytecne mit je s sebou.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.