Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nezkažte si závod už před startem

Nezkažte si závod už před startem
foto: Zdenek Krchák

behej.com | 01.04.2017 | přečteno: 8234×

Poslední týden před závodem už toho nemůžete na své kondici mnoho vylepšit, ale můžete toho hodně zkazit. Svůj čas věnujte už spíše odpočinku a celkovému vyladění před závodem.

Hlavní část přípravy je fyzická, ale neopomeňte ani psychickou stránku věci a duševní přípravu. Po tom, kolik drahocenného času jsme věnovali tréninku, by byla škoda si vše pokazit zbytečným stresem.

Ostatně trocha zamyšlení nám aspoň zkrátí všechen ten volný čas, za který vděčíme podstatně kratší kilometráži v tomto týdnu. Člověk má tendenci „vyšilovat“ a pochybovat o dostatečnosti svého tréninku, správnosti některých rozhodnutí a tak dále.

Poslední rychlý trénink si naplánujte na úterý nebo středu. Rozhodně v něm už nelámejte rychlostní rekordy. Spíše jenom krátkými rychlými úseky tělu připomeňte, jak umí běhat rychle. V ostatní dny si naordinujte buď kratší regenerační tzv. „kochací“ běh a nebo úplný klid. Den před závodem se krátce rozklusejte, protáhněte, dejte pár cviků z běžecké abecedy a 5–6 krátkých rovinek. Poté už jenom krátký třeba pětiminutový výklus domů.

Jako lék na předzávodní šílení se doporučuje v klidu si prohlédnout záznamy z tréninku. Je tam zaznamenána spousta kilometrů, hodin a litrů potu, zkrátka černé na bílém, co jste pro svůj závod udělali. Odpočinek je tento týden na místě. Toto cvičení je možné libovolně opakovat.

Dejte si časovou rezervu a od výsledného času se budou odvíjet vaše další úvahy o tom, v kolik hodin musíte vstávat. Startuje se ve dvanáct hodin a poslední jídlo byste měli jíst nejpozději dvě, lépe tři hodiny před startem.

I když nebudete mít na jídlo ani pomyšlení, alespoň něco byste do sebe vpravit měli. Na plánovaném čase budíčku závisí i večerka den předem. I když pravděpodobně stejně budete nervózní a moc toho nenaspíte. Právě proto je hodně důležité mít dostatek kvalitního spánku v předchozích dnech, ideálně v celém týdnu před závodem.

V předvečer závodu, stejně jako v závodě samotném, nijak neexperimentujte. Ujistěte se, že máte doma suroviny pro přípravu oblíbeného předzávodního jídla. To by mělo obsahovat dostatek sacharidů. Ale pozor, nemyslete si, že vše spasíte trojitou porcí těstovin ten večer samotný. V průběhu týdne předcházejícího závodu je dobré zaměřit se ve stravě na sacharidy v rámci vašeho normálního jídelníčku. Pokud běžně jíte například maso se zeleninou a trochou přílohy, obraťte poměr. Místo masa s rýží si dejte rýži s masem a podobně.

Důležité je také dostatečné zavodnění organismu, zde opět platí, že by mělo být průběžné v postupu celého týdne. Vyhněte se pak přílišné konzumaci alkoholu, kávy a čaje, které vás dehydrují.

Pro závod si vyberte boty i oblečení, které již máte vyzkoušené. Vyšší teploty znamenají vyšší pravděpodobnost různých odřenin od švů oblečení. Nezapomeňte si také přibalit sluneční brýle. Pokud je zamračeno, nemusíte v nich běžet, ale určitě si je vezměte do zavazadla, které budete odkládat do šatny.

Vazelína je jeden z nejdůležitějších bodů na seznamu. Pro muže ještě přidáme zalepení bradavek. Opět je třeba mít vyzkoušeno z tréninku, ošetřete všechna místa, kde dochází k nadměrnému tření. Typicky tedy vnitřní strana stehen a podpaží. Ošetřit by se měl ještě hrudník pod snímačem tepu.

Na startu závodu zůstaňte pokud možno klidní. Nenechte se vybláznit ostatními běžci a nevyběhněte rychleji, než máte naplánováno. Pokud začnete o něco pomaleji, nevadí, síly se vám v druhé polovině budou hodit. Nezapomeňte, že pokud přepálíte začátek, v druhé půlce závodu takzvaně „vykysnete“ a náskok, který jste nahnali na začátku závodu, rychle zmizí.

A hlavně si závod užijte! Osobák si můžete zlepšit příště a běháte přece hlavně pro zábavu, ne?

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 12.04.2017 15:25:31

Poslední týden před závodem už toho nemůžete na své kondici mnoho vylepšit, ale můžete toho hodně zkazit. Svůj čas věnujte už spíše odpočinku a celkovému vyladění před závodem.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.