Kraul - technika
PeterFabok
19.12.2011 10:46:17
>> jmaselnik, 16. 12. 2011 16:47:18 s akym cielom si skusal pouzit TT u delfina? primarne je to pomocka urcena pre kraul, myslim.
jmaselnik
19.12.2011 11:42:07
>> pavlicek, 16. 12. 2011 20:24:43
jestli jsi upřednostnil TT před ploutvemi, tak jsi za zhruba stejně peněz koupil věc, která má daleko menší potenciál Ti pomoct. Deska, piškot, packy a ploutve jsou pomůcky, které mají opravdu smysl. Máš-li při kopání tuhé kotníky, není lepší pomůcka než ploutve.
>> PeterFabok, 19. 12. 2011 10:46:17
cíl nebyl žádný (byť nevidím důvod, proč by se tempová kadence nemohla trénovat i u delfína), prostě jsem jezdil dvoustovky kraula zakončené padesátkou delfína a sundávat TT v jednom intervalu mi přijde jako pakárna. Nemluvě o faktu, že by mi ho na kraji bazénu mohl klidně někdo ukrást.
Aura: 139
ironman
19.12.2011 22:37:25
to pavlicek: souhlas s JM, máš hezkou hračku, ale ve zlepšení plavání ti příliš nepomůže. Pořadí potřebných pomůcek dle důležitosti:
- piškot
- ploutve
- packy
- deska
Technika, technika, technika … o tom to je ..... ![]()
pavlicek
20.12.2011 09:18:02
>> ironman, 19. 12. 2011 22:37:25 Souhlasím s Tebou, že primární je technika! S těmi ostatními bych polemizoval. Nevím k čemu je deska, když plavcův kop je výřivý, příliš silový a v podstatě k ničemu. To raději budu jezdit torpédo, bez desky. Nevím k čemu je piškot, když přenosy jsou široké, nepravidelné a pohyb je „křečovitý“. Nechci tvrdit, že je to tak u všech cvičících, ale zažil jsem plavce v bazénu, kteří dle přístupu k plavání měli již něco naplaváno, ale dle mého soudu chyběla ladnost a lehkost pohybu. Raději se snažím cvičit techniku bez těchto pomůcek, s cílem zažít si pohyb. Já osobně zastávám názor, že je to v uvědomění si jednotlivých pohybů, ale nikomu to tady nechci vnucovat. S TT uvidíme. Třeba je to opravdu tak jak píšete, ale také jsem objevil ne netu názory považující ho za dobrou myšlenku pro nacvik pravidelnosti a plynulosti pohybu. Veselé vánoce a mnoho úspěchů Pavel
jmaselnik
20.12.2011 10:49:34
>> pavlicek, 20. 12. 2011 09:18:02
děláš si srandu? K čemu je piškot? Přece k nácviku rukou bez
kopání nohama s prioritou přesně podle IM. Základní technika pro nácvik
polohy, kdy Ti balancování nohama nepomáhá. Uvolnit kotníky a vypilovat
kopání je bez ploutví mnohem obtížnější, nemluvě o sekundárním
přínosu, kterým je výrazná pomoc při nácviku delfína. Packy Tě kromě
vynaložení síly donutí je správně vkládat, vést i vytahovat z vody,
protože každá chyba v technice znamená „rvaní“ se s plochou packy,
případně její padání z ruky. No a na závěr deska. Není až tak
nezbytná, ale výrazně Ti usnadní zaměření se na správné kopání bez
toho, že musíš držet tělo, navíc vydržíš kopat výrazně déle
i intenzivněji. Nebo může pomoci při nácviku temp jednou rukou, kdy druhá
držící desku usnadní správný návyk polohy. IM je opravdu kompetentní Ti
poradit a děláš chybu, když tomu nevěnuješ pozornost. S uvedenými
pomůckami plavou i špičkoví plavci, je ovšem možné, že Tvoje cesta je
lepší, než třeba Phelpsova ![]()
Aura: 73
mephysto
20.12.2011 12:43:28
absolutne suhlasim jmaselnikom a ironmanom. docela som bojoval s technikou a koncom zari som zacal pouzivat packy aj plutvy a je to nebe a dudy :) piskot zial nemam ale mam ho ako c.1 na zozname co budem najblizsie kupovat. deska sa da ciastkocne simulovat packou(na tu ruku ktorou sa podopierame dame packu a tym bude stabilnejsia, neni to ono ale je to lepsie ako bez nej). mam stastie ze par krat do mesiaca viem trenovat s cistokrvnymi plavcami(vela som uz odkukal :D ) a mozem potvrdit ze ani jeden nepouziva TT(dokonca co som vypozoroval ani nejak extra neriesia frekvenciu, jedine co naozaj riesenia je pocet zaberov/dlzka v pomere k tempu) zato furt so sebou tahaju obrovsky bagel veci, tie 4 co vymenoval ironman su len zakladnym kamenom, je ich este kopec(expadnery, male packy, predlaktove packy, snorchel co ide pred tvarou a pod)
Benhard
20.12.2011 13:56:26
Když plavu,tak se nadechuji na jednu stranu. Když jdu pak opačnou rukou do vody nejsem schopný tak vytočit rameno a ruka jde do vody loktem. Co dělat ať se to srovná? Dík.
jmaselnik
20.12.2011 14:41:17
>> Benhard, 20. 12. 2011 13:56:26
nevytáčej rameno, ale vytahuj ruku z vody loktem napřed a mysli na to, že musí jít co nejvýš. Ale toto by chtělo spíš vidět, než dávat rady od klávesnice.
jaja7958
09.03.2012 10:10:58
Můžu mít takový hloupý dotaz, když kopete kraul. nohy s destičkou, kolik vám asi cca. trvá 25 m? Já když jdu ostře tak 30 vt. když uvolněně tak 40 vt. (samozřejmě s odrazem od boku bazénu). Vím, že to není dobré pro nácvik to chodit moc silově, spíš uvolnit kotník atd., ale chci vědět, jak jsem na tom v porovnání s ostatními .. jestli je to aspoň trochu solidní nebo úplně mimo .. díky;-)
Aura: 173 | Praha
zombice
09.03.2012 10:29:40
Kraulovy nohy temer nechodim, nebavi me to a kdyz uz musim, tak zasadne bez
desky o ktery si myslim, ze vetsine lidi akorat tak mrvi techniku (polohu
zbytku tela). Jinak tech 30vt. je asi slusne tempo ![]()
PeterFabok
09.03.2012 14:14:10
>> Benhard, 20. 12. 2011 13:56:26 tu vidno pekne ako laket vedie pohyb: http://www.youtube.com/watch?…
Aura: 73
mephysto
09.03.2012 16:26:22
neni to zly styl, ale ked uz sa o tom bavime tak podla mojho nazoru je prilis „over-glider“. Je to dobry styl ked sa plave na krasu, volne, na co najdlhsi zaber, ale nic rozumne svizneho sa tak neplave, vtedy predna ruka zabera ovela skor, hned ako horny laket prejde do prveho kvadrantu.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.